Üniversiteler, türban gerilimiyle açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler, türban gerilimiyle açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yeni akademik yıl, üniversiteler için sorunlarla başlıyor. 'Türban' konusunda gerilim yaşanmasından endişe duyan rektörler, çağdaş ve özgür bir eğitim için hükümetin desteğini bekliyor. Rektörler, öğretim elemanlarını özel sektöre ve vakıf üniversitelerine kaptırmaktan da çekiniyor.

İniversiteler açılıyor. İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Anadolu Üniversitesi, Çankaya, Çukurova, Kafkas, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Yüzüncü Yıl üniversiteleri, bugün yeni akademik yıla başlıyor. 1 Ekim Perşembe günü, Ankara, Marmara, Mersin, Selçuk Atılım, Gazi ve Kırıkkale, 2 Ekim'de ise İstanbul ve Kocaeli üniversiteleri açılıyor.

16 bini aşkın öğrencinin yer aldığı Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış, yeni akademik yıldaki yenilikleri şöyle sıralıyor:

‘‘Yabancı dil hazırlık sınıfını başlattık. 1800 öğrenci bu sınıflara devam edecek. Yeni açılan Sanat Tasarım'a ilk kez öğrenci alındı. 85 öğrenci bu bölümlerde eğitimini sürdürecek. Bu yıl proje üretim merkezi, kariyer merkezi, sağlık merkezi, ve danışmanlık rehberlik merkezleri kurmayı planlıyoruz.’’

TÜRBANLI %1

Rektör Prof. Dr. Alkış, üniversitede 'türban' bağlantılı birtakım gerilimlerin doğabileceğini tahmin ettiklerini belirterek, ‘‘Dıştan etki olmazsa, bu sorun da yaşamaz. Üniversitemizde türbanlı oranı yüzde 1 civarında. Hocalarımız, bölüm başkanlarımız bu konuda kendileriyle görüşüyor, ikna süreci yaşıyoruz’’ diyor.

Üniversitelerin toplumun beklentilerine, ihtiyaçlarına yanıt verecek düzeyde olması gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Alkış, ‘‘Oysa, üniversiteler, kendi başının derdine. Toplum üniversiteden çok şey bekliyor. Üniversite ise, hocasının nasıl geçindirir onun telaşında. öğretim elemanlarımızı vakıf üniversitlerine, araştırma görevlilerimizi de endüstriye kaptırıyoruz. Çünkü, ekonomik sıkıntı çekiyorlar’’ diyor.

Prof.Dr. Ayhan Alkış, ise iki yıl sonra taşınmayı planladıkları Davutpaşa Kampüsü için de hükümetten destek beklediklerini belirtiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi ise, eski mezunu cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in açış konuşmasıyla akademik yılına başlayacak. Açılış töreninde bir yıl içinde üniversiteye katkıda bulunan mezun ve İTÜ dostlarına 'gümüş plaket', 'gümüş arı' ve 'altın arı' ödülleri verilecek.

Üniversitenin 225'nci kuruluş yıldönümü nedeniyle ABD'de yaşayan Türk besteci Kamuran İnce, üniversite için senfonik şiir bestesini seslendirecek. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, yeni akademik yılda birçok yeniliği de hayata geçireceklerini belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Yürüttüğümüz 'İTÜ 2001 Atılım Projesi' çerçevesinde yurtları dünya standartlarında yaptık. Bunlar devreye giriyor. İlk olarak 260 kapasiteli Gümüşsuyu'ndaki yurt devreye girecek. Buradaki gölet ve vadi yurtları da 29 Ekim'de açılacak. İTÜ, öğrencilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için büyük çaba harcıyor. Şehir kampüsünde 1500 metrekare alanı olan ve İTÜ tarafından işletilen modern öğrenci merkezi kuruluyor. Kantin ve yemekhaneyi artık kendimiz işleteceğiz. Eski kantin kavramı artık üniversitemizde olmayacak’’

BÜTÇEYİ KULLANAMIYORUZ

Rektör Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, bu yıl türban konusunda bir gerginlik beklemediklerini, yasaların çizdiği çerçevede uygulamalar yapacağını belirtiyor.

