Uçak gemili filolar

Güncelleme Tarihi:

Uçak gemili filolar
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 18, 2003 13:33

Her birinde birer uçak gemisi bulunan 6 Amerikan hava-deniz birliği, başlı başına bir ordu olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Her grupta genellikle 10 ya da daha fazla savaÅŸ gemisi bulunuyor, gemilerde ise 12 bin ila 15 bin kadar denizci görev yapıyor. Her uçak gemisinde ise 5 binden fazla kiÅŸi görev yapıyor, bunlar arasında taşınan 75 uçağın pilotu ve teknik ekip de yer alıyor.Â

Amerikan donanmasında hizmet veren 10 kadar uçak gemisi var. Normal olarak 2'si Pasifik'te, 2'si de Akdeniz ile Körfez arasında olmak üzere 4'ü aynı anda denizde oluyor.
Â

Nükleer güçle çalışan USS Nimitz, ABD'den 3 Mart'ta demir alan ve Körfez'de ulaÅŸması planlanan son uçak gemisi. Nimitz'e USS Princeton kruvazörü, USS Fitzgerald destroyeri, USS Rodney M. Davis fırkayeyni, USS Bridge destek gemisi ve USS Chosin kruvazörü eÅŸlik ediyor.ÂUSS Abraham Lincoln, USS Constellation ve USS Kitty Hawk uçak gemi

leri şu anda Körfez'de bulunuyor, USS Harry Truman ve USS Theodore Roosevelt ise Akdeniz'de.
Â

Uçak gemilerinin hava kuvvetlerinde F/A-18 Hornet, F-14 Tomcat ve EA-6B tipi uçaklar bulunuyor. Gemilerin çoğunda Aegis hava savunma sistemine sahip füzeler bulunuyor. Aegis sistemi aynı anda yüzlerce hedefi vurabiliyor.
  

Gruptaki fırkateynlerde bulunan güdümlü füzeler de denizaltılarla savaşabiliyor. Bu gemilerde aynı zamanda karadan havaya füzelerle 138 kilometre menzilli Harpoon güdümlü mermiler de bulunuyor.
Â

Saldırı denizaltılarının rolü diğer denizaltıların varlığını gözlemek, ancak özel birlikleri barındırabildiği gibi, Tomahawk füzeside fırlatabiliyor.
Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!