Ulus Kent Projesi’nde “Acele” tartışması

Güncelleme Tarihi:

Ulus Kent Projesi’nde “Acele” tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 18:52

ULUS’taki Acele Kamulaştırma Kararı ve bu kararın iptali için açılan dava, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Melih Gökçek’i bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Haberin Devamı

Danıştay 6. Dairesi, Ulus Tarihi Kent Projesi ile acele kamulaştırma kararına karşı TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davayı ehliyet yönünden reddetti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bu kararı twitterdan “Danıştay’dan tarihi ve müthiş bir karar. Mimarlar Odası’nın dava açma ehliyeti yok. Hayırlısı olsun” diyerek paylaştı.


TEMYİZE GİDECEĞİZ

Oda kararı temyize götüreceğini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi’nin isteği ile Bakanlar Kurulu’nun Ulus’ta dört alan ile ilgili sadece olağanüstü dönemlerde ve savaş hallerinde uygulanan acele kamulaştırma kararı alması, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile mal sahipleri tarafından idari yargıya taşındı.

Danıştay 6. Dairesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin menfaatinin etkilenmediği gerekçesiyle davayı ehliyetten reddetti.

Haberin Devamı

Ancak, vatandaşların açtığı davada acele kamulaştırma kararlarına yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mahkeme kararında karşı oylar var, dava temyize gidecek” dedi.

Ehliyetten ret kararının hukuken sakat bir karar olduğunu savunan Candan, “Danıştay 6. Dairesi, hem Taksim Topçu Kışlası kararını reddeden hem de AOÇ davalarını reddeden dairedir” dedi.

Candan, şu değerlendirmeleri yaptı:

GÖKÇEK SEVİNMEKTE ACELE ETMESİN

“Acele kamulaştırma davamız, hukuksuz bir şekilde ehliyetten red verildi. Bu ilk kez başımıza gelmiyor, dava süreçlerini uzatmak için bu tür yöntemler uygulanıyor. AOÇ davalarında pek çok kez karşılaştık ve üst mahkemeden, ehliyetimiz olduğuna ilişkin emsal kararlar verildi. Karara itiraz edeceğiz. Danıştay Dava Daireleri İdari Kurulu’na gidecek. Kararda iki karşı oy var. Melih Gökçek sevinmekte acele etmesin, Ulus’ta ki acele kamulaştırma kararı ne kadar hukuksuzsa, acele sevinmekte o kadar boş.  Mahkeme kararı manipüle edilerek acele sevinmelere gerek yok. Kararın temyizden lehimize döneceğine dair hiçbir şüphemiz yok. Ulus kent için oldukça değerli bir alan böyle bir alanı iş bilmeyenlerin eline terk etmeyeceğiz. Ulus’un talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Ehliyetimizi Anayasa’dan aldık. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!