Uçuş korkusunu terapiyle yenin

Güncelleme Tarihi:

Uçuş korkusunu terapiyle yenin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2001 00:00


Uçakla seyahat etmekten korkanlar için International Hospital'da düzenlenen programla 'aerofobi' olarak adlandırılan uçuş korkusundan kurtulmak mümkün. 3 gün süren programın birinci aşamasında uçaklar ve uçuş hakkında teorik-teknik bilgiler veriliyor.

Programın ikinci aşaması ise Türk Hava Yolları'nın (THY) Uçuş Eğitim Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Burada uçuş korkusunu yenmek isteyen grup üyeleri similatöre binerek gerçek bir uçuşu sanal ortamda yaşıyor.

Programa katılarak uçuş korkularını yenmek isteyenlerin gözden çıkarması gereken rakam ise 585 dolar (yaklaşık 600 milyon lira).

ENTELEKTÜELLER DAHA ÇOK KORKUYOR

Hastanenin Psikiyatri Kliniği Şefi Psikiyatrist Dr. Muzaffer Uyar, programın son aşamasında grup üyelerinin İstanbul-İzmir arasında gerçek bir uçuşa katıldıklarını belirterek programa ilginin yoğun olduğunu anlattı:

''Uyguladığımız programa en çok 30-40 yaş grubundaki entelektüel ve başarılı kişiler başvuruyor. Dünyada bu tür programlarda başarı oranı yüzde 70 iken, bizim uyguladığımız program sonunda korkuyu yenme oranı yüzde 90 düzeyinde. Biz bunu daha da yukarı çıkarmak istiyoruz.''

KORKUNUN NEDENLERİ VE ÖNERİLER

Uçuş korkusunun temelde bütün insanlarda bulunduğuna işaret eden Psikiyatrist Dr. Uyar, şunları söyledi:

"İnsan bir kara canlısı ve uçmak onun doğasına haykırı bir eylem. Toplumun yüzde 80'inde aerofobi bulunmakta. Ancak bunların yüzde 10'u tedavi gerektirecek derecede ileri düzeyde. Bu korkunun yerleşmesinde çeşitli koşullandırmalar da etkili oluyor.

Örneğin, medya ve film sektörü uçakları ve uçmayı sürekli bir tehlike objesi olarak sunuyor. Bu tür koşullandırmalar, kişideki uçuş korkusunun artmasına neden oluyor. Yolculuğa çıkmadan önce sıraya girip kuyruklarda beklemek, formalite gereği birçok işlemlerden geçmek, uçak hareket etmeden önce koltukta uzun süre beklemek aerofobinin diğer nedenleri arasında bulunuyor.

Bu tür korkuları olan kişilerin, uçağa binmeden önce alkol almalarını önermiyoruz. Uçuştan en az bir saat önce normal şekilde beslenmeli. Ağır, aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yenmemeli, uçuş öncesi telaş yapacak unsurlardan kaçınmalı. Ayrıca uçuş sırasında gazete, dergi okumak ve müzik dinlemek, korku ve heyecanı azaltır.''

Dr. Uyar, uçuş korkusunun insanda yarattığı fiziksel semptomları ise, çarpıntı, ağız kuruluğu, şiddetli panik, nefes darlığı, aşırı soluk alıp verme, bitkinlik hissi, kas gerginliği, düzensiz kalp atımları ve bayılma olarak sıraladı. (İstanbul/aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!