Uyuşturucuya ‘Matador’ darbesi

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucuya ‘Matador’ darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2000 00:00

Büyük bir uyuşturucu çetesi kurarak İspanya ve Avrupa'ya esrar ve eroin sevk eden Urfi Çetinkaya ile Cemal Nayır ve adamları, ‘‘Matador Operasyonu’’ ile yakalandı. İki kaçakçının bazı kamu görevlileriyle ilişkileri araştırılıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 1998 Nisan ayında ‘çok gizli’ olarak başlattığı ‘Matador Operasyonu’ Batı'ya kurulan uyuşturucu köprüsünü ortaya çıkardı. Operasyonlarda elde edilen bilgiler, uyuşturucu çetesinin bazı kamu görevlileriyle ‘özel ilişkileri’ olduğu, bu sayede çete liderleri Urfi Çetinkaya ve Cemal Nayır hakkında işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

MÜTHİŞ OPERASYON

Müthiş operasyonunun ilk perdesi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, iki yıl önce İspanya ve Batı ülkelerine düzenli olarak uyuşturucu madde sevk eden bir çeteyi takibe almasıyla açıldı. 1998 yılı ortalarında İspanya ile kurulan diyalog sonucu Urfi Çetinkaya ve Cemal Nayır'ın başında bulunduğu bir organizasyonun batı ülkelerine ‘uyuşturucu köprüsü’ kurdukları saptandı. İkilinin, yurtdışına yaklaşık bir ton uyuşturucu madde kaçırdığı belirlendi. Operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından, Ankara Emniyeti şu açıklamayı yaptı: ‘‘Yaklaşık 1.5 sene süren çok gizli fiziki ve teknik takip faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Organizasyon lideri olan Urfi Çetinkaya ve sağ kolu Cemal Nayır'a zaman zaman haklarındaki tahkikatlarla ilgili bazı bilgilerin tespit edilen kişilerce ulaştırılmasına rağmen oluşturulan ekibin ve operasyon yöneticilerinin gösterdikleri azami duyarlılık, gizlilik ve profesyonellik sayesinde istenilen ve planlanan başarıya ulaşılmıştır.’’ Açıklamaya göre, uzun bir takibin ardından dün sabah saatlerinde ‘Matador Operasyonu’na start verildi. Şebeke elemanlarının tespit edilen ev ve iş adreslerine Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Merkez Narkotik Şube Müdürlüğü, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ile Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce seri operasyonlar yapıldı.

EVLERE BASKIN

Urfi Çetinkaya, Cemal Nayır, Urfi
'nin birlikte yaşadığı eski karısı Hediye Sekman, organizasyonun parasal işlerini yürüten Hediye'nin erkek kardeşi Şahin Sekman ile Ali ve Hüseyin İnal, kuryeler Mahmut Atalay, Ayhan Taş ile felç tedavisi gören Urfi Çetinkaya'nın Çinli doktoru Su Meng gözaltına alındı. Çok sayıda bilgisayar disketi, hesap defterleri ve çete liderlerine ait döviz bürolarının hesaplarına el konuldu. Polis, uyuşturucu çetesinin ilişki kurduğu kamu görevlilerini de yakın takibe aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!