Üniversite mezunlarına subaylık yolu

Güncelleme Tarihi:

Üniversite mezunlarına subaylık yolu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2001 00:00


TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, TSK Personel Kanunu ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin iki ayrı yasa tasarısı benimsendi. TSK tasarısı, üniversite mezunlarına subaylık yolu açıyor.

TSK Personel Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısına göre, 4 yıllık fakülte ve yüksekokul bitiren kadın ya da erkekler, subay olmak için başvurabilecek. Bu kişilerden lisans eğitimini tamamlayanlar için yaş sınırı 30'dan 27'ye, lisansüstü eğitim yapanlar için ise 35'den 32'ye indiriliyor.

YEDEKSUBAYLIK KOŞULLARI

Adaylar, yedek subay olma ve diğer koşulları taşımaları durumunda ihtiyaca göre belirlenecek sınıflarda muvazzaf subaylığa alınabilecekler. Askerlik hizmeti esnasında ya da terhislerinden sonra en az 4 yıllık yükseköğretimi tamamlayanlar da subay olabilecek.

Tasarıya göre, 4 yıllık yükseköğrenim yapan astsubaylardan muvazzaf subay olmak isteyenler, yaş için gerekli nitelikleri taşımak,en az 3 yıl astsubaylık yapmış olmak şartıyla ve sicil notlarının ortalaması sicil tam notunun yüzde 90 ve daha yukarısında ise subaylığa geçebilecekler.

BİR YIL DENEME

Subaylığa başvuruları kabul edilen siviller, askeri eğitimden sonra bir yıl denemeye tabi tutulacak. Askeri eğitimi başaramayanlar ya da başarılı olsalar bile bir yıllık sürede TSK'ya uyum sağlayamayanlar ve kendi istekleri ile ayrılmak isteyenlerin ilişkileri kesilecek.

Bu kişilerden, aldıkları aylıklar hariç devletçe bunlara yapılan masraflar, yasal faiziyle birlikte alınacak.

EŞ DURUMU

Eşleri TSK'nın farklı kuvvetlerinde görev yapan subayların kuvvetleri, aile bütünlüklerinin korunabilmesi amacıyla, sınıflandırma yönetmeliğinde gösterilecek esas, usul ve şartlara göre, Genelkurmay Başkanlığınca değiştirilebilecek.

Tasarıya göre, kurmaylığı onaylanan subaylar ile lisans, lisansüstü ve doktora eğitimini tamamlayan, tıpta uzmanlık ve akademik kariyer yapanlara kıdem verilecek. Ancak, bu şekilde verilen kıdemlerin toplamı 4 yılı geçemeyecek.

ORDUDAN ÇKARILMA

Tasarı, bazı suçlardan mahkum olan TSK mensuplarının, bu cezaları tedbire veya para ezasına çevrilmiş ya da affa uğramış olsa bile ordudan çıkarılmasına ilişkin düzenlemeler getiriyor.

Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla ''az vahim hali hariç basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, iftira gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlardan veyaistimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım-satımlara fesat karıştırma'' suçlarından hükümlü subaylara, hizmet sürelerine bakılmaksızın Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanarak, bu kişiler TSK'dan çıkarılacak. (Ankara/aa)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!