Urfi Çetinkaya'ya 10 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Urfi Çetinkayaya 10 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2005 13:29

Mersin'de 5 yıl önce ele geçirilen 22 ton esrar ve 599 kilo baz morfinin sahibi olduğu iddiasıyla yargılanan Urfi Çetinkaya 10 yıl hapis, 450 bin YTL para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘teşekkül oluşturmak suretiyle uyuşturucu ticareti yapmak’ suçundan tutuksuz yargılanan Çetinkaya ile haklarında yakalama emri bulunan Sibel ve Ahmet Semiroğlu çifti karar duruşmasına gelmedi. Mahkeme heyeti, avukatının katıldığı duruşmada Çetinkaya hakkında yakalama emri çıkarttı. Aranan Semiroğlu çiftinin dava dosyaları ise ayrıldı.

'MATADOR OPERASYONU'

İstanbul'da nikahsız eşinin de aralarında bulunduğu 17 adamıyla birlikte ‘Matador Operasyonu’ kapsamında tutuklu yargılanan Urfi Çetinkaya hakkında Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘teşekkül oluşturmak suretiyle uyuşturucu ticareti yapmak’ suçundan 90 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle açılan dava karara bağlandı. 14 sanıkla birlikte bir süre tutuklu yargılandıktan sonra 100 bin YTL ile tahliye edilen ve dava dosyası ayrılan Çetinkaya ile haklarında yakalama emri bulunan İran uyruklu Ahmet ve Sibel Semiroğlu çifti karar duruşmasına gelmedi.

Haberin Devamı

SUÇLAMALARI KABUL ETMEMİŞTİ

İranlı Semiroğlu çifti yakalanamadığı için bu iki kişiyle birlikte ek delil elde edilebileceği beklentisiyle Çetinkaya'nın dosyası, ayrılmış diğer 12 sanık hakkında 2003 yılında karar verilmişti. Çetinkaya 2000 yılında mahkemede verdiği ifadesinde suçlamaları kabul etmemişti. Yakalandıkları sırada eşiyle birlikte depo satın almaya gittiğini belirten Çetinkaya, sadece gümrük kaçakçılığından sabıkası bulunduğunu iddia ederek, “Uyuşturucudan sabıkam yoktur. 1974- 1980 yıllarında gümrük kaçakçılığı yapıyordum. 1991 yılında tamamen bıraktım. Kendimi okul, sağlık ocağı yapmaya adadım. İşlerimi de çocuklarıma devrettim. Yaptırdığım okullarda 13 bin öğrenci okuyor” diye kendini savunmuştu.

UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPMAKTAN 10 YIL

Çetinkaya'nın avukatlarından Rahmi Özkan da Çetinkaya'nın ‘hayır adamı’ olduğunu iddia etmişti. Düzce Depremi'nde Çetinkaya'nın depremzedelere 1 milyon mark yardım yaptığını anlatan avukat Özkan, “1 milyon mark da Mehmetçik Vakfı'na verdi. 85 bin YTL Bosna'ya gönderdi. Bazı karanlık insanlar Urfi Çetinkaya'nın bu yaptıklarını çekemedi. Basın ne olduğunu bilmeden, görmeden devamlı suçlayıcı manşetler atıyor. Urfi Çetinkaya'nın en ufak suça yönelik bir ikrarı yoktur. Çünkü bu olaylarla ilgisi yok” demişti.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, avukatının katıldığı duruşmada Çetinkaya'yı ‘uyuşturucu ticareti yapmak’ suçundan TCK'nın 188/3'ncü maddesine göre 8 yıl hapis cezasına çarptırdı. Uyuşturucular içinde baz morfinin de bulunması nedeniyle ceza TCK'nın 188/4'ncü maddesine göre yarı oranında arttırılarak 12 yıl ağır hapis cezasına yükseltildi, Çetinkaya'nın duruşmadaki iyi hali dikkate alınarak 10 yıl ağır hapis cezasına düşürüldü, ayrıca, 450 bin YTL para cezasına da çarptırılarak, yakalama emri çıkartıldı. Başka bir suçla tutuklu ise kararın tebliğ edilmesi kararlaştırıldı. Çetinkaya'nın ortağı olduğu iddia edilen yakalama emriyle aranan Semiroğlu çiftinin dava dosyaları ise ayrıldı.

Haberin Devamı

Çetinkaya ile birlikte yargılanan 12 sanık hakkında da 29 Haziran 2003'de karar verilmişti. Sanıklardan Mustafa Nergiz, Mehmet Bakır Nergiz, Arif Özcan, Orhan Abo ve Servet Yiğit 10'ar yıl 677'şer bin 445 YTL, Mehmet Köse İsmailoğlu ile Galip Yüzbaşıoğlu ise 7'şer yıl 6'şar ay hapis 21'şer bin 984'er YTL para cezasına mahkum edilmişti. Çetinkaya'nın nikahsız eşi Hediye Sekmen ile birlikte Şükrü Menem, İlyas Yavuz, Fadime Naciye Haydar beraat etmiş, Mehmed Demir ise öldüğü için davası düşmüştü. Ömür boyu kamu hizmetlerinden de men edilen sanıklar, cezaevinde bulundukları süre göz önünde bulundurularak tahliye edilmişlerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!