Bütçeyi kullanamamaktan yakınan Rektör Sağlamer, ‘‘Türlü genelgelerle bütçenin kullanılması sorun oluyor. Kendi kazandığımız kaynakları dahi faizsiz hesaplarda tutmak zorunda kalıyoruz. Üniversite, kaynak açısından büyük sıkıntıya giriyor. Eğer 2001 projesine destek olmasıydı, hiçbir atılım yapamazdık. Mezunlarımızın ve dostlarımızın verdiği destekle üniversite moralini bozmadan 2 binli yıllara emin adımlarla gidiyor’’ dedi.

11 yıllık zorunlu eğitime geçilmeli

Konya'nın Güneysınır İlçesi'nde bu yıl 5'incisi düzenlenen ‘Birlik ve Dayanışma Şenliği’ne katılan TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Türkiye'nin 8 yıllık zorunlu eğitime geç başladığını söyledi. Çetin, ‘‘Türkiye'nin çağı yakalaması ve 21'inci Yüzyıl'a mührünü vurması için zorunlu eğitimi 11 yıla çıkarması gerekir. 8 yılda geç kaldık, 11 yıla çıkmak için geç kalmayalım, el ele verelim’’ dedi.

AÖF kayıtları bugün başlıyor

Anadolu Üniversitesi'nin uzaktan eğitim sistemi uygulayan Açık Öğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri'nde, öğrenci kayıtları bugün başlıyor. AÖF Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Kesim, 13 Ekim'e kadar sürecek kayıtlar için öğrencilerin Eskişehir'e gelmelerine gerek olmadığını belirtti, ‘‘Bu fakültelere kayıt yaptırma hakkı elde eden tüm adaylara kayıt evrakları ve kılavuzu posta ile gönderilecek. Adaylar, kayıtlarını ancak bu belgelerle ve kendilerine en yakın Açık Öğretim Bürosu'nda yaptıracaklar’’ dedi.

Kitap yok, fotokopi verelim

Öğretim yılının başlamasının üzerinden iki hafta geçti. Ancak veliler, her yıl olduğu gibi bu yıl da yine kitap kuyruklarında çile çekiyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren özellikle Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi'nin önünde uzun kuyruklar oluşturan veliler, çoğu zaman ‘‘Kitap yok’’ yanıtını alıyor. Çünkü, başta Milli Eğitim Yayınları olmak üzere birçok ders kitabı piyasaya henüz çıkmadı. Hayat Bilgisi 1,2,3 ve Sosyal Bilgiler Kitabı İstanbul'da hiçbir kitapevinde bulunmuyor. Kitap sıkıntısına velilerin geçici çözümü ise, ‘‘Fotokopi kitap’’ oluyor. Geçmiş yıllardaki kitapları bularak bunlardan fotokopi çektiren veliler, ‘‘Başka çaremiz yok. Çocuklarımızın ödevini yapması ve ders çalışması için bu formülü bulduk’’ diyorlar. Kitapçılar Derneği Başkanı Ahmet Polat, bu kuyrukların nedenini, bakanlığın kitap seçimi ile ilgili genelgeyi geç yayınlamasına bağlıyor. Buna karşılık Milli Eğitim Bakanlığı, yeterli sayıda ders kitabı basımı ve dağıtımı için gerekli bütün önlemlerin alındığını açıkladı. Bakanlık, bu ayın sonuna kadar ders kitaplarının tamamen sağlayacaklarını bildirdi.

Üniversitelerde ek kontenjan haftaya

Üniversiteye giriş sınavı sonucunda herhangi bir programa yerleşemeyenler, boş kontenjanlar için 1-7 Ekim tarihleri arasında başvuru yapabilecek.

Başvurmak isteyen adaylar, 600 bin lira karşılığında Ek Yerleştirme Kılavuzu'nu, Ek Yerleştirme Başvuru Formu ve Ek Yerleştirme Ücreti Banka Belgesi'ni 1-7 Ekim tarihleri arasında ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliklerinden alabilecek. Adaylar, kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak dolduracakları Başvurma Formu ile 1 milyon liralık ek yerleştirme ücretinin ilgili bankaya yatırıldığını gösteren Banka Belgesi ÖSYM Kuponu'nu, bu süre içinde ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliklerinin yetkililerine teslim edecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!