Ulucanlar davası avukatları sanık oldu

Güncelleme Tarihi:

Ulucanlar davası avukatları sanık oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2002 11:20

''Ulucanlar Cezaevi Olayları'' davasındaki tutuklu ve hükümlü sanıkların avukatlığı yapan 27 kişi hakkında, ''görevi kötüye kullanma'' suçundan açılan davaya, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 9 Mayıs 2002 tarihinde başlanacak.

Haberin Devamı

Jandarma Genel Komutanlığı, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde 26 Eylül 1999 tarihinde meydana gelen ve 10 kişinin öldüğü olaylarla ilgili olarak tutuklu ve sanıklar hakkında açılan ''Ulucanlar Cezaevi Olayları'' davasının, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 Aralık 2000 tarihinde yapılan duruşmasında meydana gelen olaylar nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerinesoruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Soylu, fezleke hazırlayarak Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Dosya, son soruşturmanın açılması için Kırıkkale'ye gönderildi.

Kırıkkale Cumhuriyet Bassavcısı Kenan Sağlam, 27 avukat hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, ''müvekkilleriyle birlikte hareket ettikleri, davanın 5 Aralık 2000 tarihli duruşmasından sonra slogan attıkları, sanıkları ve salonda bulunan şahısları görevli jandarmalara karşı kışkırttıkları, jandarma aleyhine bağırtıp mukavemette bulundukları'' görüşüne yer verildi. İddianamede, avukatlar hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun ''görevi kötüye kullanma'' hükmünü içeren 240. maddesine göre 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis talep edildi.

Davanın açıldığı Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi, ''yetkisizlik'' kararı vererek, dosyayı Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Tensip tutanağını hazırlayan Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma günü olarak 9 Mayıs 2002 tarihini belirledi. Mahkeme, Ankara Barosu'na kayıtlı Medeni Ayhan, Nurten Çağlar, Fahriye Belgün, Dilek Mıdık, Vahide Özgür Sarıyıldız, Sevil Ceylan, Aytül Kaplan, Devrim Karakülah, Rıza Karaman, Gaye Dinçel, Hüseyin Biçen, Nuray Özdoğan, Nazan Betül Vangölü, Vedat Aytaç, Hacı Ali Özhan, Filiz Kalaycı, Suna Coşkun, Kazım Bayraktar, Selçuk Kozağaçlı, Gökserslan, Zeki Rüzgar, Mecit Engeci ve Oya Aydın için davetiye çıkarırken, İstanbul Barosu'na kayıtlı Gülizar Tuncer, İbrahim Ergün, Sevim Akat ve Keleş Öztürk'ün savunmalarının alınması amacıyla Nöbetçi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazdı. Mahkeme, müşteki Jandarma Genel Komutanlığı'na da duruşma gününü bildirdi.

DAVALAR SÜRÜYOR

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde 26 Eylül 1999 tarihinde meydana gelen olaylardan sonra iki ayrı dava açılmıştı.

Tutuklu ve hükümlüler hakkında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan davada, 1 sanık hakkında idam, 85 sanık için ise 12 yıl ile 47 yıl arasında değişen ağır hapis cezaları talep ediliyor.

Güvenlik görevlileri hakkında Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan davada ise ''Kanunun bir hükmünü veya yetkili merciden verilip infazı vazifeden zaruri olan bir emri ifa suretiyle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verdikleri'' bildirilen 161 kişi için Türk Ceza Kanunu'nun ''kanunu veya emri icra-meşru müdafaa, zaruret hali'' başlıklı 49/1. maddesinin uygulanması isteniyor. Bu madde de, ''Kanunun bir hükmünü veya salahiyettar bir merciden verilip infazı vazifeten zaruri olan bir emri icra suretiyle, işlenilen fiillerden dolayı faile ceza verilemez'' hükmünü içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!