Üç cumhurbaşkanlı gece

Güncelleme Tarihi:

Üç cumhurbaşkanlı gece
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk basınının lideri Hürriyet, 50'nci gurur yılını Dolmabahçe Sarayı'nda önceki gece düzenlenen görkemli bir ‘gala gecesi’yle kutladı. Cumhurbaşkanı Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in katıldığı davet, politikacıları, işadamlarını, bilim adamlarını, sanatçıları ve gazetecileri biraraya getirdi.

Türk basınının ‘Amiral Gemisi’ Hürriyet'in 50'nci ‘altın yılı’, Dolmabahçe Sarayı'nda önceki gece düzenlenen görkemli ‘gala gecesi’yle kutlandı. Hürriyet Gazetesi sahibi Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan'ın ev sahipliği yaptığı gecede Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, bakanlar, siyasetçiler, işadamları, sanatçılar ve gazeteciler biraraya geldi.

Sultan Abdülmecid'in mimar Garabet Balyan ile oğlu Nikogos Balyan'a geçen yüzyılın ortalarında yaptırdığı Osmanlı sarayı Dolmabahçe, 75 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin son 50 yılına damgasını vuran Hürriyet'in 50'nci altın yılına ev sahipliği yaptı. Sarayın bahçesindeki kokteylle başlayan geceye katılan konukları Sema Doğan, Aydın Doğan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Başyazar Oktay Ekşi kapıda karşıladı. Sarayın bahçesine kurulan iki dev ekranda gösterilen Hürriyet Belgeseli'nde Türkiye'nin son 50 yılı Hürriyet'in manşetlerine yansımasıyla aktarıldı. Gecede sahne alan sanatçılar da şarkılarıyla Türk müziğinin 50 yıllık bir yelpazesinden örnekler sundular.

Sarayın bahçesindeki kokteylle saat 20.00'de başlayan gecede kokteylden sonra bahçedeki yemek masalarına geçen konuklara Aydın Doğan hoşgeldiniz konuşması yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli'den Hürriyet'in 50'nci yılı nedeniyle plaket alan Aydın Doğan, geceye katılan konuklara teşekkür etti. Gecede, Mehmet Ali Birand'ın hazırladığı Hürriyet Belgeseli dev iki ekrandan gösterildi. 1 Mayıs 1948'de ilk sayısı yayınlanan Hürriyet'in Türk basınına getirdiği yeniliklerin ve Türkiye'nin son 50 yılına haberleriyle vurduğu damganın anlatıldığı belgeselde gecenin konukları Süleyman Demirel, Rauf Denktaş, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Başbakan Mesut Yılmaz'ın görüntülerine de yer verildi.

VE 10'UNCU YIL MARŞI

Klasik müzik eşliğinde yemeğe geçilen gecede, konuklar Türkiye'nin 50 yıllık müzik tarihine de yolculuk yaptılar. 21 sanatçı ve MFÖ grubunun birer parçasını seslendirdiği konserin ardından sanatçılar ve konuklar sahneye davet edildi. TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz ile bakanlar ve Kenan Evren'in de aralarında bulunduğu topluluk sahnede birlikte şarkılar söylediler. Tüm konukların eşlik ettiği 10'uncu Yıl Marşı'yla biten gece havai fişek gösterisiyle aydınlandı. Konuklarını uğurlayan Hürriyet Ailesi, danslarla 50 yılın gururunu paylaştılar. Hürriyet'in gecesine katılan konuklara Art Grup'un hazırladığı ‘Amiral gemisinin seyir defteri 1948-1998’ adlı kitapla, Hürriyet Belgeseli kaseti armağan edildi.

İki komşu lider mesaj gönderdi

Hürriyet'in 50. Yıl Gecesi'ne, Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev ve Gürcistan Lideri Eduard Şevardnadze de davet edilmişti. Ancak iki lider, geceye katılacaklarını bildirdikleri halde ülkelerindeki gelişmeler nedeniyle Türkiye'ye gelemedi ve mesaj gönderdi:

Haydar Aliyev:

Hürriyet Türkiye'nin içtimai, siyasi ve medeni hayatında önemli rol oynamıştır.

