Üç sürücüden biri özel sopa taşıyor

Güncelleme Tarihi:

Üç sürücüden biri özel sopa taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

İzmir'de Yunuslar'ın yaptığı denetimlerde, her 3 sürücüden birinin otomobilinde, kavgada kullanılacak suç aletine rastlandı. Boğaziçi ve Alsancak'ta yapılan aramalarda sürücü koltuğunun altında, sol kapı içinde veya el freninin bulunduğu arada, kolayca kullanılabilecek şekilde, gürgen ya da meşeden özel yapılmış, cilanlamış sopalar, tornavidalar, bıçaklar, coplar bulundu. Sopaların üzerindeki, ‘Zalim’, ‘Hakyemez’, ‘Yakalarsam muck muck’ gibi sözler dikkat çekerken, sahipleri polise ilginç mazeretler ileri sürdüler. Kimi sürücüler ‘‘Can güvenliği’’ ve ‘‘Herkes taşıyor’’ savunması yaptı. Kimileri de ‘‘Kim koydu bilmiyorum’’, ‘‘Yolda bulup aldım, eve götürüp yakacaktım’’ gibi komik gerekçeler gösterdi.

Trafikte sürücülerin sık sık kavga etmesi günlük yaşantının bir parçası haline gelirken, 10 gün önce de bir cinayete neden oldu. Karabağlar'da bakkallara kamyonetle ekmek dağıtan fırıncı Ramazan Kirişoğlu, park meselesi yüzünden tartıştığı minibüs şoförü tarafından bıçaklandı. Kirişoğlu ölürken, arkadaşı Yakup Gürsoy yaralandı. Polis, en ufak yol tartışmasında bıçağına sarılıp cinayet işleyen ve plakası alınamayan kırmızı renkli ford marka minibüsüyle kaçan eli kanlı şoförün kimliğini henüz belirleyemedi.

YASAL İŞLEM

Yunuslar ve İzmir Asayiş Ekipler Amiri Koray Bakış, yaralama ve öldürme olaylarının bir anlık öfkeden kaynaklandığını belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Taşıtlarında bu tür aletleri taşıyanlar, kendilerini güçlü hissediyor ve karşılıklı özür dilenip geçiştirilecek ufak bir olayda kaba kuvvete başvuruyor. Çoğu zaman elini kana bulayıp suçlu durumuna düşüyor. Sopalara el koyup, durumlarını şüpheli gördüklerimizi gözaltına alarak, herhangi bir suçtan aranıp aranmadığını soruşturuyoruz. Ayrıca bıçaklardan boyu ve yapısı itibarıyla ‘Ateşli silahlar ve bıçaklar' kanunu kapsamında olanların sahipleri hakkında yasal işlemler yapıyoruz.’’

GÜVEN BUNALIMI

Psikiyatrist Dr. Hüsnü Uçar sürücülerin bu davranışlarının güven bunalımından kaynaklandığını belirterek, toplum olarak karamsar ve kuşkucu bir yapıya sahip olduğumuzu belirtti. Dr. Uçar, ‘‘İnsanların birbirine, adalete, polise güveni yok. Herkes güvenliğini sağlamak için, ne olur ne olmaz düşüncesiyle bunları taşıyor. Bunun nedenlerini ekonomik, trafik karmaşası, sosyal durum olarak belirtebiliriz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!