"Uluslararası hukuka saygı gösterin"

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası hukuka saygı gösterin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2013 00:00

4’ü Nobel Ödülü sahibi 25 bilim insanı Science dergisinde yayınlanan mektuplarıyla Türk hükümetine çağrıda bulundu. Çağrıda Gezi Parkı göstericilerine müdahalede polis şiddetinin altı çizildi.

Haberin Devamı

NOBEL ödüllü Robert F. Curl (Kimya, 1996), Paul Greengard (Fizyoloji ve Tıp, 2000), Roald Hoffmann (Kimya, 1981) ve Richard R. Schrock (Kimya, 2005) ile aralarında Harvard ve Cornell gibi üniversitelerden öğretim görevlilerinin de bulunduğu toplam 25 bilim insanı bir araya gelerek, Gezi Parkı olaylarını bilimsel bir bakış açısından değerlendirdi. Dünyanın en saygın bilim dergilerinden Science’da dün yayınlanan mektupta, Türk Tabipler Birliği’nin yayınladığı rapora göre 8121 göstericinin yaralandığı, 5 kişinin öldüğü, 61 ağır yaralının bulunduğu, 104 kişinin kafa travması geçirdiği, 11 kişinin gözünü kaybettiği olaylarda ortaya çıkan bu tablonun polisin yakın mesafeden attığı gaz kapsüllerinden kaynaklandığı belirtildi. Mektupta ayrıca şu ifadelere yer verildi:

20 GÜNDE 130 BİN KAPSÜL
 
Türk polisi halka açık alanlarda aşırı miktarda göz yaşartıcı bomba kullandı. Bu TTB’nin raporu ve uluslararası medya kuruluşlarının haberlerinde de yeraldı. Güvenlik güçleri revir ve hastane gibi kapalı mekanlarda da göstericilere aşırı derecede göz yaşartıcı bomba attı. Göz yaşartıcı bombaların halka açık mekanlarda aşırı derecede kullanılması, sadece aşırı derecede tehlikeli olmayıp Türkiye’nin de imzaladığı Cenevre Protokolü gibi uluslararası anlaşmalarca kullanımına sınır getirilmiştir. Güvenlik güçleri 20 günde 130 bin adet gaz kapsülü kullanırken Türkiye 100 bin adet daha satın almayı  planlıyor.

TIP PERSONELİNE ŞİDDET

Göstericileri tedavi eden doktor ve hemşireler de polis şiddetine maruz kalırken, İstanbul Tabib Odası sekreteri de gözaltına alındı. Bu geleneksel uluslararası ve insan hakları hukukunun açık bir ihlalidir. Dünya genelinde 4 binden fazla  akademisyen polis şiddetini protesto eden imza topladı. Türk hükümetini, göstericilerin tedavisinde ve onları tedavi eden sağlık görevlilerine yaklaşımlarında uluslararası hukuka saygı göstermeye çağırıyoruz.”

TÜRKİYE’DEN DE DESTEK VAR

Mektuba destek vermek için Türk Tabipler Birliği ile Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu Kuzey Amerika Temsilciliği üyeleri, New York’taki The New School’da bir basın toplantısı düzenledi. Grubun bildirisinde ölümlere ve binlerce yaralanmalara yol açan polis şiddeti, anayasal haklarını kullanan göstericilerin insan haklarını ihlal ederek uygunsuz bir biçimde gözaltına alınıp fişlenmeleri, ana akım medyadaki sansür ve barışçıl protestocular hakkında hükümetin küçümseyen ve marjinalleştiren söylemi kınandı. Hükümetin daha fazla sağlık sorununa ve can kaybına mahal vermeden barışçıl göstericilere karşı kimyasal madde kullanımına derhal son vermesi talep edildi.

/images/100/0x0/55eac31af018fbb8f89513b2


İŞTE O İMZACILAR

Science dergisine gönderilen mektupta imzası olan bilim insanlarının isimleri şöyle: Emrah Altındiş, M.Ali Alpar, Emre Aksay, Jonathan Beckwith, Christian Bökel, Robert F. Curl, Robert B. Darnell, Stephen J. Elledge, Burak Erman, Jens Frahm, Stephen P. Goff, Paul Greengard, Roald Hoffman, Beyazıt İlhan, Jan Kaslin, Steven M. Lipkin, Cornelia Poulopoulou, Eren Raz, Mark A. Rubin, Mehmet Saltürk, Richard R. Schrock, Alain Trautmann, Derya Unutmaz, Harel Weinstein, Çağhan Kızıl.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!