Eduard Şevardnadze:

Gürcüler, Hürriyet'in Türkiye'nin tarihinde oynadığı rolün bilincindeler.

Aydın Doğan: Üzerinde güneş batmayan gazete

Hürriyet Gazetesi sahibi Aydın Doğan, 50'nci yıl gecesinde yaptığı konuşmada, ‘‘Benim 40 yıllık iş hayatımın 5 yılı Hürriyet Gazetesi'nin sahipliği, 35 yılı da Hürriyet okuru olarak geçti. Hürriyet Cumhuriyetle büyüdü, cumhuriyet karşıtlarına hiç bir zaman taviz vermedi’’ dedi. Doğan şöyle dedi:

‘‘Hürriyet, değerli gazeteci Sedat Simavi tarafından sağlam temeller üzerine kurulmuş bir gazetedir.

Medya 2000'li yılların eşiğinde teknoloji ve insan gücünün en fazla geliştiği sektör haline geldi.

Bilgi çağının kaçınılmaz kıldığı gelişme trendi Türkiye için de vazgeçilmez bir süreçti. Bunun öncüsü olduk.

Hürriyet nerede Türk varsa oraya gitti. San Francisco'dan Tokyo'ya kadar her yere ulaştı. Üzerinde güneş batmayan bir hizmet coğrafyası yarattı.

50 yıllık hayatının her saniyesinde, teslim olmaktansa, kalemini kırma cesareti ve gururuyla yaşadı.

Çünkü yarım asrın her saniyesinde şunu altın harflerle bütün duvarlarına yazmıştı:

En büyük sermayemiz bağımsızlığımız, ülke sevgimiz, halkın hizmetinde oluşumuz ve cesaretimizdir.

Ve hep şuna inandık: En büyük güç haklılıktır.

Ve biz hep haklının yanında olduk. 50 yıllık Hürriyet mucizesinin sihirli formülü budur.

Hürriyet halka açık sermaye yapısı, binlerce pay sahibi ve 1500'ü aşkın çalışanıyla dünya medya sektöründe, haklı başarıya ulaşmış bir kuruluşumuzdur.

Sözlerime Türkiye'nin geleceğine olan inancımı tekrarlayarak ve çalışma arkadaşlarıma bir kere daha teşekkür ederek son veriyorum.

GECEDEN NOTLAR

Üşüyenlere şal

Dolmabahçe Sarayı'ndaki gece, hem Hürriyet'in hem de Türk basınının gurur gecesi oldu. Birbirinden ünlü isimlerin katıldığı gece için hazırlıklar, çok önceden başladı. 1100 kişilik davet için Dolmabahçe iki gün öncesinden hazırlanmaya başladı.

Masa düzenini Vakko'nun, ses ve ışık düzenini Mix Müzik'in, hostes hizmetlerini VIP'nin, koreografisini Haldun Dormen'in, sanatçı organizasyonunu Most Prodüksiyon'un yaptığı gecede, servisi ise Conrad Otel'in 275 kişilik personeli sağladı.

Bir aydır bu gece için hazırlandıklarını söyleyen Conrad Otel yetkilileri, herşeyin en ince ayrıntılarına kadar düşünüldüğünü, 1100 davetliye rağmen 3000 konuğa hizmet verecek şekilde hazırlandıklarını söylediler.

Işık ve ses düzeninin sağlıklı çalışabilmesi için 475 Kwa, 350 Kwa, 250 Kwa gücündeki 3 jeneratör gece boyu çalıştı. Kurulan ses tesisatı, konukların rahatsız olmaması için düşük seviyede çalıştırıldı.

Tesisatın kurulabilmesi için 10 gün öncesinden hazırlıklara başlandı ve 40 kişilik bir ekip iki günde bu tesisatı kuruldu. Sarayın bahçesine de iki adet dev ekran yerleştirildi.

Geceye katılacak iki cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların olması nedeniyle güvenlik önlemleri de artırıldı. Gecede yakın korumalar ve saray korumaları hariç yaklaşık 400 kişilik bir güvenlik ordusu, kuş uçurtmadı.

