Üskül eski komisyonundan yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Üskül eski komisyonundan yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2014 09:27

ESKİ Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, haklarının ihlal edildiği iddiasıyla geçmişte başkanlığını yaptığı komisyondan yardım istedi.

Haberin Devamı

Siyasetin ardından öğretim üyeliğine dönen Üskül, Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı olarak görev yaptığı üniversitedeki parmak iziyle turnikeli giriş-çıkış uygulamasıyla “düşünme, düşünceyi açıklama, bilgi edinme hakkı, kişisel verilerin korunması, bilim ve eğitim-öğrenim özgürlüklerinin” ihlal edildiğini iddia etti.

Üskül, aynı zamanda Anayasa Hukuku Ana Bilimdalı Başkanı olduğu Doğuş Üniversitesi’nde 2 Ocak’ta başlayan uygulamayı Meclis’e taşıdı. Turnike ve parmak izi uygulamasının kaldırılmasını isteyen Üskül, 14 sayfalık dilekçesinde şu görüşleri kaydetti:

TABANCAYLA GİREBİLİR
“Artık üniversite mekanına giriş ve çıkışta ya kart ya da parmak okutmak gerekmektedir. Bu uygulamanın gerekçesi olarak, güvenlik ihtiyacı gösterilmiştir. Kart ya da parmak okutmak, güvenlik denetimi ihtiyacını karşılamaya elverişli değildir. Kartını okutan kişinin, örneğin çantasındaki tabancayla üniversite mekanına girmesi bu sistemle engellenememektedir. Bu haliyle uygulama birçok hakkın ihlali sonucunu doğurmaktadır.

AKADEMİ OLMAKTAN ÇIKAR
Turnike uygulaması ‘Akademi’nin özü ile çelişir ve akademik hak ve hürriyetlerin özlerine dokunarak onları ihlal eder. Akademi, tarihi ve evrensel tanımı çerçevesinde araştırmacıların araştırma sonuçlarını paylaştıkları ve bu paylaşım da isteyen herkes tarafından izlenebildiği, tartışmaya dayanan bir bilim sahasıdır. Akademik hak ve özgürlüklerin kullanılabilmeleri akademik bir ortamın mevcudiyetine bağlıdır. Bu uygulamayla içinde bulunulan ortamın giderek ‘akademi’ olmaktan çıkması mümkündür.

KİMLİK VE YEMEK GEREKÇESİ
Rektör Prof. Dr. Ahmet Ceranoğlu imzası ile gönderilen e-postada, parmak izi uygulamasının kimlik kartını unutan kişilerin giriş yapabilmeleri ve yemekhane hizmetinden yararlanabilmeleri amacını taşımakta olduğu ifade edilmekte. Hukuki bağlayıcılığı şüpheli ve ciddiyetsizliği şüphesiz olan ‘taahhütname’de ise sistemin polis merkezlerinde kullanılandan farklı olduğu, parmak izindeki kıvrımların veya izlerin 48 farklı yerden işaretlenerek matematiksel kodlanmalarına dayandığı açıklanmaktadır.

KANUNSUZ EMİR
Hiyerarşik üstten gelen yazılı rica, emir mahiyeti taşır. Dolayısıyla Rektör’ün ricası bütün üniversite personelini parmak izlerini vermeye zorlamaktadır. Parmak izinin matematiksel kodunun alınması Anayasa’da öngörülen kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlalidir. Anne kızlık soyadından kimlik numarasına, saç telinden parmak izine kadar ayırt ediciliği sağlayan bütün veriler kişiler veri kapsamına dahildir. Emir mahiyetinde olmakla Rektör’ün ‘ricası’ Anayasa’nın 137’nci maddesi anlamında bir kanunsuz emirdir.

MANEVİ BASKI
Sürekli olarak belli saatler içinde, belli bir yerde bulunma hususunda manevi de olsa bir baskı hisseden akademisyenden akademik katkı sağlamasını beklemek gerçekçi değildir. Turnike olarak adlandırılan araç kişilerin tehlikeliliklerini ölçmek için herhangi bir veri sağlama kapasitesine sahip değildir. Ciddi ve objektif endişeler yaratmaktadır. Üniversiteden çıkarken kart ya da parmak okutarak turnikeden geçme zorunluluğu ile her halde ‘dışarıdakiler’in güvenliği sağlanmak istenmiştir. Bilimsel özerklik zedelenirse mesleki güvencelerin zarar göreceği ve bu halde de akademik faaliyetlerin aksayacağı muhakkaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!