Uyuşturucu raporundaki ayrıntılarıyla Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucu raporundaki ayrıntılarıyla Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2007 09:47

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Narkotik Kontrol Strateji Raporu 2006'nın Türkiye'ye ayrılan bölümü dışında diğer pek çok ülkeyle ilgili bölümde de Türkiye kökenli uyuşturucu kaçakçılarının ilgili ülke uyuşturucu pazarındaki yeri ortaya konuldu.

Haberin Devamı

Rapora göre uyuşturucu felaketine dünyada karışmayan ülke yok. İrili ufaklı her ülke ya fail, yardımcı fail ya da mağdur olarak uyuşturucu batağına bir şekilde bulaşıyor, emniyet güçleri ise gerek ulusal, gerekse uluslar arası bazda ortaklıklarla zehir tacirlerini yok etmek için çalışıyor.

Rapor uyuşturucu ticaretinin ne derece uluslar arası bir olay olduğunu ortaya koydu ve ülkeler bazında kimi saptamalara yer verdi. Son dönemde Türkiye'den Ukrayna'ya deniz yoluyla, Ukrayna'dan da Batı Avrupa sınırına kara yoluyla yönelen eroin trafiğinde bir artış var. Uzmanlar geleneksel Balkan uyuşturucu trafiği rotasının doymuş hale geldiğini ve uyuşturucu çetelerinin yeni trafik kanalları aradığını belirtiyor. Bulgaristan önemli üreticilerden biri konumuna yükseldi. Sivil toplum örgütleri ve hükümet kaynaklarına göre, Bulgaristan giderek artan bir sentetik uyuşturucu üretimine sahip ve bu, eroin tüketimini geçti. Sentetik uyuşturucular buradan Güneybatı Asya'ya da gidiyor. Uyuşturucu nakli yöntemleri arasında kısmen uçakla göndermek de bulunuyor. Şam'da bulunan Türk yetkililere göre ise de Türkiye Suriye'ye uyuşturucu kaçakçılarıyla baş edebilmesi için başta uyuşturucuya karşı ortak mücadele kapsamında eğitim olmak üzere teknik yardım veriyor.

ALTIN HİLAL: TÜRKİYE-İRAN-AFGANİSTAN

Afganistan içinde işleyen uyuşturucu laboratuvarları artan oranda ülkedeki ham afyonu eroin ve morfine dönüştürmekle meşgul. Böylece uyuşturucu hacmi 10'da 1'e iniyor. Bu Asya, Avrupa ve Ortadoğu'daki pazarlara, İran, Pakistan ve Orta Asya'daki transit rotaları üzerinden nakliyatı kolaylaştırıyor. Türkiye, Rusya ve Avrupa'nın diğer bölümüne doğru nakliyede ise organize suç grupları işe karışıyor. Dağıtım ağları genellikle bölgesel ve etnik akraba topluluklarıyla işliyor. Yunanistan: Polis ve gümrük yetkilileri, Türkiye-Yunanistan sınırındaki uyuşturucu trafiğinde sınırın, Türk tarafındaki x ışını cihazlarıyla denetlenmesini de içeren daha sıkı kontrolü sayesinde bir azalma bulunduğunu bildirmişlerdir. Nijeryalı uyuşturucu organizasyonları eroin ve kokaini Atina havaalanından kaçırmaktadırlar, artan bir şekilde de Ege adaları aracılığıyla Türkiye'den.

ÇİN'DEN TÜRKİYE'YE UYUŞTURUCU HAMMADDESİ

Uyuşturucu işinde dünyanın tüm ülkelerindeki uyuşturucu kaçakçılığı ve mücadelesi sonucu elde edilen bilgilerin dahil edildiği raporda, çeşitli ülkelere ayrılan bölümde Türkiye ile ilgili şu ifadeler yer aldı:

Güney Kore: Metropollerinde Güney Afrika ve Nijerya kökenli esrar kullanılırken, kırsal bölgede yerel olarak yetiştiriliyor. Geçmiş yıllarda Kore'de potasyum permanganat ve asetik anhidrit gibi bazı kimyasal unsurların Çin'den Meksika ve Türkiye'ye götürülmek üzere transit taşınması gibi örneklere rastlanmıştı.