Oğuz Koloğlu yönetimindeki Kanal D ekibi gecenin çekimlerini gerçekleştirdi. 43 kişiden oluşan bu ekip,13 kamerayla görüntüleri çekti. Canlı yayın şeklinde çekimleri yapılan gece, Kanal D ekranlarından yayınlanacak.

İstanbul Senfoni Orkestrası'ndan 10 kişilik klasik müzik orkestrasının seslendirdiği eserlerle başlayan gecede, batı müziği ve alaturka sazlardan oluşan 90 kişilik bir orkestra görev yaptı.

41 kişilik Turhan Yükseler Orkestrası, 13 kişilik İlyas Tetik Saz Grubu ve 32 kişilik bir koro ile 4 vokalist, ünlülere eşlik etti.

3N Halkla İlişkiler ve Organizasyon şirketinin organize ettiği gecede alt ekip olarak yaklaşık 700 kişi çalıştı. VIP şirketine bağlı 30 hostes görev yaptı.

Masa düzenini ve dekorasyonunu Vakko'nun hazırladığı gecede, ipek masa örtülerinin üzerine Hürriyet'in ilk sayısı basılmıştı. Masadaki kırmızı peçeteler üzerinde ise, ‘‘Hürriyet 50 yaşında’’ yazıyordu. Mönü de gazete şeklindeydi.

Her ayrıntının düşünüldüğü gecede, serin bir yaz akşamında gerçekleştirilen konser sırasında üşüyen hanımlar için özel olarak hazırlanan şallar dağıtıldı.

Hürriyet için ne dediler?

Demirel: Kızdığım manşetler oldu

Cumhurbaşkanı Demirel, Hürriyet'in 50. yılı için, ‘‘Mutlu bir olay. 50 yıl ayakta durabilmek çok büyük bir olay. İnşallah 2'nci 50 yılı da kutlarız’’ dedi. Demirel, Hürriyet muhabirlerinin sorularını şöyle yanıtladı:

Siyaset yaşamınız çok eski. Hürriyet'in aklınızdan çıkmayan manşeti oldu mu:

- 1-2 tane değil, pek çok. Ben onlara pek girmem. Bir tanesini söylerim, diğerini unuturum.

Peki sizi kızdıran manşet olmuş mudur.

- Olmaz olur mu?

Yardım istediğiniz oldu mu?

- Olmuştur.

Hangi konularda ?

- Türkiye'nin büyük meselelerinde milletin birlik-bütünlüğünün korunması konularında olmuştur.

Rauf Denktaş: KKTC'nin tohumunu Hürriyet attı

Bu 50 yılın bizim için çok büyük önemi vardır. Rahmetle andığımız Sedat Simavi Bey 50 yıl önce Hürriyet'i yeni çıkarmayı başladığında gemiyle Limasol Limanı'na geldi. Hiç beklemediği bir manzara ile karşılaştı. Anadolu kokan bir milliyetçi, Atatürk ilkelerine bağlı bir Türklük var orada. İngiliz idaresinde ama boyun eğmemiş bir Türklük gördü, bunu yaşadı. Bizi dinledi ve Kıbrıs meselesinin önemini belirten yazılar yazdı. İşte o gün attığı tohumlar bizi bugün KKTC'ye kadar getirdi.

Mesut Yılmaz: Hürriyet'e teşekkür borçluyuz

Bizim 75 yıllık Cumhuriyet tarihinde 50 yılını doldurabilen kurumlarımızın sayısı azdır. Hürriyet bunlar içerisinde en seçkin, saygın yeri olan kurumlardan biridir. Hepimiz Hürriyet'e teşekkür borçluyuz. Daha nice 50 yıllar diliyorum. Hürriyet 50 yıllık geçmişinde her zaman konumunu doğru belirledi. İnanıyorum ki bundan sonra da bu rekabette Türkiye'nin önde olmasında önemli katkı sağlayacaktır.

Berna Yılmaz: Çok mutluyum. Çok güzel bir gece. Nice 50'nci yılları birlikte kutlamak umuduyla.

Erdal İnönü: Basın yayın dünyasında Hürriyet önde geliyor. Her zaman halkın en çok ilgisi alanına giren konulara girmiştir.

Devlet Bahçeli: Hürriyet'in 50'nci yılını tebrik ediyorum. Cumhuriyet ile neredeyse yaşıt böyle müesselerin daha da çoğalmasını arzu ediyorum.

