Uçurumdan döndük

Güncelleme Tarihi:

Uçurumdan döndük
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Necdet Yüksel: Kışlalı bombasını ben koydum

Umut Operasyonu, ‘‘Hizbul-vahşet’’i aratmayan cephanelikler ortaya çıkardı. Dün yine Sincan'da 75 kilo C-4 yanı sıra çok sayıda silah ve malzeme bulundu. DGM Başsavcısı ve Ankara Emniyet Müdürü, ‘‘Türkiye büyük bir felaketin eşiğinden döndü’’ dedi.

AHMET Taner Kışlalı'nın otomobiline bomba koyduğunu itiraf ettiği bildirilen Necdet Yüksel'in, Sincan'da gösterdiği boş arazide ikinci cephanelik bulundu.

Cephanelikte, 75 kilo C-4 tipi patlayıcı, 30 tabanca, 4 otomatik tabanca, 8 lav silahı bulundu. Bunlar arasında Kışlalı cinayetinde kullanılan malzemelerin aynısı da yeralıyor.

Ele geçen patlayıcı ve malzemelerle, Uğur Mumcu veya Kışlalı suikastı benzeri en az 100 suikast yapılabileceği ifade edildi. Patlayıcıları gören DGM Başsavcısı Cevdet Volkan, Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender, ‘‘Türkiye büyük bir felaketin eşiğinden döndü’’ dediler. Üst düzey bir yetkili ise ‘‘terörün kalbine indik’’ ifadesini kullandı.

C-4'LER ABD MALI

Yeşil renkli C-4'lerin ABD yapımı olduğu anlaşıldı. Bu patlayıcıların nasıl ve nereden geldiği araştırılıyor.

HAREKETE DUYARLI

Sese ve harekete duyarlı bomba yapımında kullanılan elektronik malzemeler de ele geçirildi. Bombaları uzaktan kumanda etmek için, oyuncak araba veya uzaktan kumandalı uçakların kumanda aletleri kullanıldı.

YÜKSEL GÖSTERDİ

İkinci cephanelik, Kışlalı sanığı Necdet Yüksel'in Sincan'ın Peçenek Köyü yakınlarında boş arazide yer göstermesi sonucu bulundu. Necdet Yüksel, üç gün önce Sincan'da aynı arazinin 700 metre yakınında bulunan bomba ve silahları da kendisinin attığını söyledi. Yüksel'in, ‘‘Peş peşe sürdürülen operasyonlarda yakalanacağımı anladığım için bu malzemeleri attım’’ dediği öğrenildi.

KIŞLALI İTİRAFI

İkinci cephaneliğin yerini gösteren Necdet Yüksel'in sorguda, ‘‘Ahmet Taner Kışlalı'nın otomobiline bombayı ben koydum. Bombayı bana hazır bir şekilde Tekin kod isimli Ferhan Özmen verdi. Bu patlayıcıları da saklamam için bana Özmen vermişti’’ dediği öğrenildi.

BOMBADA PARMAK İZİ

Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan parmak izi incelemesinde, şu anda Terör Şubesi'nde Kışlalı suikastı nedeniyle sorgulanan Ferhan Özmen'in parmak izleri bulundu. Bir yetkili, ‘‘Ferhan Özmen, sorguda, Ben davama ihanet etmem diyerek konuşmuyor. Ancak o konuşmasa da bombalarda parmak izi çıktı’’ diye konuştu.

TALİMAT İRAN’DAN

Kışlalı suikastı zanlılarının, ‘‘Kışlalı suikastı talimatını İran'lı ajanlardan aldık’’ dedikleri öğrenildi. Üst düzey bir emniyetçi, ‘‘Kışlalı olayının faillerinin tam kalbine indik’’ diyerek operasyon ne denli başarılı olduğunu ifade etti.

