'Ucu açık tutukluluğu' anlattı

Güncelleme Tarihi:

Ucu açık tutukluluğu anlattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2016 23:43

KIDEMLİ Albay rütbesinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı iken İzmir Casusluk Davası’nda tutuklanan ve 9 ay Şirinyer Askeri Cezaevi’nde kalan nöropsikofarmatoloji uzmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Ne zaman biteceği belli olmayan tutukluluk en ağır psikolojik streslerden biri. Hiç çıkmayacakmışsınız duygusu beyninize yerleşir ve onu zorlar” dedi.

Haberin Devamı

Tahliyesinin ardından Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmatoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çalışmaya başlayan Prof. Dr. Uzbay, 22’inci Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresi’nde ‘Tutukluluk ve Beyin’ konulu bir sunum yaptı ve özetle şunları söyledi:

BEYİNDE KALICI HASAR
“Demokrasisi gelişmiş ülkelerde tutuksuz yargılanma esastır. Tutukluluk ucu açık bir süreç. Beyinde geçici ve kalıcı hasar oluşturuyor. Koyu bir sis tabakasında, ne zaman açılacağını bilmeden araba kullanmaya benziyor. Ergenekon, Balyoz, İzmir Casusluk gibi kumpas mahkemelerinde insanlık suçu işlendi. Yine de bize bu haksızlıkları yapanlar da adil ve savunma hakkı ellerinden alınmadan yargılanmalı. Hâkimler etik ve vicdanlı davranmalı. Aksi halde yeni kahramanlar çıkar. Bu süreç, bizim yaşadığımız gibi sallapati işlememeli.” Prof. Dr. Uzbay, kendi tutukluluğunu da şöyle anlattı: “Gözaltına alınıp, savcıyla karşılaştığımda uykusuz 50 saat geçmişti. Mahkeme başladığında 57-68 saattir uykusuzdum. Karar okunduğunda 70 saattir uyumuyordum. Uykusuz bırakılanlar kendilerini iyi savunamamakla kalmaz, beyinlerinde akut hasar da yaşarlar. Bilimsel deneyler, uykusuzluğun sorgulama sırasında insan iradesinin kırılmasında etkili yöntem olduğunu ortaya koyuyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!