Üniversite holding

Güncelleme Tarihi:

Üniversite holding
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

6 yaşındaki Pamukkale Üniversitesi, kurduğu 47 şirketle holdingleşme aşamasına geldi. Üniversitenin gelirlerini artırmak amacıyla kurulan şirketler arasında kolejler, oteller ve pazarlama şirketleri var. Holdingleşme sürecini hızlandıran Rektör Prof. Arif Akşit, üniversitelerin KİT olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

Denizli'de 6 fakültesi, 7 yüksekokulunda 12 bin 695 öğrenciye 1992 yılından beri yükseköğrenim veren Pamukkale Üniversitesi, akıllı yatırımlara da yönelerek 47 şirket kurdu, holdingleşme sürecine girdi.

Üniversite gelir sağlamak amacıyla Denizli Yükseköğretim Vakfı, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı ve Pamukkale Üniversitesi Eğitim Vakfı bünyesinde kurduğu şirketlerle otelcilikten, özel eğitim kurumlarına, cep telefonundan bilgisayar satışına kadar çeşitli alanlara el attı. Geçen yılki 3'üncü Uluslararası Pamukkale Müzik ve Kültür Festivali'nin organizasyonunu, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Vakfı'nın kurduğu Tonguzlu adlı şirket üstlendi, ilk deneyiminden yüzakıyla çıktı.

Başarılı işletim modeli uygulayan Rektör Prof. Dr. Arif Akşit, şimdi de holdingleşme çabalarına ağırlık verdi. Akşit, üniversitelerin önündeki mali engellerin kaldırılması için özelleştirilmesi gerektiğini belirtti, konuyu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e de raporla ilettiğini söyledi. Akşit, vakıf ve şirketler aracılığıyla üniversiteye kaynak yarattıklarını belirtti. Üniversitelerin KİT'lere dönüşmemesi için özelleştirilmesi gerektiğini kaydeden Akşit, şöyle konuştu:

‘‘Amerika'da bir üniversitenin 4 binden fazla şirketi var. 21'inci Yüzyıl'ın üniversitesine baktığımızda, ‘Bu bizim işimiz, bu değil, bu bizim görevimizin içinde, bu değil' demek son derece yanlış. Holdingleşmek, kendimle rekabet etmek zorundayım. Bu yıl içinde hedefimizi gerçekleştireceğiz.’’

Pazarlama şirketi bile var

PADEM: Denizli Yükseköğretim Vakfı bünyesinde kurulu PADEM, yabancı dil eğitimi veriyor.

PEV Lisesi: Pamukkale Üniversitesi Eğitim Vakfı bünyesinde kurulan, özel kolej.

Tonguzlu: Pamukkale Üniversitesi Eğitim Vakfı bünyesinde, festival organizasyonu yapıyor.

PAKBİM: Bilgisayar, bilgisayar programları, cep telefonu satışı yapıyor.

Otel Fergana: Üniversitede yüksek lisans yapan öğrencilerin kaldığı otel.

Oyrum: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kuruldu. Rehabilitasyon Merkezi olarak sağlık hizmeti veriyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!