Uyuşturucu değil reçeteli ilaç

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucu değil reçeteli ilaç
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2001 00:00


Ayda KAYAR/İSTANBUL
Haberin Devamı

Laila'nin sahibi Şefik Öztek, uyuşturucu kullandığı iddiasıyla hakkında dava açılmasının kendisi için büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. ‘‘Kesinlikle uyuşturucu kullanmıyorum. Bu yöndeki iddialar beni son derece üzüyor’’ diyen Öztek, doktorunun tavsiyesi ve reçetesiyle sadece ‘Xanax’ isimli ilacı kullandığını söyledi.

Adli Tıp tahlilinde Öztek'in idrarında bulunan ‘Benzodiazepin’in de ‘Xanax’ ve benzeri yatıştırıcı ilaçların ana maddesi olduğu ortaya çıktı. Bir ihbar üzerine evinde arama yapılan ancak uyuşturucu hiçbir maddeye rastlanmayan Öztek'in bu olay nedeniyle Adli Tıp'ta yapılan idrar tahlilinden sonra hazırlanan raporda, ‘İdrarda yapılan analiz sonucunda (622 ng/ml Benzodiazepin türevi bir madde bulunduğu’ belirtilmişti. Bu rapor, uzmanlar tarafından ‘uyuşturucu olarak nitelenecek madde kullanmadığı’ şeklinde yorumlandı.

‘Xanax’ kullandım

Psikiyatristler, Şefik Öztek'in kanında bulunan benzodiazepin maddesinin, anksiyete ilaçlarında etken madde olarak kullanıldığını söylediler. Raporda belirtilen mililitrede 622 nanogram benzodiazepinin toksik etki yapmayacağını belirten uzmanlar, bu dozun, Öztek'in kullandığı Xanax ve benzeri ilaçlarda olduğunu ve kanında bulunabileceğini vurguladılar.

Diazem’de bile olabilir

Prof Dr. Sedat Özkan (İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı)

Bu rapor, kişinin alkol, esrar, kokain, morfin türü uyuşturucu kullanmadığını gösterir. Benzodiazepinler, Diazem, Xanax türevi ilaçlarda kullanılır. Bu ilaçlar, psikiyatri ve tıpta kullanılan sıkıntı, kaygı giderici ilaç gruplarındandır. Türkiye'de 8-10 tane vardır. Mililitrede 622 nanogram, toksik etki yaratmaz. Bu kişiyi, 'anksiyete tedavisi gören bir hasta‘ olarak görmek mümkün.

Psikiyatrist Dr. Özcan Eryüce- SSK Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi: Benzodiazepinler, anskiyetede kullanılan ilaçlarda bulunur. Bunlar da alışkanlık yapabilir ancak bunların bağımlılığı, esrar, eroin, kokain bağımlılığı gibi değildir.

Psikiyatrist Prof. Dr. Özcan Köknel

Yeşil reçeteyle satılan ilaçların etken maddesi benzodiazepinlerdir. Bunlar, rahatlama için kullanılır. Ancak bazı kişiler bu ilaçlara da bağımlı olabilir. Kandaki miktarından, hastanın bağımlı olup olmadığı teşhis edilemez.

Psikiyatrist Dr. Nevzat Satmış

Bu rapora göre, kanda bulunan miktar 1 tane Diazem’de alınması halinde bile çıkabilecek bir miktar. Hasta, bu maddeyi anksiyete tedavisi için kullandığı ilaçlardan almış olabilir.

Türkiye'de sık kullanılan ve ana maddesi Benzodiapezin olyan ilaçlar şunlar: Xanax, Diazem, Librium, Tranxilene, Nobrium, Serepax, Mogalon, Rohypno

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!