Ünlü çocuklar baba ödülü aldı

Güncelleme Tarihi:

Ünlü çocuklar baba ödülü aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tarım Bakanlığı, Türk tarımına emeği geçen kişileri ödüllendirdi. Ödül alan isimler arasında ‘‘Türk tarımına yaptığı üstün hizmetler’’ nedeniyle Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan'ın babası Prof. Dr. Ümran Emin Çölaşan'ın yanısıra Orta Anadolu şartlarına uygun tohum ve toprak işleme usüllerini Türk tarımına sokan Numan Kıraç da ödüllendirildi.

Ümran Çölaşan'ın ödülünü oğulları Emin ve Refik Çölaşan alırken, Numan Kıraç'ın ödülünü de oğulları Can ve İnan Kıraç aldı.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası tarafından belirlenen ve Tarım Bakanlığı tarafından ödül verilenler şunlar:

Prof. Dr Reşat Aktan, Prof. Dr. Orhan Düzgüneş, Muhlis Erkmen, Prof. Dr. Şevket Raşit Hatipoğlu, Süleyman Fehmi Kalaycıoğlu, Şeyda Ziya Karatacioğlu, Mesude İleri, Yunus Özsan, Prof. Dr. Kerim Ömer Çağlar, Prof. Dr. Sait Tahsin Tekeli, Prof. Dr. Vamık Tayşi Prof. Dr. Mustafa Uluöz, Celal İyriboz, Prof. Dr. Ömer Tarman, Şevket Arı, Akif Çakman, Zihni Derin, Emcet Yektay, Niyazi Okanay, Muzaffer Alap, Ali Bayazıt, Dr. Hadiye Tuncer ve Adem Karaelmas da ödül aldılar.

Tarım ödülleri kime neden verildi

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası tarafından belirlenen ve Tarım Bakanlığı tarafından verilen ödüller :

Prof. Dr. Reşat Aktan: Öğretim üyesi, Araştırmacı, Tarım Bakanlığı Müsteşarlığı ve Tarım Bakanlığı döneminde Tarıma yaptığı üstün hizmetler nedeniyle.

Prof. Dr. Ümran Emin Çölaşan : Öğretim Üyesi, Teşkilatçı, Meteoroloji ilminin öncüsü Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünü ülkemizinde en üstün seviyeye getirmesi nedeniyle

Prof. Dr. Orhan Düzgüneş : Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi kurucularından, Atatürk, Çukurova ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültelerinde Öğretim Görevlisi, Genetik ve İstatistik ilminin ülkemizdeki öncüsü olarak yaptığı üstün katkı nedeniyle

Muhlis Erkmen : Eğitimci, Teşkilatçı, Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı ilk Tarım Bakanı olarak ülke tarımına yaptığı üstün hizmetler nedeniyle.

Prof. Dr. Şevket Raşit Hatipoğlu: Eğitimci, Teşkilatçı, Araştırma ve Tohum İslah İstasyonları, Devlet Üretme Çiftlikleri, orman ve veteriner teşkilatları kurucularından Tarım Bakanı olarak yaptığı hizmetler nedeniyle.

Süleyman Fehmi Kalaycıoğlu: Eğitimci Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı Müsteşarlığı, Danıştay üyeliği ve milletvekili olarak tarıma yaptığı üstün hizmetler nedeniyle.

Numan Kıraç : Orta Anadolu şartlarına uygun tohum ve toprak işleme usullerinin önderi. Dry Farming sistemini tarımımıza getiren Devlet Ziraat İşletmelerinde Genel Müdürlük döneminde Türk tarımına yaptığı hizmetler nedeniyle.

Şeyda Ziya Kerestecioğlu: Eğitimci, teşkilatçı, Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü döneminde tarıma yaptığı üstün hizmetler nedeniyle.

Mesude İleri: Zirai mücadele dalında Türk tarımına yaptığı üstün hizmetler nedeniyle.

Yunus Özsan: Zirai Donatım Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı Tetkik ve İstişare Kurulu Başkanlığı'ndaki üstün hizmetleri nedeniyle.

Prof. Dr. Kerim Ömer Çağlar: Öğretim görevlisi, toprakçı, Türkiye topraklarını inceleyen Toprak ilmini bugüne getiren ve Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası ilk başkanı olarak yaptığı üstün hizmetler nedeniyle.

Prof. Dr. Sait Tahsin Tekeli: Gıda sanayiinde, özellikle buğday, un ve değirmencilik teknolojisi dalında akademik çalışmalarıyla bu dalın öncüsü olması nedeniyle.

Prof. Dr. Vamık Tayşi: Ege Üniveristesi Ziraat Fakültesi kurucularından araştırmacı eğitimci ve teşkilatçı yapısıyla ülke tarımına yaptığı üstün katkılar nedeniyle.

Prof. Dr. Mustafa Uluöz : Tarıma dayalı sanayi dalında, özellikle meyve ve sebze işleme konusunda öncü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin gelişmesindeki üstün hizmetleri, Ege Üniversitesi Rektörü, Ziraat Mühendisleri Odası eski başkanı olarak yaptığı üstün hizmetler nedeniyle.

Celal İyriboz: Ülkemiz pamuk tarımının gelişmesindeki üstün hizmetleri nedeniyle.

Prof. Dr. Ömer Tarman : Öğretim üyesi, çayır, mera ve yem bitkileri dalının öncüsü olarak ülke tarımına yaptığı üstün katkılar nedeniyle.

Şevket Arı : Teşkilatçı yapısı ile Devlet Üretme Çiftliklerinin kurucusu, Molya, Sarayönü ve Ceylanpınar yörelerinde kurulan ve ekonomiye büyük katkı sağlayan üretme çiftlikleri nedeniyle.

Akif Çakman : Araştırıcı, teşkilatçı ve Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü görevinde ülke tarımına üstün hizmetler vermesi nedeniyle.

Zihni Derin : Teşkilatçı özellikle çay tarımının ülkemizde başlatılması ve geliştirilmesinde öncülüğü nedeniyle.

Emcet Yektay : Tohum ıslah çalışmalarında yaptıgğı üstün hizmetler nedeniyle.

Niyazi Okanay : Teşkilatçı, Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü görevinde tarıma yaptığı üstün katkılar nedeniyle.

Muzaffer Alap : Araştırıcı, eğitimci ve toprak-su alanında yaptığı üstün çalışmalar nedeniyle.

Ali Bayazıt : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri ve oda başkanlığı görevlerinde Ziraat mühendisliği mesleğinin gelişmesinde yaptığı üstün hizmetler nedeniyle.

Dr. Hadiye Tuncer : Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki toprak hukukuna ait belgeleri ve kanunları araştırarak, bu belgeleri Türkçeleştiren ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu Kanunnamelerini günümüz diline kazandırma yolundaki üstün hizmetleri nedeniyle.

Adem Karaelmas: Toprak-su çalışmalarının öncüsü, Tophrak-Su Genel Müdürlüğü'nün kurucularından ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü görevinde yaptığı üstün hizmetleri nedeniyle.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!