Uzanlar'a kara parada 2. adalet şoku

Güncelleme Tarihi:

Uzanlara kara parada 2. adalet şoku
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2001 01:56

Uzanlar, kara para davasında ‘adalet’ten bir tokat daha yediler. 'Kara para' kuşkusuyla Şişli 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin tedbir koyduğu 2 milyon 360 bin doları kurtarmak için Uzanlar'ın yaptıkları itirazı, üst mahkeme reddetti.

Amerika'dan ‘‘kara para’’ kuşkusuyla dönen 2 milyon 360 bin dolarlarını kurtarmaya çalışan Uzanlar, adaletten gelen ikinci şok kararla sarsıldılar. Şişli 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Rumeli Telekom'a ait Türkiye İş Bankası İstanbul Mecidiyeköy Şubesi'ndeki 527981 numaralı hesaba konulan tedbir kararını kaldırmak için, itirazda bulunan Uzanlar'a, mahkemeden ret yanıtı geldi.

Geçtiğimiz hafta Türkiye tarafından imzalanan ‘‘kara parayla uluslararası mücadele sözleşmesi’’ ile ilgili ilk suç duyurusu Uzanlar'a nasip oldu. Uzun zamandan beri gazetesi, televizyonu ve radyosuyla İş Bankası'na karşı Uzanlar tarafından başlatılan karalama kampanyasının nedeni de böylece belli oldu. Uzanlar'ın yurdışı para transferleri şüpheli bulunmuş ve haklarında ‘‘kara para’’ takibatı başlatılmıştı. New York'taki HSBC Bankası'nın Uzanlar'a ait 2 milyon 360 bin dolarlık havaleyi geri çevirmesiyle başlayan ‘‘kara para’’ operasyonu şöyle gelişti:

Rumeli Telekom, İş Bankası Mecidiyeköy'deki hesabından 2.3 milyon doları, New York'taki bir şirketin hesabına aktarmak istedi. Hesabına para gönderilen kişi ise bir Telsim çalışanıydı. Ancak, HSBC, şüpheli gördüğü bu para transferini gerçekleştirmedi. Çünkü Uzanlar, Amerikan bankalarının ‘‘kara para listesi’’nde yer alıyordu. Bu gelişmeler üzerine İş Bankası, ‘‘şüpheli gördüğü’’ bu transferin mümkün olmadığını Uzan Grubu'na bildirdi. Grup, bu kez üst düzey banka yetkililerine ulaşıp, 'yasal olmayan isteklerini' kabul ettirmeye çalıştı. Ancak yine ‘‘ret’’ cevabı aldı. Bunun üzerine bankaya karşı tehdit, yıldırma ve karalama kampanyası başlatıldı.

İş Bankası, durumu bir yazıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'na (MASAK) bildirdi ve söz konusu parayı bloke ettirdi. MASAK'ın suç duyurusu üzerine Uzan Ailesi'ne ait Rumeli Telekom'un Türkiye İş Bankası İstanbul Mecidiyeköy Şubesi'ndeki 527981 numaralı hesabına Şişli 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tedbir konuldu. Hesapta bulunan ve ‘‘kara para’’ şüphesiyle bloke edilen 2.3 milyon doları kurtarmak için şirket avukatları Şişli 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Ancak, avukatların yaptığı bu itiraz da mahkeme tarafından reddedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!