Umut yok

Güncelleme Tarihi:

Umut yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Oral Çalışlar, cezaevlerinde yapılan 'ölüm orucu' eylemlerinin bitirilmesi için henüz bir çözüm umudu bulunmadığını belirterek, "Ölüm orucu tutanlar Bakanlık tarafından yapılan açıklamayı tatmin edici bulmuyorlar" dedi.

'İnsan Hakları 2000' etkinlikleri çerçevesinde TÜYAP Sergi Sarayı'nda düzenlenen 'Medya ve İnsan Hakları' konulu panele katılan gazeteci Oral Çalışlar dün Bayrampaşa Cezaevi'ndeki mahkumlarla yapılan görüşmeler hakkında şunları söyledi:

"İçerdeki insanların temel kaygısı verilen sözlerin ertelenmesi ve tutulmaması. 1996'daki ölüm oruçları sırasında da benzer sözler verildiğini ancak yerine getirilmediğini söylüyorlar. 'F' tipi cezaevi sisteminin tamamen kaldırılmasını istiyorlar.
Bugün gazetelere yansıyanlar doğru değil. Ölüm oruçlarının bitirilmesi için henüz bir çözüm umudu yok. Bakanlık tarafından yapılan açıklamayı tatmin edici bulmuyorlar. 'F' tipi, hücre tipi cezaevleri yerine 15-20 kişilik koğuşları kabul edebileceklerini, bu yerine getirilmeden ölüm oruçlarının bitmeyeceğini söylüyorlar."

Oral Çalışlar, ölüm oruçlarının bitirilmesi için bugün de görüşmelere devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"Kamuoyu eylemi anlamadı"

Gazeteci Can Dündar ise da, F tipi cezaevi konusunun kamuoyu tarafından pek iyi algılanmadığını söyledi.

Dündar, içerdeki mahkumların F tipi cezaevine konuldukları zaman 'nasıl olsa öleceğiz' diye düşündüklerini de belirterek, "Tek kişilik hücrelerde bugün değilse yarın öleceğiz. F tipi ölüm getiriyorsa, biz ölerek bunu kamuoyuna gösterelim diye düşünüyorlar" şeklinde konuştu.

Mahkumların, Türkiye'de demokratikleşme isteyen herkesin sahip çıkması gereken talepleri de olduğunu ifade eden Dündar, F tipi cezaevi uygulamasının ertelenmesinin sorunu çözmeyeceğini, mahkumların bu görüşte olduğunu bildirdi. Dündar, "Korkum şu ki, ölümler pahasına olacak çözüme doğru gidiyoruz" dedi.

Can Dündar, ölüm orucu eylemi yapanlar arasında Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası'ndan yararlanacak olanlar da bulunduğunu vurgulayarak, "Bu kişiler, yarın özgür olmakla ölmek arasında bir tercihle karşı karşıyalar. Ancak onlar ölümü tercih ettiklerine göre durumun ciddiyeti ortadadır" diye konuştu.

Oral Çalışlar ve Can Dündar daha sonra, Bayrampaşa Cezaevi'ne gitmek üzere panelden ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!