Üç aylık ağır ceza reisi Aytaç Ballı'nın şaşırtan sorgusu

Güncelleme Tarihi:

Üç aylık ağır ceza reisi Aytaç Ballının şaşırtan sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2015 09:19

Soma faciası duruşmasına 34 yaşındaki henüz üç aylık ağır ceza hakimi Aytaç Ballı’nın sorgusu damga vurdu.

Haberin Devamı

Ballı, Akhisar Hakimi olarak görev yaparken ocak ayındaki kararname ile Ağır Ceza Hakimliği’ne terfi etti. İlk günkü karışıklıkların ve yaş ile tecrübesinin bu davaya yetmeyeceği yorumlarının aksine Ballı’nın dün gerçekleştirdiği sorguda dosyaya bir uzman, bir bilirkişi kadar hakim olduğu görüldü.

231 sayfalık iddianameyi ve raporların neredeyse ezbere bildiği, dosyada adı geçen onlarca kişiyi soyadlarından bile tanıdığı fark edildi. Kullanılan teknik malzemelerin markalarından, teknik terimlere kadar hakim olan Ballı’nın TBMM Soma Araştırma Komisyonu Raporu ile İş Teknik Müfettişleri’nin raporlarından ilgili bölümleri de sanıklara sorması dikkatlerden kaçmadı. Mahkeme başkanı Ballı, sık sık havalandırma eksikliği, maskelerin yetersiz ve eski oluşu, sensör verilerinin birbiriyle tutmaması konularında sorular tekrarladı. Her bir sanık sorgusu bir buçuk – iki saat gerçekleşti. Ballı bazı sanıkların her şeyden ölen başmühendis Mehmet Efe'yi sorumlu tutmasına ise sinirlendi, "Tek sorumlu Mehmet Efe mi demek istiyorsunuz? Her şeyi Mehmet Efe yapıyorsa peki sen ne yapıyordun" diye sordu.

Haberin Devamı

YÜZ YÜZE SORGUNUN NİMETLERİ

Soma Araştırma Komisyonu Üyesi CHP milletvekili Özgür Özel de "Mahkeme başkanı dosyaya hakim görünüyor. Özellikle yüz yüze yargılamayı önce istediğini ancak daha sonra Adalet Bakanlığı'nın yazısı üzerine SEGBİS ile yapmaya karar verdiğini biliyoruz . Bu kararını tepkiler üzerine değiştirse de yüzyüze yargılamanın şimdi nimetlerinden faydalanıyor. Çok mahkeme takip ettim. Sanıklara yaptığı ihtisas mahkemesi olmamasına rağmenki detaylı sorgusunun yanı sıra sanıklara sorduğu soruların ardından şehit ailelerinin tepkilerini önce duyuyor. Sonra 'susun' deyip devam ediyor. Yükselen tepkilerin kanaat oluşturmasında etkili olduğunu düşünüyorum. İnteraktif olarak sorguya katılımalarını da sağlıyor gibi geliyor" yorumunda bulundu.

KAHRAMANDI TEK SORUMLU OLDU

Bu arada bir gün önce İsmail Adalı’nın ifadesindeki gibi dünkü sorguda da kazada hayatını kaybeden Başmühendis Mehmet Efe’nin ocaktaki her şeyden sorumlu olduğunun söylenmesine madenci yakınları “Mehmet Efe ölmeseydi ne yapacaktınız” diyerek tepki gösterdi. Hakimin Mehmet Ali Günay Çelik’e dinamit patlatma kayıt defterinin olmadığı sorması üzerine ise işçi yakınları, “Mehmet Efede’dir o defter” dedi. Mahkeme Heyeti Başkanı, Çelik’e ayrıca “Sensör ve havalandırma değerlendirmelerine Mehmet Efe bakıyorsa sen ne iş yapıyordun” diye de sordu.

Haberin Devamı

Mehmet Efe’nin babası Resul Çelik sanıkların ifadelerine, “Ortada kurtlar sürüsü var. Ortada bir kuzu var. Bunların dansını izliyoruz, çakalların dansını izliyoruz. Kuzu Mehmet Efe, iş güvenliği rütbesine oturtulmuş. Ölmeden önce kefen giydirilmiş” sözleriyle tepki gösterdi.Şirket telefon hattındaki konuşmaların delil olarak incelenmesini isteyeceklerini kaydederek, “Kim emir veriyor kim kimden emir alıyor ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

ARKADAŞLARINI KURTARMAK İÇİN TEKRAR GİRDİ

Çoğu sanığın her şeyden sorumlu olarak ifadelerinde iddia ettiği Mehmet Efe’nin hikayesi ise facianın olduğu günlerde günlerce konuşuldu. Madende başmühendis olarak çalışan Mehmet Efe, ismini aldığı dedesinden 47 yıl sonra tıpkı onun gibi bir maden kazasında yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Efe, facianın yaşanmasının ardından birkaç dakika içinde tüpünü takarak madene indi. Birkaç saat içeride kalan ve çok sayıda arkadaşını kurtaran Efe, çıkıp bir süre dinlendikten sonra aynı gün saat 23.30 civarında tekrar maden ocağına indi ancak hayatını kaybetti. Efe’nin 2011’de evlendiği ve ismini aldığı dedesinin de 1967’de ilçedeki başka bir madende yaşanan kazada öldüğü öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!