‘Üstünüzde bir virüs bulutu var’

Güncelleme Tarihi:

‘Üstünüzde bir virüs bulutu var’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2020 07:00

Güneşin açmasını fırsat bilenler, dün ‘Evde kal’ çağrısını unutup park ve sahillere çıktı. Uzmanlar dışarı çıkanları özellikle uyardı. Çünkü araştırmalara göre nefes alan, öksüren ya da hapşıran herkes ardında 1.5 metreden daha uzun bir damlacık bulutu bırakıyor. Özellikle de spor ve yürüyüş sırasında.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜSE karşı alınan tedbirler kapsamında park ve sahillerde oturmak, yürümek, spor yapmak, balık tutmak yasaklandı. Yaklaşık 2 haftadır da ülke genelinde vatandaşlar ‘Evde kal’ çağrılarına ve yasaklara büyük oranda uyum gösterdi. Ancak beklendiği gibi havaların ısınmasıyla, yasaklar da yavaş yavaş delinmeye başlandı. Halkın yine büyük çoğunluğu evinde kalmaya devam ederken, dün özellikle İstanbul’da güneşin açmasını fırsat bilenler park ve sahillere çıktı.

KOŞARKEN EN AZ 10 METRE

İşte uzmanlar tam da yürüyüş ve spor yapmak için dışarı çıkanları uyarıyor. Hollanda ve Belçika’da yapılan bir araştırma, kapalı ortamlardaki 1.5 metrelik sosyal mesafenin koşu, yürüyüş ve bisiklete binmek gibi dışarıda yapılan faaliyetler sırasında yeterli olmayabileceğini ortaya koydu. Belçika’daki Leuven Katolik ve Hollanda’daki Eindhoven Teknik Üniversiteleri’ndeki uzmanların ortaklaşa yürüttüğü araştırmaya göre, koşan ya da yürüyüş yapan bir kişi nefes verir ya da öksürürse bu damlacıklar havada kalıyor.

Haberin Devamı

Bu sırada arkadan gelenler de oluşan damlacık bulutunun içinden geçiyor. Bu nedenle uzmanlar, yürüyüş sırasında en az 4-5 metre, bisiklete binme ya da koşu sırasında da en az 10-20 metrelik bir mesafe bırakılmasını tavsiye ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!