Uzaktan eğitimin ilk noktası

Güncelleme Tarihi:

Uzaktan eğitimin ilk noktası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2004 22:29

Uzaktan eğitim konusunda faaliyet gösteren Enocta, iç pazardaki etkinliğini yurtdışında da göstermek için harekete geçti. Kazakistan'da Ahmet Yesevi Üniversitesi'ne hizmet veren şirketin en büyük hedefi, Avrupa'da borsaya açılan ilk e-öğrenme şirketi olmak. Türkiye'deki e-öğrenme pazarında yüzde 80'lik pazar payı bulunan Enocta, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin projelerinde de etkin olmayı hedefliyor.

Eğitim yöntemleri arasında yerini alan e-öğrenme, yani uzaktan eğitim, bütün dünyada yeni bir sektörün doğuşunu da sağladı. Amerika'da büyüklüğü 53 milyar dolar olan 'şirketlere yönelik eğitim' sektörünün yüzde 20'si e-öğrenmeden oluşuyor.

e-öğrenmede içerik sağlama, danışmanlık yapma, şirketlerde e-öğrenme sistemleri oluşturma konusunda Türkiye'de de yavaş yavaş bir sektör oluşuyor. e-öğrenme pazarındaki en etkin firmalardan biri Enocta. Şirket, Probil, Avez ve Ernst&Young tarafında kurulmuş.

İç pazarda etkin olan Enocta, e-öğrenme konusunda ihracat da yapıyor. 2002'den beri Kazakistan'daki Ahmet Yesevi Üniversitesi'ne hizmet veriyor. Enocta'nın faaliyet gösterdiği alanlar içerik geliştirme hizmetleri, e-öğrenme platformu, eğitim yönetimi, sanal sınıf uygulaması ve danışmanlık şeklinde sıralanıyor.

Şirketin genel müdürü Cahit Topsever, Türkiye'de e-öğrenme pazarının tahmini büyüklüğünün iki milyon dolar olduğunu belirtiyor. Sektörde faaliyet alanlarının hepsinde birden hizmet veren başka firma olmadığını söylüyor. e-öğrenme sektöründe yüzde 80'lik pazar payına sahip olduklarını kaydediyor.

Topsever, e-öğrenmeye bütün firmaların ilgi gösterdiğini belirterek, kriz döneminde şirketlerin e-öğrenme projelerini ertelemekle beraber iptal etmediğinin altını çiziyor. 2004'e iyimser bakıyor, 2005'i yurtdışına daha fazla ağırlık verecekleri bir yıl olarak görüyor. İçeriklerini daha da geliştireceklerini, ar-ge konusunda çalışmalarını artıracaklarını dile getiriyor. Hem yazılım, hem de içerik geliştirme konusunda araştırma geliştirmeye hız verecekler. Topsever, en büyük hedeflerini ‘‘Avrupa'da borsaya açılan ilk e-öğrenme şirketi olmak‘‘ şeklinde açıklıyor.

Enocta 2002'de kurulmuş. 45 çalışanı var. Proje bazında çalıştıkları insanlarla bu rakam daha da artıyor. Aralarında İş Bankası, Garanti Bankası, Anadolu Grubu gibi firmaların bulunduğu 35 şirketin e-öğrenme sistemlerini oluşturmuşlar.

ÜNİVERSİTELERLE ÇALIŞIYORLAR

Topsever, akademik dünyada da etkin olduklarına değiniyor. Boğaziçi Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve ODTÜ ile çalışıyorlar.

Topsever'e göre, e-öğrenmeye geçiş şirketlerin eğitim kültürlerinde değişim anlamına geliyor:

‘‘e-öğrenme, insanları kendi kendine öğrenmeye itiyor. Öğrenim hızı kişiye göre değiştiği için eğitimleri daha etkin kılıyor. Sonuçta insanların farklı öğrenim hızları var. İnternet üzerinden öğrenme hem zaman tasarrufu, hem de maddi açıdan tasarruf sağlıyor. Ama uzaktan öğrenmeyle alınacak eğitimlerle, sınıfta alınacak eğitimler farklı. Uzaktan eğitim hiçbir zaman tam olarak sınıf eğitiminin yerini alamaz.‘‘

Topsever, şirketlerin e-öğrenme konusunda Microsoft Office, finans, kişisel gelişim ve İngilizce eğitimlerine daha çok talep gösterdiğini aktarıyor. KOBİ'lere yönelik çalışmaları da olduğunu belirten Topsever, şirketlerin merkezlerinde bulunan eğitimlerden kiralama yöntemiyle de yararlanabildiklerini ifade ediyor.

Topsever, Milli Eğitim Bakanlığı'nın orta öğretime yönelik projeler ve üniversitelerin projelerinin e-öğrenme sektörünü hareketlendireceğine dikkat çekiyor. Bu projelerin gerçekleşmesi durumunda sektörün 10'a katlanacağını söylüyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!