Cihat cephaneliği

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün ele geçirdiği malzemeler şunlar:

Mumcu ve Kışlalı suikastlerinde de kullanılan, 81 tam, 8 tane yarım yeşil renkli C-4 tipi plastik patlayıcı madde, 25 tam, 6 tane yarım beyaz renkli C-4 tipi patlayıcı madde, 2 adet Star marka tabanca (9 mm. çaplı 3 adet yedek şarjörlü), 3 adet 9 mm çapında 14'lü Browning tabanca (3 adet yedek şarjörlü), 10 adet Walter marka 7.65 mm çapında tabanca, 2 adet Ceze marka 7.65 mm çaplı tabanca, 2 adet Baretta marka 7.65 marka tabanca (1 yedek şarjör), 8 adet Lama marka 7.65 mm tabanca (2 adet yedek şarjör), 1 adet Vizör marka 7.65 mm. çapında tabanca, 2 adet Browning marka 6.35 mm. çaplı tabanca (3 adet şarjör), 1 adet menşei belli olmayan namlu, 1 adet MP-5 K otomatik tabanca, 1 adet UZİ küçük makineli tabanca, 2 adet büyük UZİ Makineli Tabanca, 5 adet UZİ yedek şarjörü, 8 adet lav silahı, 50 adet susturucu, 51 adet makineli tabanca şarjörü, 28 adet 7.65 yedek şarjörü, 2 adet cinsi belli olmayan madde, bir koli mermi, 100 adet elektronik kapsül, 2 kutu normal kapsül, 6 kutu ateşleme çakmağı, rulo halinde infilak fitili, 3 adet tabanca temizleme seti, 225 gram TNT, 4 ayrı bombayı ayrı ayrı patlatabilen 4 kanallı uzaktan kumanda verici, alıcı, pil kutuları, elektronik parçalar, baskından kurtulan anahtar, 3 adet zaman ayarlayıcı, bağlantıları yapılmış cep telefonu, 6 adet 9 voltluk pil, 2 adet elektronik devre, Krıkoko pil, Serkisof cep saati, otomat, misina, bilye, raptiye, tornavida, havya, maket bıçağı, kablo sıyırma pensi, mengene, mini matkap, eğe takımı, 6 adet uzaktan kumandalı kapı açıcısı, 2 adet 'inc rolet' elektronik devre, bombayı ışığa duyarlı şekilde patlatmayan yarayan elektronik devre, bombayı titreşim olduğunda patlatan elektronik devre.

Silah no'ları Emeç'le benzer

Bulunan silahların seri numaralarının ile yıllar önce Çetin Emeç suikastının faili olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan İslami Hareket Örgütü üyesi İrfan Çağrıcı'nın üzerinde ele geçirilen silahların seri numarasını takip ettiği ortaya çıkarıldı. Bu tesadüf, suikastlarda İran bağlantısını kanıtlayan başka bir delil oldu.

MUMCU'DAKİ MİSİNA, KIŞLALI'DAKİ SAAT

Ele geçirilen malzemeler arasında, Mumcu suikastında da kullanılan C-4 plastik patlayıcıların yanı sıra Mumcu'da kullanılan misina ile Kışlalı suikastında kullanılan Serkisof marka cep saati, bilyalar ve Toshiba piller de bulundu.

Kışlalı'nın otomobiline konulan bomba düzeneğinde yeralan pil, saat, misina, bilya ve patlayıcı karışımının aynılarından örgüt cephaneliğinde de çıktığına dikkati çeken üst düzey bir yetkili, ‘‘Zaten bombanın bu cephanelikte yeralan malzemelerden yapıldığını itiraf ettiler’’ dedi.

C-4'ler Panik yaratmak için

Sorgulamalarda bundan sonraki hedef kişiler konusunda henüz bir tespitin yapılamadığını belirten yetkili, ‘‘ Süreci henüz ortaya konulmayan bir irticai kalkışma hareketinde önce C-4 tipi patlayıcılarla panik yaratacaklardı, ardından susturucu silahlarla suikastler düzenleyeceklerdi’’ diye konuştu. Aynı yetkili, ele geçirilen lav silahlarındaki dış seri numaralarının silindiği, ancak içeride yeralan numaraların silinmesinin unutulduğuna dikkati çekerek, silahların nereden getirildiğinin tespitine çalışacaklarını kaydettiler.

Sincan’da Kudüs Gecesi’ne katılmışlar

Ahmet Taner Kışlalı suikastı ile ilgili 2 kilit kişi daha aranıyor. İstanbul'da yakalanan Hakkı Şanlı ile Ferhan Özmen'in, İran bağlantıları olduğu ve Ankara'nın Sincan İlçesi'nde yapılan olaylı Kudüs Gecesi'ne de katıldıkları ortaya çıktı. Operasyon öncesinde Şanlı ile Özmen'in kaçmaya çalıştıkları ve evlerine gelmedikleri anlaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!