Belçika: Ecstasy üretiminin büyük bölümünü ve ABD'ye naklini şimdi etkisi azaltılan İsrailli gruplar kontrol ediyor. Belçika'da eroin trafiğinin büyük bölümü ise Türk grupların kontrolü altında. Bu eroin temel olarak Belçika ve Hollanda'da yüklenip İngiltere'ye gönderiliyor. Türk gruplar eroinin yanı sıra artan biçimde Ecstasy ve kokain dağıtımı işine de giriyorlar. Belçika polisi Türkiye'den gelen ve bir defada en büyük miktarda eroini batıya doğru götürmeyi amaçlamış mekanizmayı ortaya çıkardı. Bu kamyonlar genelde Portekiz'e yönlenmişti. Türk suç örgütleri, Belçika'dan Türkiye'ye "ecstasy" yüklü kamyonlar gönderiyor ve karşılığında eroinle geri dönüyor.

Avusturya: Konumu dolayısıyla uyuşturucu trafiği için bir transit ülke konumunda. Avusturya uyuşturucuya üretici olarak bulaşmıyor. Türkiye'den, Batı Balkanlardan, doğu Avrupa'dan, batı Afrika'dan (Nijerya) ve Latin Amerika'dan yabancı suç grupları Avusturya'daki organize uyuşturucu trafiğinde baskın konumda, nakliye genelde kamyonlarla yapılıyor.

Bulgaristan: Eroin yapmakta kullanılan kimyasallar eski Yugoslavya'dan gelip Bulgaristan boyunca Türkiye ve ötesine yönelirken, Güneybatı Asya'dan gelen eroin de Bulgaristan'dan geçiyor. Güvenlik güçlerinin tüm çabalarına karşın Bulgaristan'da esrar ve kokain de yakalanıyor. Bulgaristan önemli üreticilerden biri konumuna yükseldi. Sivil toplum örgütleri ve hükümet kaynaklarına göre, Bulgaristan giderek artan bir sentetik uyuşturucu üretimine sahip ve bu, eroin tüketimini geçti. Sentetik uyuşturucular buradan Güneybatı Asya'ya da gidiyor. Uyuşturucu nakli yöntemleri arasında kısmen uçakla göndermek de bulunuyor. Amfetaminler Bulgaristan'da Türkiye ve Orta Doğu'ya ihrac için olduğu kadar iç piyasa için de üretiliyor. Eroin üretmek için ilk kimyasallar Balkanlar'ın batısından geçip Bulgaristan üzerinden Türkiye ve Orta Doğu'ya gidiyor.

Altın Hilal (Türkiye-İran-Afganistan) ve Güneybatı Asya'dan gelen eroin batı Avrupa'ya geleneksel olarak Balkan rotasında, Türkiye'den Bulgaristan üzerinden batıdaki tüketicilere taşınmak isteniyor. Bununla birlikte Bulgar yetkililer eroin trafiğinin daha dönemeçli rotalara kaydığını, kuzey için Kafkaslar ve Rusya, güney için ise Akdeniz hattının güçlendiğini bildirdiler.

Kıbrıs: Kanabis (Hint Keneviri) Kıbrıs'ta yetiştirilen tek yasadışı maddedir ve sadece küçük miktarlarda lokal tüketim için yetiştirilir. Kıbrıslı yetkililer bu yasadışı tarımın peşindeler. Polis 2005'in ilk 11 ayında 332 kanabis üretim yeri ele geçirdi, 2004'te ise bu rakam 97 idi.

Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölge: Büyük çapta uyuşturucu yetiştirildiğine ilişkin rapor yok. Haşhaşın büyük bölümü Türkiye'den gelmekteyken, Pakistan ve İran'dan transit gelen eroin Türkiye üzerinden bölgeye naklediliyor. Ecstasy ve kokain de Türkiye ve İngiltere'den gelmektedir.

Çek Cumhuriyeti: Geçen yıllarda ülkedeki eroin trafiği yalnızca malları Türkiye'den gelen etnik Arnavut grupların elindeyken Çek uyuşturucu timlerine göre bu durum artık böyle değil. Geçmişteki başarılı uyuşturucu operasyonlarından sonra, uyuşturucu kaçakçılarına mali darbe vuruldu, şu anda büyük çaplı eroin kaçakçılığı yapılamıyor. Bununla birlikte Çek Cumhuriyeti'nde yaşayan Türklerin Türkiye'deki tedarikçilerle daha iyi ilişkileri ve Türkiye'den eroin alabilecek daha büyük nakit kaynakları bulunuyor.

Fransa: Fransa'dan transit geçen ya da burada tüketilen eroin Afganistan kaynaklıdır ve Fransa'ya Balkanlar üzerinden, İran ve Türkiye üzerinden geçtikten sonra gelir. Sıvı uyuşturucular yani Subutex, Avrupa'dan küçük miktarlarda sağlanmakta, otomobillerle Yunanistan ve Türkiye üzerinden Gürcistan'a götürülmektedir.