Rahmi Koç: Hürriyet'i tebrik etmekten başka bir şey söyleyemeyiz. Hürriyet'in çıktığı günü de hatırlıyorum. Tesadüfen bugün de buradayız. 50 yıl sonra. Fevkalade mutluyuz. Hürriyet, güzel bir çizgide.

Sakıp Sabancı: 50 seneden beri sabahleyin döşekten kalkınca kahvaltıya giderim. Ekmek var mı var, çay var mı var, peynir var mı var. Haa bir şey daha ister beni doyurmak için. Nedir bu ? Haber; Hürriyet.

Aydın Doğan’a, ilk sayı plaketi

Hürriyet'in ilk sayısı 1 Mayıs 1948'de yayınlanmıştı. Aydın Doğan, plaket haline getirilen ilk sayıyı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli'den aldı.

Erdal İnönü eskiyi andı

Aktif politikadan uzaklaşan Erdal İnönü, Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi ve Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'le eski günleri andı.

Ve işte protokol masası

Sema ve Aydın Doğan; Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve eşi Aydın Denktaş, TBMM Başkanı Hikmet Çetin ve eşi İnci Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve kızı Şenay Gürvit ile İstanbul Valisi Kutlu Aktaş'ı masalarında ağırladı.

Koç Ailesi ve Ulaştırma Bakanı

Görkemli gecede konuklarını karşılayan Aydın Doğan, yemekte Rahmi Koç, Suna Kıraç ve Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir'le sohbet etme fırsatı buldu.

Semra hanıma ilgi

Hürriyet gecesinin konukları arasında pek çok ünlü vardı. Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Ali Şen şıklığıyla dikkat çeken Semra Özal'la hasret giderdi.

Ajda Aktuna’yla geldi

Hürriyet'in gecesinde ‘‘Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile’’ şarkısısı söyleyen süperstar Ajda Pekkan, davete büyük aşk yaşadığı DTP milletvekili Yıldırım Aktuna ile geldi.

Kimler yoktu ki

Türk basınının ‘Amiral gemisi’ Hürriyet'in 50'nci altın yılının gururunu paylaşanlar, Dolmabahçe Sarayı'ndaki davette biraraya geldi. İnan Kıraç, Ali Zafer Taciroğlu, eşi Nedret Taciroğlu, Cavit Çağlar, Dinç Bilgin, eşi Güler Bilgin ve Şevket Sabancı Hürriyet'in konukları arasında yer aldı.

Havai fişekler, gökyüzünü süsledi

Dolmabahçe Sarayı'ndaki gece geç saatlere kadar sürdü. Gecenin finalinde, 10'ncu Yıl Marşı okundu. Bu sırada gökyüzü, havai fişeklerin inanılmaz görüntüleriyle doldu.

Ünlülerin en çok sevilen şarkıları

Hürriyet gecesinde birbiri ardısıra aralarında Mazfar-Fuat-Özkan Üçlüsü'nün de bulunduğu 24 ünlü sanatçı sahneye çıktı. Sanatçılar, eskiden yeniye en çok sevilen şarkılarını sırayla seslendirdiler. İşte şarkıcılar ve şarkıları:

Müzeyyen Senar Feraye

Erol Büyükburç Little Lucy

Berkant Samanyolu

Alpay Eylülde Gel

Barış Manço Dağlar Dağlar

Ajda Pekkan Haykıracak Nefesim

Semiha Yankı Seninle Bir Dakika

Ferdi Tayfur Köyümüze Dönelim

Nilüfer Boşver

Erol Evgin İşte Öyle Bir Şey

Nükhet Duru Beni Benimle Bırak

Zülfü Livaneli Leylim Ley

Muazzez Abacı Duydum ki Unutmuşsun

İbrahim Tatlıses Akdeniz Akşamları

Kibariye Kimbilir

Kayahan Yemin Ettim

Sezen Aksu Kaybolan Yıllar

Mazhar-Fuat-Özkan Güllerin İçinden

Aşkın Nur Yengi Ayrılmam

Levent Yüksel Med Cezir

Sertab Erener Lal

Mustafa Sandal Araba






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!