Uyarı: NATO ittifakı zedelenir

Güncelleme Tarihi:

Uyarı: NATO ittifakı zedelenir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

ADALET Bakanı Hikmet Sami Türk, ABD Temsilciler Meclisi'nin alt komisyonunda kabul edilen Ermeni soykırımı tasarısının Kongre'de de kabulü halinde, Türk - ABD ilişkilerinden, NATO ittifakına kadar birçok konunun etkileneceğini söyledi ve ABD ile Ermenistan'ı uyardı.

Bakan Türk, bu durum devam ettiği takdirde Ermenistan'la iyi komşuluk ilişkilerinden sözedilemeyeceğini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘ABD Kongresi tasarıyı kabul ederse, bu durum dostluk ve ittifak ilişkileriyle bağdaştırılamaz. Bundan hem Türk- ABD ilişkileri, hem NATO ittifakı, hem de batı dünyası zarar görür. NATO ittifakı zedelenebilir. Temsilciler Meclisi'nin sağlıklı bir değerlendirme yapacağı konusundaki umudumuzu koruyoruz. Bu tasarı kabul edilirse kimse yarar görmez. Tersine insanlar ile ülkeler arasında kin, düşmanlık ve intikam dürtüleri ortaya çıkar. Erivan'ın bunun sonuçlarını da istemeyeceği ve göze alamayacağını düşünüyoruz. Tersine bir tutum, onların kin, nefret ve düşmanlık içinde boğulmalarından başka işe yaramayacak. ’’

Bakan Türk, tasarının ABD'de bir iç politika manevrası olduğuna inandığını da ifade ederek, ‘‘Çünkü Amerika'da her seçim öncesi bu tür iddialar ortaya atılır. Bunlar tek yanlıdır. Aynı dönemde Anadolu'daki Ermeni mezaliminden hiç sözedilmemektedir. 1. Dünya Savaşı koşulları içinde bazı acı olaylar yaşandı. Ancak bunlar tek yanlı değildir. Bu açıdan Türkiye'nin o döneme ait Osmanlı arşivlerini tarafsız tarihçilerin incelemesine açmasında fayda görüyorum’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!