Almanya: Almanya önemli bir uyuşturucu üretim ya da yetiştirme merkezi değildir. Bununla birlikte Almanya'nın Avrupa'nın merkezindeki yeri ve gelişmiş altyapısı onu önemli bir transit merkezi yapmaktadır? Eroin Almanya'ya Türkiye, Avusturya ve İtalya'dan gelmektedir.

Yunanistan: Polis ve gümrük yetkilileri, Türkiye-Yunanistan sınırındaki uyuşturucu trafiğinde sınırın, Türk tarafındaki x ışını cihazlarıyla denetlenmesini de içeren daha sıkı kontrolü sayesinde bir azalma bulunduğunu bildirmişlerdir. Nijeryalı uyuşturucu organizasyonları eroin ve kokaini Atina havaalanından kaçırmaktadırlar, artan bir şekilde de Ege adaları aracılığıyla Türkiye'den.

"Balkan rotasının" bir parçası olarak Yunanistan, Türkiye'de saflaştırılan eroin için, Orta Doğu'dan gelen haşhaş için ve Güneybatı Asya'dan gelen esrar ve eroin için bir transit yükleme ülkesidir? Türkiye'de saflaştırılmış, daha sonra Latin Amerika kokaini alınmasında kullanılacak eroin dahil bu uyuşturucuların küçük bir kısmı ABD'ye kaçırılmaktadır.

Macaristan: Balkanlardaki uyuşturucu yolu Yugoslavya'daki iç savaş dolayısıyla kesilmiş, ancak eski Yugoslavya'da yeniden istikrar sağlanması üzerine yeniden uyuşturucu nakliyatında kullanılmaya başlanmıştır. Organize yabancı çeteler, özellikle de Arnavutluk, Türkiye ve Nijerya'dan gelenler Macaristan'da transit geçen, satılan uyuşturucuyu kontrol etmektedir. Macar İçişleri Bakanlığı ve Sınır Muhafızları yetkilileri, ülkede uyuşturucu dağıtım ve kaçakçılığını rapor etmişlerdir. Özellikle ülkede uzun süre oturan Arnavutlar, Türkler ve Nijeryalıların uyuşturucu trafiğine karıştığını rapor edilmiştir. Macar uyuşturucu tedarikçileri ve çeteler giderek daha güçlü hale gelmekte ve giderek daha fazla sayıda göçmen ve etnik azınlık mensubu, uyuşturucu nakil, satış ve dağıtım işine girmektedir. Uyuşturucu özellikle 20 yaşlarındaki gençler arasında yaygınlık göstermektedir.

Makedonya: Güneybatı Asya eroininin Türkiye ve Bulgaristan üzerinden Batı Avrupa'ya ulaştırılmasında kullanılan birkaç karayolu rotasından biridir. Arnavutluk'ta üretilen haşhaş ve esrar ayrı rota üzerinden, daha sonra yeniden batı Avrupa'ya nakledilecek eroinle değiştirileceği Türkiye'ye götürülmektedir.

Moldova: Bu yıl ele geçirilen uyuşturucular Moldova'nın uyuşturucu için en önemli transit yükleme merkezlerinden biri olduğunu gösterdi. Önde gelen iki eroin rotasından biri Ukrayna'dan Moldova boyunca Batı Avrupa'ya ve Türkiye'den, Romanya/Moldova aracılığıyla Bağımsız Devletler Topluluğu'na yöneliyor.

İspanya: İspanya'ya ulaşan eroinin büyük bölümü Balkan rotası üzerinden ve Türkiye'den gelmektedir. İspanyol Ulusal Polisi, İspanya'ya kaçırdıkları eroini dağıtan yerleşik Türk organizasyonlarını teşhis etmiştir. İspanya'ya eroin başlıca Türkiye'den kaçırılmaktadır. İspanya'ya genellikle ticari kamyonlarla ya da özel araçlarla, Balkan Rotası üzerinden ve Almanya ya da Hollanda'dan eroin getirilmektedir. ABD'ye kaçırılan uyuşturucu ham maddelerinin (NRM) yüzde 80'ini bu alanın geleneksel üreticileri Hindistan ve Türkiye, yüzde 20'sini de bu alanın geleneksel-olmayan üreticileri Yugoslavya, Avustralya, Fransa, Macaristan ve Polonya sağlıyordu. Ancak şimdi Yugoslavya ile İspanya yer değiştirdi.

