Umut Operasyonu davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Umut Operasyonu davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2000 00:00

Gazeteci yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan ``Umut Operasyonu''na ilişkin davada, 15'i tutuklu 17 sanığın yargılanmasına başlandı.
Haberin Devamı

Ankara 2 No'lu DGM'de bugün görülen davanın ilk duruşmasına 15 tutuklu sanık, sanık avukatları, müdahil avukatları katıldı. Duruşmayı, Yenimahalle Belediye Başkanı Tuncay Alemdaroğlu, bazı CHP yöneticileri ile bazı sanık yakınları ve çok sayıda basın mensubu da izledi.

ÖNCE KİMLİK TESPİTİ

Davaya, sanıkların kimlik tespitiyle başlandı. Mahkeme heyeti, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı ve Prof. Dr. Muammer Aksoy'un yakınlarının davaya ``müdahil'' olarak katılmalarına karar verdi. Daha sonra sanıkların kimlik tespitine geçildi. Sanıkların büyük çoğunluğu ticaretle uğraştıklarını ve daha önceden bir sabıkaları bulunmadığını söylediler. Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş, ''Selam Tevhid'' örgütünün sadece İstanbul'da değil, Ankara'da da faaliyet gösterdiğinibelirterek, söz konusu sanıkların Ferhan Özmen ile görüştüklerini itiraf ettiklerini ve örgütün bürolarıyla bağlantı kurduklarını söyledi. Savcı Keleş, yetkisizlik isteminin reddine karar verilmesini talep etti.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, yetkisizlik talebinin oy birliği ile reddedildiğini açıkladı. Daha sonra Savcı Keleş, iddianameyi okumaya başladı.

İDDİANAMEDE NELER VAR

Davanın iddianamesinde, sanıklar Ferhan Özmen, Necdet Yüksel, Hakkı Selçuk Şanlı, Yusuf Karakuş, Muzaffer Dağdeviren, Abdülhamit Çelik, Fatih Aydın, Hasan Kılıç ve Mehmet Şahin'in TCK'nın ``Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak'' hükmünü düzenleyen 146/1. maddesine göre, idam cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Sanıklar Mehmet Ali Tekin ve Talip Özçelik hakkında TCK'nın ``devletin emniyetine karşı silahlı çete kurma'' fiilini içeren 168/1ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasasının ``yarı oranında ceza artırımını'' öngören 5. maddesine göre 22 yıl 6 aydan az olmamak üzere ağır hapis cezaları istenen iddianamede, sanıklar Mehmet Kasap, Mehmet Gürova, Adil Aydın ve Murat Nazlı hakkında ise TCK'nın ``yasadışı örgüt üyesi'' olmak fiilini düzenleyen 168/2 ve 3713 sayılıkanunun 5. maddesine göre, 15'er yıldan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede Arif Tarı ve Musa Koca'nın da, TCK'nın ''yasadışı örgüte yardım ve yataklık'' fiiline ilişkin 169. madde ile 3713 sayılıyasanın 5. maddesine göre 4 yıl 6'şar aydan 7 yıl 6'şar aya kadar ağırhapisle cezalandırılması isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!