Umut Kral Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Umut Kral Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

ORTADOĞU'nun genç nesil liderlerinden ilki olan Ürdün Kralı Abdullah II ve dünyanın en genç kraliçesi eşi Rania iki günlük resmi bir ziyaret için bugün Türkiye'deler.

Diplomatik çevrelerden sızan bilgilere göre, Ortadoğu barış sürecinin yanı sıra Ürdün Kralı'nın gündemindeki en önemli madde su.

Geçtiğimiz iki yıldan beri büyük bir kuraklık çeken Ürdün'ün Manavgat suyunu satın alma projesi, fiyat üzerinde anlaşıldığı takdirde Kral Abdullah'ın bu ziyareti sırasında gerçekleşecek.

Kral Abdullah, Ankara'daki temaslarından sonra yarın İstanbul'a geçecek. Türk-Ürdün İş Konseyi, İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda kral onuruna Cumhurbaşkanı Demirel'in de katılacağı bir öğle yemeği verecek.

İLK İŞİ REFORM PAKETİ

Beraberinde Kraliçe Rania ve genç Ürdünlü işadamlarından oluşan bir heyetle birlikte Türkiye'ye gelen 38 yaşındaki Kral Abdullah hem Ortadoğu barış sürecinin, hem de genç nesil, aydın Ürdünlülerin büyük umudu. Genç kralın geçtiğimiz yıl şubat ayında görevi devralır almaz yüklü bir reform paketini gündeminin birinci maddesine alması ‘‘Ürdün'de modernleşme, ekonomik kalkınma ve insan haklarında yeni bir dönem başlıyor’’ yorumlarına yol açmıştı.

Davos Ekonomik Forumu'nda dinlemek fırsatını bulduğumuz 38 yaşındaki Kral Abdullah, ‘‘Ortadoğu yıllar boyunca politik istikrarsızlık ve global ekonomiye entegre olmamanın acısını çekti. Biz genç liderler artık bunu değiştireceğiz. Bölgeye gerçek bir barış ve ekonomik refah getirmek için tarihi fırsatları değerlendireceğiz. Bunu çocuklarımız için değil, bizler için yapacağız’’ demişti.

Halkını çok iyi tanıyor

Hayatının 15 yılını eğitim gördüğü İngiltere ve ABD'de geçiren genç kralın arapçasının ingilizcesi kadar yeterli olmadığı söyleniyor. Ancak arapçasının yeterli olmaması Abdullah'ın Ürdün halkını yakından tanımasına engel değil. Hatta konuştuğumuz Ürdünlü bir diplomata göre, Kral Abdullah, halkın taleplerinin olduğunu parlamento üyelerinden bile dahi iyi biliyor. Mesela, parlamentonun karşı çıkmasına rağmen kral ve ailesi, ‘‘namus cinayetlerinin’’ cezasız kalmasına izin veren yasanın kaldırılmasından yana. Oysa parlamentonun çoğu üyesi bu yasanın değiştirilmesine karşı çıkıyor. Abdullah, Ürdün toplumunun tabu konularına el atarken en büyük desteği hiç kuşkusuz karısı Rania'dan alıyor.

Dostoyevski hayranı

Batı Şeria'nın Tulkarm kentinden Kuveyt'e göçetmiş Filistinli bir aileden Kuveyt'te doğan Rania'nın en büyük avantajı Ürdünlülerin gözünde bir ‘‘yabancı’’ olmaması. Kral Abdullah'ın İngiliz asıllı annesi Prenses Muna'nın ve Lübnan asıllı Amerikalı Kraliçe Nur'a göre bu önemli bir avantaj çünkü, yüzde 60'ı Filistinli olan Ürdünlülere göre Rania ‘‘kendilerinden biri’’. 29 yaşındaki genç kraliçeyi Kral Hüseyin'in 1977 yılında bir helikepter kazasında ölen üçüncü eşi Alia'ya benzetenler var. Ancak onu Prenses Diana'ya benzetenler çoğunlukta. Genç kraliçe Prenses Diana gibi halkın arasına karışmayı ve hayır işlerini seviyor. Onu zaman zaman Amman'da yanında çocukları, 6 yaşındaki Hüseyin ve 4 yaşındaki İman ile birlikte Hard Rock Cafe'de görmek mümkün. Abdullah'ı evlilik öncesi sürdürdüğü hızlı ‘‘playboy’’ yaşamından vazgeçirmeyi başaran Kraliçe Rania, tam bir kitap kurdu ve en sevdiği yazar Dostoyevski.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!