Urla'da bu kez Seferis izdihamı

Güncelleme Tarihi:

Urlada bu kez Seferis izdihamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ayıptan dönüş

Urlalı Yunan ozanı Yorgo Seferis'in 100'üncü doğum günü Urla'da, doğup büyüdüğü evde kutlandı. Dostluk şiirleri okunan Seferis'in doğum günü kutlamasına adının sokaktan silinmesini isteyen belediye meclisi üyeleri de katıldı.

NOBEL Ödüllü Yunanlı ünlü şair Yorgo Seferis için 14 yaşına dek yaşadığı doğum yeri Urla'da 100'üncü yaş kutlaması yapıldı. 18 Nisan seçimlerinin ardından, yaşadığı sokaktan adı silinmek istenen Seferis'in evinin önüne çiçekler konuldu, alkışlarla anıldı.

29 Şubat 1900'de doğan, 1972 yılında ölen şairin İskele Mahallesi Yorgo Seferis Sokak'taki evinin önünde düzenlenen kutlamaya, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Danışmanı Christodoulos Lazaris, İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman, Kaymakam Ali Kamil Başıhoş, İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan ve ilçe halkı ile öğrencilerin yanı sıra daha önce ünlü şairin adını sokaktan silmek isteyen bazı ANAP'lı meclis üyeleri de katıldı.

Yunanistan ve Alman ARD'den gelen iki ekip töreni görüntüledi.

BAŞKAN: URLA İÇİN KAZANÇ

Partisine mensup meclis üyelerinin Yorgo Seferis Sokağı'nın adının değiştirilmesini istemesi sırasında güç günler geçiren Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, ‘‘Toplum hayatında birşeyi yıkmak kolay, yapmak ise zordur. İnsanlar savaşarak dünyayı fethedememiş. Ama edebiyatla heryeri fethetmişler. Büyük şairin burada doğum gününü kutlamaktan dolayı çok mutluyum’’ dedi.

Kutlamaya öncülük eden İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise ‘‘Düşman denizinde yüzmeyi kim ister? Seferis'in de sunduğu ögeler hep dostluktan yana. Kendisini belki geç tanımış olduk. Ancak yazdıkları şiirlere baktığınızda hep barışçıl yanları görürsünüz’’ diye konuştu, Seferis'in yaşadığı İskele Mahallesi'ni anlatan bir şiirini okudu.

YUNANİSTAN’DA SEFERİS YILI

Yunanistan Büyükelçiliği Danışmanı Lazaris ise 2000 yılının Yunanistan'da ‘‘Seferis Yılı’’ ilan edildiğini belirterek, ‘‘Bu kutlama Seferis yılının ilk etkinliği oldu. Sonbaharda yapacağımız etkinliklerden birisini Urla'da yapmak istiyoruz. O diplomatlığının yanı sıra çok iyi bir şairdi. Bu yanını diplomaside de çok iyi kullandı. Tüm yaşamını Avrupa'nın ortaklığı için harcadı. Bugünleri görseydi çok mutlu olurdu’’ dedi.

Seferis 100 yaşında

Türk-Yunan barışına katkıları nedeniyle Yorgo Seferis'in İzmir Urla'da doğduğu sokağa verilen adı 18 Nisan seçimlerinin ardından hedef haline gelmişti. ANAP'lı Urla

Belediye Meclis Üyesi Özcan Uzun ve arkadaşlarının girişimiyle Seferis'in adını taşıyan sokağın adı değiştirildi. Ancak tepkiler üzerine bundan vazgeçilerek sokağa yeniden Yorgo Seferis tabelası asıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!