Uyanık şarkıcıdan erken emeklilik fırsatı

Güncelleme Tarihi:

Uyanık şarkıcıdan erken emeklilik fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 11:22

Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesinden önce yaşanan çocuklara erken emeklilik furyası bazı uyanıklara kazanç kapısı oldu.

Haberin Devamı

Gökhan Şen, 30 Nisan'da devreye giren Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nı fırsata çeviren girişimcilerden biri. www.muzikent.com sitesinin sahibi Şen, klip çekeceğini iddia ederek erken emeklilik vaadiyle kendine başvuran ailelerden çocuk başına 1500 YTL talep ediyor. Şen bu tarifeyi SSK geç bildirim cezası + sigorta pirimi + video klip çekim ücreti olarak açıklıyor.

Ancak durum hiç de böyle değil. Şen "Öğreten Şarkılar" adlı albümüne klip çekmek için şirketini 29 Nisan'da kurmuş. Bu yüzden çalışanlarını sigortalatmak için 1 ay ek süre kazanmış. Yani yasal hakkı nedeniyle iddia ettiği 608 YTL gecikme ücretini ödemeyecek. Bu durumda Şen'in cebine çocuk başına 1.397 YTL kalacak. Şen, Referans Gazetesi'nden Sefer Yüksel ve Nazlı Topçuoğlu'ya yaptığı açıklamada klibinde 100 çocuk oynatacağını söyledi. Bu durumda müzisyen girişimciye bu işten kalacak net rakam yaklaşık 140 bin YTL. Tabii, Şen başvuru nedeniyle klibinde oynatacağı çocuk sayısında artırıma gitmezse.
 
ERKEN EMEKLİLİK AVANTAJI YENİ BİR İŞ KAPISI YARATTI
 
Yeni Sosyal Güvenlik Yasası 30 Nisan'da devreye girmesine rağmen ailelerin erken emeklilik fırsatı için kapısını çaldığı reklam ajanslarının yoğun mesaisi bitmedi. Son iki ay içinde binlerce çocuğu hatta yeni doğmuş bebekleri bile ailelerin isteği üzerine sigortalı yapan ajanslardan sonra şimdi de "Çocuklarınızın erken emekliliği için sigorta girişi yapmakta geç kaldıysanız üzülmeyin" şeklinde uygulamalar dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

30 Nisan'da sona eren yasal sürenin, gerekli işlemlerin yapılması durumunda 31 Mayıs'a kadar uzaması, çocuk müzikleri ve filmleri üzerine çalışma yapan Gökhan Şen'i de harekete geçirdi. 29 Nisan'da kurduğu şirketle "Öğreten Şarkılar" adlı çocuk albümüne çekeceği ve ulusal televizyonlara da dağıtacağı video klipte çocuklara yer verecek olan Şen'e 20 Mayıs'a kadar başvuran aileler, hem çocuklarını sigortalı yapmış hem de klipte oynatmış olacak. Şen, gönderdiği mailler ve internet sitesinde "Son çıkan ve 29 Nisan 2008 günü başvuruları biten fırsat yasa ile çocuklarınızın erken emekliliği için sigorta girişi yapmakta geç kaldıysanız üzülmeyin. Gökhan Şen 'Öğreten Şarkılar' çocuk albümüne çekeceğimiz ve ulusal televizyonlara da dağıtılacak olan video klipte, sınırlı sayıda çocuğumuza yer vereceğiz. Böylece SSK için anne babaların ellerinde belge de olmuş olacak" duyurusunda bulunuyor.

Haberin Devamı

Fiilen çalışmayan çocuğa sigorta yapılmamasına rağmen, ailelerden gelen yoğun talep karşısında bu fırsattan yararlananlardan biri olan müzisyen Gökhan Şen, çocuklarla ilgili albüm çalışması olduğunu belirterek şu açıklamayı yapıyor: "30 tane başvuru geldi. 608 YTL geç bildirim cezası, 400 YTL SSK prim masrafı, prodüksiyon ve diğer masraflarım var" diye konuştu.

SSK'lı olan çocukların çalıştığının belgelenmesi gerektiğini ifade eden Şen, "Biz de hem belge olsun hem de çocukların klipleri olsun diye ay sonuna doğru klip çekeceğiz. Bizimkini Maliye iptal edemez. Çünkü biz belgeli bir iş yapıyoruz" dedi. Klipte yaklaşık 100 çocuğu oynatmayı planladığını anlatan Şen, 10 bin dolar ödeyerek klibini Kral TV'de yayınlatacağını söyledi.
 
TEHDİT EDEN AİLELER VAR

Haberin Devamı

Öte yandan, ajansların telefonlarını kilitleyen aileler işi çocuklarına katalog çektirmeye kadar vardırdı. Reform paketi 30 Nisan'da uygulamaya geçmiş olsa da, oyuncu ve reklam ajansları hala ısrarcı ailelerle uğraşıyor. Ajanslara sigorta primini ödemeden, hediyelere kadar çeşitli teklifler yağıyor.

Son 2 aydır günde 60'dan fazla telefon alan Mayadrom Ajans yetkilileri, sigorta priminden fazla parayı bile ödemeyi teklif edenlerin bulunduğuna dikkat çekerken, IMC Ajans'a çocuğuna katalog çektirip parasıyla sigortalatma teklifi geldi.

Bir anda 2 katına çıkan çocuk yıldız başvurularından başlarını kaldıramadıklarını anlatan oyuncu ajansı sahibi Tümay Özokur da, yaklaşık binden fazla başvuru aldıklarını ve tüm açıklamalarına rağmen ailelerin ısrar etmekten vazgeçmediğini söyledi. Çalışan çocuklar hariç hiçbir başvuruyu sigortaya çevirmediklerini anlatan Özokur, "Tehdit edenler bile var. Bu kanun bize işkence oldu" eleştirisinde bulundu.
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!