Ulusal markerde sona doğru

Güncelleme Tarihi:

Ulusal markerde sona doğru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2006 14:56

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, ulusal markerde, üretiminden denetimine kadar zincirin her halkasını içeren çalışmaların nihai aşamaya geldiğini bildirdi.

Türkiye'de dolaşıma giren akaryakıtın kayıt altına alınmasını sağlamaya dönük ulusal markerin (işaretleyici), kamuoyuna tanıtımı nedeniyle EPDK Başkanı Yusuf Günay, TÜBİTAK Başkan Vekili Nükhet Yetiş ile Gebze TÜBİTAK Marmara Araştırma Yerleşkesi'ndeki Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nde (TÜSSİDE) ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Günay, Türkiye'de tüketilecek akaryakıta, rafineri çıkışında, gümrük girişinde, sanayide yan ürün olarak ve diğer şekillerde üretilen akaryakıta ise ticari faaliyete konu edilmeden önce eklenecek ulusal markerin, akaryakıtın özelliklerini bozmayacak nitelikte, ileri teknolojik ürün bir katkı maddesi olduğunu söyledi.
EPDK ile TÜBİTAK arasında 17 Mart tarihinde ulusal marker konusunda bir işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatan Günay, bu kapsamda TÜBİTAK'ın, ulusal markerin temini, stoklanması, ilgili kişilere teslimi, markerin sahada kontrolünün yapılması için gerekecek 237 adet cihazın üretimi için sorumluluklar üstlendiğini kaydetti.
TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından, son birkaç ayda yoğunlaşan çalışmalar sonucunda ulusal markerin geliştirildiğini, gerekli tüm testlerin yapıldığını ve seri üretim aşamasına geçildiğini bildiren Günay, “Türkiye'de dolaşıma girecek 20 milyon ton civarında motorin ve benzeri türleri ile biodizel, yıl başından itibaren ulusal marker ile işaretlenmeye başlanacaktır” dedi.

-MARKERİN DENETİM ÇALIŞMALARI BAŞLADI-

Ulusal markerin dünya çapında sınırlı ülkede uygulanan hedeflerine ulaşılması ve güvenilirliği çok önemli olan bir sistem olduğuna dikkati çeken Günay, bu nedenle modelin her yönüyle ve yüzde 100 başarı ile uygulanması ve denetimlerinin etkin bir şekilde yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
EPDK'nın bu kapsamda 2007 yılında ulusal marker denetimlerine başlayabilmek için birtakım teknik hazırlıkları sürdürdüğünü bildiren Günay, denetim çalışmaları ile ilgili kurumlara EPDK bütçesinden aktarılan kaynağın da 11 milyon YTL'yi aştığını kaydetti.
Başta rafinericiler, dağıtıcılar ve ihrakiye teslimi lisansı sahipleri olmak üzere tüm sektör oyuncularına ulusal marker süreci için gerekli hazırlıkları tamamlamaları konusunda çağrıda bulunan Günay, 2007 yılında yapılan denetimler sonucu ulusal marker içermeyen veya içinde yeterli şart ve seviyede ulusal marker bulunmayan akaryakıt ve bu akaryakıtı piyasaya sürenler için gerekli işlemlerin yapılarak yasal prosedürün başlatılacağını ifade etti.

-TÜBİTAK BAŞKAN VEKİLİ YETİŞ-

TÜBİTAK Başkan Vekili Nükhet Yetiş de, kurumun en önemli görevlerinden birinin, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak için kurumlarla işbirliği içinde, ulusal öncelikler doğrultusunda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve yürütmek olduğunu söyledi.
Ulusal marker üretimi için EPDK'nın TÜBİTAK ile işbirliği yaptığını hatırlatan Yetiş, yapılan işin kolay olmadığını, ancak ülkesinin geleceğini parlak görmek isteyen bir konsorsiyumun başarısı olduğunu belirtti.
TÜBİTAK'ın kar amaçlı bir kurum olmadığını anımsatan Yetiş, ulusal marker üretiminin kendilerine kar değil, bir bilgi birikimi ile gurur kazandırdığını, bunların kendileri için önemli olduğu söyledi.

-YENİ YILA ULUSAL MARKERLA GİRİLECEK-

Daha sonra gazetecilerin ulusal marker konusunda sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Günay, ulusal markerin üretiminin neden bir türlü gerçekleşemediğine ilişkin bir soru üzerine, ulusal marker için daha önce ihaleye çıkıldığını, ancak iki kez yeterli başvuru yapılamaması, bir kez de ihaleyi kazanan şirketin yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle ihalenin iptal edildiğini hatırlattı.
Ulusal markerda tüm teknik özellikler tamam olmadan ve yüzde yüz mükemmellik sağlanamadan uygulamaya geçilmesinin bir anlamı olmadığını vurgulayan Günay, bu kapsamda TÜBİTAK ile üretimde anlaştıklarını ve kurumun bu konuda da oldukça başarılı olduğunu kaydetti.
EPDK olarak kaçak akaryakıtın önlenmesine yönelik sadece ulusal markera bel bağlamadıklarını ifade eden Günay, yurt çapında denetimlerini sürdürdüklerini ve bundan da iyi sonuçlar aldıklarını belirtti.
Ulusal markerde hazırlıkların son aşamaya geldiğini bu anlamda belli bir yerleşkede ulusal markerin test edileceğini anlatan Günay, “Ulusal marker 1 Ocak tarihi itibariyle bütün Türkiye sathında uygulamaya geçecek durumda” dedi.
Günay, ulusal markerin dağıtımının nasıl olacağına dönük bir soru üzerine de 2007 yılı için 237 adet cihazın üretiminin öngörüldüğünü, bunun başlangıç için yeterli bir rakam olduğunu ve dağıtım bölgelerinin de önceden belirlendiğini söyledi.

-20 TON MARKER TÜRKİYE'YE YETECEK-

Bu arada, TÜBİTAK yetkilisi Sermet Süer de, ulusal markerin tanıtımına ilişkin bir sunum yaptı.
Süer'in verdiği bilgiye göre, çok az miktarda ulusal marker büyük hacimde akaryakıt tarafından algılanabiliyor. Ulusal markerda, yakıtlara eklenecek miktarın 1 ppm'den (milyonda bir birim) düşük. Bu da 20 ton ulusal markerin bir yıl için Türkiye'ye yetecek rakam olduğunu gösteriyor.
Yakıtlarda kullanılması durumunda motor-güç-ku ivme ve sabit hıza etki etmeyen ulusal markerin bu ay sonu itibariyle büyük ölçeklerde üretimine başlanacak. 1 Ocak 2007 tarihinden önce de bir yıllık ulusal marker hazır olacak.
Ulusal marker projesi için kazanılan deneyim, gıda, ilaç, değerli kağıt gibi ürünlerin işaretlenmesi, izlenmesi amaçlı yeni uygulama alanları için de bilgi birikimi ve altyapı oluşturacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!