U-2 krizi

Güncelleme Tarihi:

U-2 krizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2002 01:30

Haberi veren Amerikan National Journal Dergisi, Ankara'nın U-2'lere izin vermemesinin yanı sıra, İncirlik Üssü'nden Kuzey Irak'a yapılan keşif uçuşlarına da çok sayıda kısıtlama getirdiğini belirtti.

National Journal Dergisi, Türkiye'nin, U-2 casus uçaklarının İncirlik'i kullanması için ABD'ye izin vermediğini belirtti. Dergi, bu durumun Ankara'yı ziyaret edecek Başkan Yardımcısı Cheney tarafından şikayet edilebileceğini yazdı.

Irak'ın kuzeyindeki uçuşa yasaklı bölgenin havadan denetimi çerçevesinde, Ankara'nın, İncirlik Üssü'nde U-2 keşif uçaklarının konuşlandırılmasına izin vermediği ve keşif uçuşlarına kısıtlamalar getirdiği bildirildi. Amerikan ‘National Journal’ dergisinde yer alan bir yazıda, Ankara'nın, Kuzey Keşif operasyonlarına getirdiği kısıtlamaların, Türkiye'yi ziyareti sırasında ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin gündemine getirilebileceği belirtildi.

SADDAM AKILLANDI

‘Irak ile küçük savaş’
başlıklı yazıda, ABD askeri yekilileri, Kuzey Keşif uçuşları sırasında, Irak'ın, her ay ortalama 34 kez ateş açtığını kaydettiler. İncirlik'te görevli General Edward Ellis, ‘‘Ateş açtıkları gibi, Saddam da kellelerimiz için ödül veriyor. Irak, 10 yılda çok akıllandı. Hava savunma sistemlerini, camilerin ve çocukların bulunduğu yerlerin yakınında kuruyorlar. Buralara ateş açmayacağımızı biliyorlar’’ dedi. Yazıda, Türkiye'nin uçuşlar ve angajman kuralları konusunda getirdiği çok sayıda kısıtlamanın Cheney'nin ziyareti sirasında bir şikayet konusu olabileceğine dikkat çekildi.

KARAR ERKEN VERİLSE

Yazıda, İncirlik'te U-2 keşif uçaklarının konuşlandırılması talebini Ankara'nın veto ettiği ifade edildi ve bu uçakların Irak'ın hava savunma pozisyonlarını daha iyi belirleyebileceği belirtildi. Ankara'nın, Irak ateşine karşılık verilmesine de çeşitli kısıtlamalar getirdiği ve bir ateşe karşılık koordineli saldırılar amacıyla üsse dönülmesine de izin vermediği kaydedildi. İncirlik'teki ABD askeri yetkilileri, Washington'un Saddam konusunda ne yapacağına erken karar vermesinin kendileri için de hayırlı olacağını söylediler.

BÖLÜNME BÖLGEYİ SARSAR

Dergi, Saddam karşıtı Irak Ulusal Cephesi (INC) Lideri Ahmet Çelebi ve Türk yetkililerin görüşlerini de aktardı. Türk yekililer, Cheney'ye yaptırımların getirdiği ekonomik yük ve yeni bir savaşın Türk ekonomisine etkilerini anlatacaklarını belirttiler. Ayrıca, yaptırımların Irak toplumu üzerindeki etkileri ve bu ülkede toprak bütünlüğünün korunmasının önemini de aktaracaklarını söyleyerek, ‘‘Irak'ın bölünmesinin yaratacağı deprem tüm bölgeyi sarsar’’ dedi.

AFGAN MODELİNİN MİMARI

Ahmet Çelebi,
Afganistan'da Taliban'ı devirmek için kullanılan modelin mimarı olduklarını söyledi. Çelebi, ABD'nin ciddi ve kararlı olduğunu göstermesi halinde Saddam'ın aynı yöntemle devrileceğini ileri sürdü. Çelebi, kuzeyde 40 binden fazla Kürt'ün silahlanacağını da söyledi. Çelebi, Ankara'nın, PKK ile mücadele eden Kürt gruplarını desteklediğini ve onlara kapılarını açtığını söyledi. Çelebi, ‘‘Kürtleri de içeren demokratik Irak muhalefeti ile teması ise reddediyorlar’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!