Üniversiteler siyasallaştırılamaz

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler siyasallaştırılamaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2003 02:03

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, üniversitelerin herhangi bir kurumun ya da çevrenin değil devletin temel organları olduğunu vurgulayarak, ‘‘Üniversiteleri bu konumundan uzaklaştıracak, siyasallaşmaları sonucunu doğuracak yöntem, yaklaşım ve düşünceler kabul edilemez’’ dedi. Sezer, temel eğitimin de 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını istedi.

Dün Sivas'ta Cumhuriyet Üniversitesi'nin yeni öğretim yılı açılışına katılan Sezer, şunları söyledi:

‘‘Yeniden yapılandırma çalışmaları yürütülürken, devletin, ilgili kurum ve kuruluşların, toplumun ve akademik çevrelerin katkıda bulunmaları, gözardı edilmemesi gereken zorunluluktur. Bunun için yeniden yapılandırma çalışmaları siyasal alandan önce akademik alanda başlatılmalıdır. Yönetim yetkisinin tek elde toplanmamasına özen gösterilmesi, akademik dengeleri bozmayacak ve akademik liyakatı önde tutan yerinden yönetim ilkesinin benimsenmesi de bu çalışmalar kapsamında üzerinde önemle durulması gereken konulardır.’’

REKTÖRDEN SERT ELEŞTİRİ

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ferit Koçoğlu da, hükümetin hazırladığı tasarıyı temeli çökmüş, duvarları yıkılmaya başlamış bir binaya badana yapmaya benzetti. Koçoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Tasarının bir diğer amacının da üniversitelere de türbanı serbest bırakmak ve imam hatip lisesi mezunlarının her fakülteye girmesine olanak sağlayacak düzenlemeler olduğu anlaşılmaktadır. Bir zamanlar imam hatip liselerini arka bahçeleri olarak gören zihniyetin devam ettiğini üzülerek izliyoruz. Ama bunu izlemekle kalacağımız sanılmamalıdır. Atamızın gençliğe hitabında buyurdukları şekilde Cumhuriyetin ilkelerini ilelebet muhafaza ve müdafaa edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalıdır.’’

Tarihi binadan ‘Merhaba’

Sivas'ta Cumhuriyet Üniversitesi'nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, tarihi Kongre Müzesi'ni de ziyaret etti. Müzeyi gezen Sezer çifti, kendilerine sevgi gösterisinde bulunup, 10'uncu Yıl Marşı'nı söyleyen öğrencilere, binanın balkonundan el salladı.

Takke düşecek

Gaziantep Üniversitesi'nin açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, YÖK yasa taslağının dünyadaki gelişmelerin tersine olduğunu söyledi. Gürüz, ‘‘Kapsamlı bir rapor hazırladım. O zaman takke düşüp, kel görünecek. Herkesin niyeti anlaşılacak’’ dedi.

Sezer zarafeti

Cuhurbaşkanı Sezer, dünkü gezisinde Kara Kuvvetleri'nin helikopterini kullandı. Sikorky'den inen Sezer, kokpit camına uzanıp, kendisini getiren pilot yüzbaşının elini sıkarak, teşekkür etti.

Kubilay oluruz

DOKUZ Eylül (DEÜ) ve Ege Üniversitesi (EÜ) rektörleri, düzenledikleri basın toplantılarında, hükümetin hazırladığı YÖK Yasa Tasarısı'nı sert dille eleştirdi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, ‘‘Temel hedefimiz, aklı ve bilimi temsil eden Atatürkçü düşünceyi Türkiye genelinde korumak. Bu uğurda yeni Kubilaylar gerekiyorsa, biz yeni Kubilay olmaya hazırız’’ dedi. EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır da, ‘‘Biz toplumu germemeye özen gösteriyoruz. Tasarıyla Türkiye'nin geriye gideceği kesin’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!