Üç ülkede seçim günü

Güncelleme Tarihi:

Üç ülkede seçim günü
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 12:01

Portekiz ve Makedonya'da halk bugün genel seçimler için sandık başına giderken, Peru yeni devlet başkanını belirleyecek.

Haberin Devamı

Portekiz'de seçimlerde belirlenecek yeni hükümet, Avrupa Birliği ve IMF'nin 78 milyar avroluk kurtarma paketi karşılığında alınacak kemer sıkma tedbirlerini uygulayacak.

Kamuoyu yoklamaları, seçimi ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin kazanacağını gösteriyor. Sosyal Demokratların oyların yüzde 36'sını, son altı yıldır ülkeyi yöneten Sosyalistlerinse yüzde 31'ini alması bekleniyor.

Sosyal Demokratların, hükümet kurmak için küçük sağcı parti CDS ile koalisyon kurabileceği belirtiliyor. CDS'nin yüzde 12'lik oy desteği bulunuyor.

Böyle bir merkez-sağ hükümetin son birkaç aydır güvenini kaybeden yatırımcılarca da memnuniyetle karşılanacağı bildiriliyor. Merkez-sağ bir hükümetin, kurtarma paketinde yer alan kemer sıkma tedbirlerini de çabucak hayata geçirebileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Seçimlerin, Sosyalistlerin hükümetinin Mart ayında çökmesiyle başlayan siyasi ve mali karmaşa dönemine son vermesi bekleniyor. Portekiz, avro bölgesinde Yunanistan ve İrlanda'dan sonra kurtarma paketine ihtiyaç duyan üçüncü ülke oldu.

MAKEDONYA'DA ERKEN SEÇİM

Makedonya'da halk erken genel seçim için sandık başına gitti.

Muhalefetin yılbaşından beri parlamentoyu boykot etmesi nedeniyle muhafazakar Başbakan Nikola Gruevski, 4 yıllık döneminin sona ermesine bir yıl kala erken seçim kararı almıştı.

Sosyal Demokrat muhalefet, popüler A1 TV kanalına ocak ayında baskın düzenlenmesinin ve sahibi Veliya Ramkovski ile bazı yardımcılarının tutuklanmasının politik amaçlı olduğunu ileri sürerek parlamento boykotunu başlatmıştı.

Muhalefet bu baskında, TV kanalında hükümete yönelik yolsuzluk iddialarının gündeme getirilmesinin, nüfusun üçte birinin yoksulluk sınırının altında yaşamasının, işsizlik oranının yüzde 32'ye ulaştığına dikkat çekilmesinin etkili olduğunu savunuyor.

Parlamentodaki 123 üyelik için, 18 parti veya seçim grubundan 1660 aday yarışacak. Ülkede seçmen sayısı 1,8 milyon. Yerel saatle 07.00- 19.00 arasındaki oy verme işlemi, 300 kadar uluslararası gözlemci tarafından da izlenecek.

Haberin Devamı

Seçime katılan Makedonya Türk Demokratik Partisi de son seçim mitingini dün Gostivar kentinde düzenledi.

PERU'DA BAÅžA BAÅž YARIÅž

Güney Amerika ülkelerinden Peru'da yaklaşık 20  milyon seçmen, bugün devlet baÅŸkanlığı seçiminin ikinci turu için sandık başına  gidiyor.       Â

Ãœlkede yapılan bir anket devlet baÅŸkanlığı seçiminde çekiÅŸmenin, sağ  kanattan 36 yaşındaki Keiko Fujimori ile sol kanattan 48 yaşındaki Ollanta Humala  arasında son derece çetin geçtiÄŸini gösteriyor.    Â

Ankete göre, Humala çok küçük bir farkla önde gidiyor. Ä°psos ÅŸirketi  tarafından 7-13 Mayıs'ta 2 bin 500 kiÅŸiyle yapılan ve El Comercio gazetesinde  yayımlanan anket, Fujimori'nin oyların yüzde 51,1'ini Humala'nın ise yüzde 48,9'unu alacağını gösteriyor.       Â

Haberin Devamı

Peru'da 1990-2000 yıllarında devlet baÅŸkanlığı yapan Alberto Fujimori'nin kızı olan Keiko, babasının dönemindeki hatalardan dolayı özür dilemiÅŸ, bu  hataların bir daha tekrarlanmaması için gerekeni yapacağını kaydetmiÅŸti.       Â

KeÅŸua yerlilerinden Humala ile Japon asıllı Fujimori, 1. turda seçilmek  için gerekli olan yüzde 50'inin üstünde oy alamamış, seçim ikinci tura kalmıştı.       Â

Son derece gergin geçen seçim kampanyası sırasında şiddet olayları  meydana gelmişti.
       Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!