Uhud’da önce zafer sonra panik

Güncelleme Tarihi:

Uhud’da önce zafer sonra panik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2009 00:00

Bedİr Savaşı’nda müşriklerin hezimete uğraması şüphesiz çok önemliydi ancak bu hezimet yeni bir savaşın da habercisi oldu. Uhud Savaşı da en az Bedir Savaşı kadar önemlidir İslam tarihinde?
Tarihçiler bu savaşı üç bölüm olarak inceler:
? İlk bölümde Müslümanlar üstün geldiler, 20’den çok düşman öldürerek, müşrikleri bozguna uğrattılar.
? İkinci bölümde, kaçan müşrikleri kovalamayı bırakıp, kesin sonuç almadan ganimet toplamaya koyulmaları ve Resulullah (sav)’in yerlerinden ayrılmamalarını emrettiği okçu birliğinin görevlerini terk etmeleri yüzünden, Müslümanlar 70 şehit vererek mağlup duruma düştüler.
? Üçüncü bölümde ise, dağılmış olan Müslümanlar, Resulullah (sav)’in etrafında toplanıp, karşı hücuma geçerek, düşman hücumunu durdurdular.
Müşriklerin Uhud’dan ayrılmasından sonra Rasulullah (sav) şehitleri yıkanmadan, kanlı elbiseleriyle, ikişer üçer defnettirdi. Cenaze namazlarını ise, bu tarihten 8 sene sonra kıldı.
İbni Kamie el-Leysi adlı bir müşrik, Hz.Peygamber (sav)’e benzeterek, İslam ordusunun sancaktarı Musab b. Umeyr’i şehit etmiş ve Muhammed (sav)’i öldürdüm, diye ilan etmişti. Bu söylenti üzerine İslam ordusunda panik başladı. Resulullah (sav): “Ey Allah’ın kulları, bana geliniz, etrafımda toplanınız.” diye sesleniyor, fakat kimse O’nu duymuyordu.
Müslümanlar birbirinden habersiz üç grup olmuşlardı.
l) Resulullah şehid olduysa, Allah bakidir. O’nun yolunda biz de şehit oluruz, diyerek savaşa devam edenler.
2) Resulullah (sav)’in etrafını çevirip, vücudlarıyla O’na siper olan, O’nu düşman saldırısına karşı koruyanlar. Bunlar 14 kişi kadardı.
3) Resulullah şehid olduktan sonra, burada durmanın manası yok, diyerek, savaş alanından ayrılanlar. Bunlardan bir kısmı dağlara çekilmişler, bazıları ise Medine’ye dönmüşlerdi?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!