Uydu yayını lisans yönetmeliği yürürlükte

Güncelleme Tarihi:

Uydu yayını lisans yönetmeliği yürürlükte
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2001 00:00


RTÜK'ün Uydu Yayını Lisans ve İzin Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uydudan yayın lisansı için radyolardan 8 milyar, televizyonlardan 40 milyar, yayın izni için de radyolardan 1 milyar, televizyonlardan 5 milyar lira alınacak.

Yönetmelik, radyo ve televizyon yayın hizmetlerinin uydu üzerinden verilmesine ilişkin kurallar ile uydu platform işletmelerine verilecek izin için gerekli şartlar ve bunlara ilişkin esas ve usulleri kapsıyor.

ULUSLARARASI STANDART YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Yönetmeliğe göre, Türkiye'de uydu ortamından sayısal yayıncılık, Avrupa DVB-S sistemi ve bu sistemle ilgili standartlara göre yapılacak. Kuruluşlar uydu ortamından ilettikleri yayınlarında, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU-R) ve Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) tarafından kabul edilmiş olan radyo ve televizyon yayınlarına ilişkin standartları sağlamakla yükümlü olacaklar.

Yayıncı kuruluşlar abonelere, ITU-R ve ETSİ tarafından tavsiye edilecek set üstü cihazlarını vermek zorunda olacak.

Ayrıca, uydudan yayın lisansı alan yayıncı kuruluşlar, karasal veya kablo üzerinden radyo ve televizyon yayınlarını ancak ilgili yönetmeliklerde belirtilen gerekli lisans ve izinleri almaları halinde yapabilecekler.

Bölgesel veya ulusal yayın lisansı alan yayın kuruluşları ile kablodan yayın lisansı alan kuruluşlar, bu yayınlarının iletilmesinde uyduyu kullanmaları halinde ayrıca uydudan yayın lisansı ve izni almakla yükümlü olacaklar.

LİSANS İPTALİ

Yönetmeliğe göre, uydu yayın lisansını aldığı tarihten itibaren 6 ay içinde yayın izni şartlarını yerine getirmeyen veya yayın izni almayan, uydu yayın iznini aldığı tarihten itibaren yayınlarını 3 ay içinde başlatmayan ve kanun ve yönetmeliklerde öngörülen yükümlülüklere uymadıkları tespit edilen kuruluşlar, kendilerine verilen sürede durumlarını uygun hale getirmedikleri takdirde uydu yayın lisansları iptal edilecek.

Uydudan yıllık yayın lisansları iptal edilen kuruluşların uydudan yayın izinleri de iptal edilmiş sayılacak.

Üst Kurul tarafından yapılacak denetlemeler sonucu, uydu yayını izni verildikten sonra yönetmelikte aranan teknik şartların kaybedildiğinin tespit edilmesi halinde verilen süre içinde gerekli düzenlemeyi yapmayan kuruluşların yayın izinleri de iptal edilecek.

Öte yandan yıllık yayın izni ücretini Ocak ayının 15'ine kadar ödemeyen kuruluşların yayınları durdurulacak. Ücretlerini Mart ayı sonuna kadar ödemeyen kuruluşların yayın izinleri ise iptal edilecek. (Ankara/aa)








Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!