Ukrayna: Son dönemlerde uzmanlar Türkiye'den Ukrayna'ya deniz yoluyla, Ukrayna'dan da Batı Avrupa sınırına kara yoluyla yönelen eroin trafiğinde bir artış olduğuna dikkat çekiyorlar. Uzmanlar geleneksel Balkan uyuşturucu trafiği rotasının doymuş hale geldiğini ve uyuşturucu çetelerinin yeni trafik kanalları aradığını belirttiler.

İngiltere: Ülkeye giren eroin ve kokainin sağlam kaynakları vardır. İngiltere'ye giren eroinin yüzde 90'ı (yılda 30 ton kadar) Afganistan'dan gelmektedir. İngiltere'deki Türk suç örgütleri sonuç olarak İngiltere'ye ithal edilen eroinin önemli bir miktarını kontrol altında tutmaktadırlar? Eroinin büyük bölümü muhtemelen İngiltere'ye güneydoğudaki limanları üzerinden girmektedir, bunun yanında kimi girişler de Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Pakistan'la bağlantısı bulunan büyük İngiliz havalimanları üzerinden gerçekleşmektedir.

İran: Birleşmiş Milletler Uyuşturucular ve Suç Bürosu'na göre, Afganistan afyonunun yüzde 60'ı İran sınırı üzerinden dolaşıma sunuluyor. İran'da tahmini 3 milyon uyuşturucu kullanıcısı bulunduğu ve dünyadaki en olumsuz eroin bağımlılığı oranına sahip olduğu rapor ediliyor. İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan'dan Pakistan yoluyla Basra Körfezi, Türkiye, Rusya ve Avrupa'ya kaçırılan afyon içerikli uyuşturucular için büyük bir transit rotasıdır. İran afyon içerikli uyuşturucular ve haşhaş için bir transit ve büyük bir tüketici ülkedir. İran'ın doğusuna Pakistan ve Afganistan'dan giren eroin, afyon ve morfin, genellikle karayoluyla Türkiye'ye kaçırılır. İki ülke arasında Türkiye ve İran sınırı çıkış noktalarına odaklanan tecrit ve istihbaratın genişletilmesi projeleri bulunuyor? Eroinin büyük bölümü ve baz morfinin hemen hemen tümü İran'dan Avrupa için transit olarak geçiyor. Eroin Avrupa'ya ya da daha fazla saflaştırmak için Türkiye'ye gidiyor.

İran şimdi genel olarak başka yerlerde üretilen uyuşturucuların transit geçtiği ülke olarak görülüyor, fakat Türk/İran sınırı yakınlarında afyon saflaştırması yapıldığına ilişkin raporlar bulunuyor.

İran'a kaçırılan afyon içerikli uyuşturucuların büyük bir bölümü daha ileri işlemlerden geçmek ve Avrupa'ya nakledilmek üzere komşu ülkelere kaçırılmaktadır. Türkiye çoğu Rusya ve Avrupa'ya giden bu afyon içerikliler için temel işleme hedeftir. Kuzey'de İran'ın Horasan Eyaleti boyunca Türkmenistan'a, Tahran'a ve sonra Türkiye'ye giden bir kaçakçılık rotası bulunmaktadır.

Ürdün: Ürdün'e Lübnan'dan kanabis (şu anda daha fazlası Irak'tan giriyor), Türkiye'den Suriye ve İsrail üzerinden eroin ve Bulgaristan'la Türkiye'den Suriye üzerinden Basra Körfezi'ne doğru giden kaptagon tabletleri giriyor. Ürdün ve Körfez ülkeleri Lübnan ve Türkiye'den transit uyuşturucu nakliyesinde temel hedef ülkeler olarak kalıyor.

Suriye: Özellikle Türkiye'den aynı zamanda Lübnan'dan gelen haşhaş, kokain ve eroin için transit bir ülkedir. Şam'da bulunan Türk yetkililere göre, Türkiye Suriye'ye uyuşturucu kaçakçılarıyla baş edebilmesi için başta uyuşturucuya karşı ortak mücadele kapsamında eğitim olmak üzere teknik yardım veriyor. Türkiye'den yüklenen uyuşturucular Suriye yetkililerinin en önemli sorununu oluşturuyor, Türkiye-Suriye sınırı kaçakçılar için kolay geçiş noktaları içeriyor. Afyon Pakistan ve Afganistan'dan Suriye üzerinden Avrupa ve bölgedeki diğer ülkelere, kaptagon hapları Türkiye'den geçerek Suriye üzerinden Suudi Arabistan'a gitmektedir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!