USAŞ, Antalya’da Port Lara ile plaja indi

Güncelleme Tarihi:

USAŞ, Antalya’da Port Lara ile plaja indi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2004 00:00

Havayolu ikram ile havalimanı restorant ve kafe iÅŸletmeciliÄŸi yapan Gateguormet USAÅž, plajlarda da faaliyet göstererek ilk kez havalimanları dışına çıkmaya hazırlanıyor. USAÅž, 11 plajlı Port Lara projesi kapsamında Antalya’da 3 plaj, 4 restoran ve 1 eÄŸlence merkezi ile sahillerde iÅŸletmeciliÄŸe soyunuyor.HAVAYOLU ikramda yüzde 77, havalimanı restorant iÅŸletmeciliÄŸinde ise yüzde 63 pazar payına sahip olan Gategourmet USAÅž, 11 plajlı Port Lara projesi kapsamında Antalya’da 3 plaj, 4 restoran ve 1 eÄŸlence merkezi ile sahillerde iÅŸletmeciliÄŸe soyunuyor. Böylece eÄŸlence dünyasına da giriÅŸ yapan USAÅž, 4,5 milyon dolar yatırım yaptığı tesisleri AÄŸustos başında açmaya hazırlanıyor. Gategourmet USAÅž Murahhas Müdür ve Yürütme Komitesi BaÅŸkanı Mohamed Hammam, ilk defa havalimanı dışında gerçekleÅŸtirdikleri yatırımla ilgili olarak, ‘Gategourmet International, geçen yıl Miami’de yaptığı bir konferansta yeni projeler, yeni yatırım alanları önermemizi istedi. Türkiye ekibi olarak bize Antalya Lara plajındaki proje geldi. Önerdik. Çok ÅŸaşırdılar. Havalimanı dışında bir alan istiyorlardı ama plajı hiç düşünmemiÅŸlerdi. Konferansta bir netice çıkmadı. Projeyi yönetim kuruluna sundular. Onlar bile karar veremedi. En son ÅŸirketin hissedarlarına sordular. Hissedarlar ilk önce çok ÅŸaşırmakla birlikte kabul ettiler. Gategourmet’in dünyanın hiçbir ÅŸerinde böylesi bir yatırım yok’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.2 Türk, 1 Ä°talyan ve 1 fast-food restorantın yer aldığı projede, beach-bar ve küçük bir amfitiyatronunda bulunduÄŸunu söyleyen Hammam, yaz-kış burada hizmet vereceklerini bildirdi. KRÄ°ZLERHavayollu ÅŸirketlerinin Körfez Savaşı, 11 Eylül, ekonomik krizler, SARS ve Irak Savaşı gibi nedenlerle son yıllarda kötü günler geçirdiÄŸini anlatan Gategourmet USAÅž Murahhas Müdür ve Yürütme Komitesi BaÅŸkanı Mohamed Hammam, ‘Maliyetleri gidermek konusu gündeme geldiÄŸinde akıllarına ilk olarak ikramdan tasarruf etmek geliyor. Bakımdan, yakıttan ya da temizlikten taviz veremezler tabii. Ä°lk hedef ikram ve diÄŸer eÄŸlence faaliyetleri oluyor. Bu, bizim gibi ÅŸirketleri çok olumsuz etkiliyor’ dedi.Havayolu ikramlarında kárlılığın sürekli olarak azaldığına dikkat çeken Hammam, ÅŸunları söyledi: ‘10 yıl öncesine göre ikramda volumü artırmamıza raÄŸmen kárlılığımız düşüyor. 1994’de 12 milyon tepsi ikram yaptık ve net kárımız 28 milyon dolardı. 2003’te tepsi sayısı 17 milyona yükseldi ancak kár 13 milyon dolarda kaldı. Sadece Türkiye’de deÄŸil bu, bütün dünyada böyle. Bizim gibi ÅŸirketler için artık havalimanlarının dışına çıkma vakti geldi.’Hammam toplam büyüklüğü 76,5 milyon dolar olan havayolu ikram pazarından yüzde 77 pay aldıklarını belirterek, ‘9 havalimanında 60’a yakın restoran ve kafe iÅŸletiyoruz. Buradaki pazar payımız ise yüzde 63. Gelirlerimizin 3’te 1’ini havalimanı restoranlardan elde ediyoruz. Türkiye’yi riskli gördüler1994’e kadar USAŞ’ın SAS Service Partner içinde havayolu ikram, havalimanı restoran iÅŸletmeciliÄŸi yanında ÅŸirketlere katering hizmeti verdiÄŸini hatırlatan Hammam ÅŸunları söyledi: ‘1989’da SAS, USAŞ’ı satın almıştı. Sonra mali krizden dolayı SAS, ÅŸirketi satmak istiyordu ama kimse ÅŸirketin tamamını almak istemedi. Havalimanı restoran iÅŸletmeciliÄŸi, havayolu ikramlarını ve ÅŸirket katering hizmetlerini ayrı ayrı almak isteyenler olmuÅŸtu. Türkiye’yi çok riskli gördüklerinden böylesi bir yatırım yapmaktan herkes çekiniyordu. Arada yaÅŸanan süreç önemli. Nereden nereye... Türkiye’deki havalimanı restorantlarını kimse almak istemiyordu. Onu alan çıkmadığı için bize kaldı. Biz de bunu bir fırsata çevirdik. Åžimdi iyi ki öyle olmuÅŸ, diyoruz. 1994’te Swissair ÅŸirketler grubu içinde yer alan Gategourmet, SAS’ı satın aldı. O tarihten sonra da ÅŸirket katering hizmeti verilmedi. 2002’de de Texas Pacific, Gategourmet’i satın aldı.’Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!