Umut Otobüsü

Güncelleme Tarihi:

Umut Otobüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

İlk kez 1995 yılında kayıp kişileri bulmak için yola çıkan ve bu süre içinde 300 bin kilometre yol katedip 750 kişiyi ailesine kavuşturan ‘Umut Otobüsü’ bir yıllık bir aradan sonra yeniden umut seferini başlattı.

YAKAD (Yakınları Kaybolmuş Aileler Derneği) ile dış mekan reklamcılığı yapan Magic'in ortaklaşa hazırladığı yeni umut otobüsünde, 160 kayıp kişinin fotoğrafı yer alıyor. Türkiye'yi köy köy gezerek kayıpları aileleriyle buluşturmayı hedeflediklerini belirten YAKAD Başkanı Zafer Özbilici şöyle diyor: ‘

Mazota ihtiyacımız var

‘Bu tekerlekler anaların gözyaşlarıyla dönseydi dünyayı gezerdik. Ancak mazota ihtiyacımız var. Bu konuda yardım bekliyoruz. Benim de ağabeyim kayıp. Tüm işimi ve hayatımı bu işe vakfettim. Otobüsün sahibi Almanya'da işçi olan Muzaffer Çelik, bize otobüsünü tahsis etti. Magic reklam, resimleri yapıştırdı. Derneğe bugüne kadar üç bin kayıp yakını başvurdu. İmkanlarımız sınırlı. Otobüse ancak 160 fotoğraf bastırabildik. Kayıplar bulundukça bulunanın fotoğrafının üzerine yeni fotoğraf konulacak. Otobüsle dönüşümlü olarak kayıp aileler gezdirilecek.’’

6 bin kişi bulundu

Son beş yılda Türkiye'de 11 bin 500 kayıp olduğuna, bunlardan ancak altı bininin bulunduğuna dikkat çeken Özbilici ‘‘Çocuk, organ ticareti yapan mafyalar var. Amacımız bulacağımız kayıplarla bu mafyalara zarar verebilmek. Artık umut otobüsü sayesinde anneler ve babalar daha dikkatli. Çocuklarını artık daha az kişi başıboş bırakıyor’’ diye konuşuyor. İlk seferini İstanbul içinde yapacak olan otobüs daha sonra deprem bölgesine giderek buradaki kayıpları bulmak için çalışacak.

4 kişi denize uçtu, 2 çocuk kayıp

Yeni şekliyle önceki gün ilk seferine çıkan otobüs için İstanbul'a gelen Şadıman ve Cemalettin Bora çifti, 17 Ağustos depreminde kaybolan kızları Sinem ve Hande'nin otobüs sayesinde bulunacağına inandıklarını belirttiler. Değirmendere'de deprem sırasında anne ve babalarıyla birlikte denize yuvarlanan iki çocuk bulunamamıştı. Anne Şadıman Bora ‘‘Evimiz depremde yıkılmadı. Tam dışarı çıkıyorduk ki şehirhatları gemisi eve çarptı. Kızlarım kucağımda denize uçtuk. Ancak dalga ve karanlık nedeniyle birbirimizden ayrıldık. Dalgıçlar günlerce aradı, bulamadı. Bunun yanısıra birçok insan Yalova ve civarında kızlarımı gördüklerini söyledi. Biz yaşadıklarına ve bulunacaklarına inanıyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!