Tuz Gölü'nü Akdeniz suyu kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Tuz Gölünü Akdeniz suyu kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 16:19

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Geçmiş dönemlerde maalesef çevre adına bir şey yapılmamış, bunu da herkes biliyor. Bütün işler bize kaldı. Biz de bu işleri tamamlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tuz Gölü'ne Akdeniz suyu umut oldu

Bakan Eroğlu, AKP Afyonkarahisar İl Başkanlığınca düzenlenen bayramlaşma programının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye'de çevre konusunda ciddi adımlar attıklarını ifade eden Eroğlu, bunların başında tüm şehirlerdeki katı atıkları vahşi depolamadan vazgeçerek, modern katı atık tesisi haline getireceklerini kaydetti.

İstanbul gibi bir metropolda çöp depolama sorununu hazırladıkları projelerle çözdüklerini dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:
“Bunların yanı sıra geçmişte her bir belediye tek başına atık su arıtma tesisi kuruyordu. Biz birbirine yakın olan belediyelerimizi hizmet birlikleri oluşturarak, atık su arıtma tesisleri kuruyoruz. Bunları da kısa sürede gerçekleştirmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye'deki 7 havzayı öncelikli hava olarak ilan ettik. Afyonkarahisar'daki Akarçay havzası, Büyük Menderes havzası, Gediz havzası bunlardan bir kaçı. İçme suyu temin edilen havzaları öncelikli sıraya aldık. Buralardaki problemleri çözüyoruz. Bunları belediyelerimiz yapması gerekir, ama öncelik verdiğimiz havzalardaki yapılacak arıtma tesislerine üçte bir oranında destek veriyoruz.”

Hava kirliliği ile mücadele konusunda yapılan çalışmalara da değinen Eroğlu, bu konuda doğal gazın yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
AKP Hükümeti'nden önce 6 şehirde olan doğal gazın bugün 57 şehre ulaştığına işaret eden Eroğlu, “Geçmiş dönemlerde maalesef çevre adına bir şey yapılmamış, bunu da herkes biliyor. Bütün işler bize kaldı. Biz de bu işleri tamamlamaktan mutluluk duyuyoruz. Evet yükümüz biraz ağır ama bunları hızla tamamlayacağız. Çünkü bizim için zor bir mesele değil” diye konuştu.

KONYA OVASI VE TUZ GÖLÜ PROJELERİ

Bakan Eroğlu, Konya Ovası ve Tuz Gölü'nün de yapılan yeni projelerle kurtarılacağını belirterek, Tuz Gölü'ndeki su eksilmesinin sebepleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Gölde su eksilmesi iki sebepten oluyor. Birincisi 2007 ve 2008 yılındaki yağışların azlığı. Özellikle 2007 yılında önceki yıllara göre, yüzde 45 gibi bir düşüş oldu. Yani önceki yıllara oranla yağışlar yarı yarıya azaldı. Yağmur yağmadığı için de yeraltı sularının kullanımı fazla oldu. Yağışlar Allah'a şükür başladı. Eylül ayındaki yağışlar önceki yıllara göre iki katına çıktı. Bu yağışların da devam edeceğine inanıyorum.”

Konya Kapalı Havza'sına ve Akdeniz'e akan suların yönlendirilmesi ve yeraltı suyunu kullanırken modern sulama sistemlerine geçilmesi konusunda yeni adımlar attıklarını dile getiren Eroğlu, “Konya Ovası için Mavi Tünel Projesi ve çeşitli baraj projelerimiz var. Bu projeler yüz, yüz elli yıldır yapılamayan devasa projeler. Bunlardan bir tanesini bitirdik. Mavi Tünel Projesi de 2012 yılında bitirilecek. Böylelikle Konya Ovası'ndaki su sıkıntısı kökünden çözülecek. Tuz Gölü'nü de bu şekilde kurtarmış olacağız” dedi.

Afyonkarahisar'daki Selevir Barajı'nın yanında Keklik Üretim Merkezi kurulacağını söyleyen Eroğlu, “Burası yılda 10 bin kekliğin üretiminin gerçekleştirileceği bir merkez olacak. Afyonkarahisar ve çevresinde süne mücadelesinde kimyasal madde kullanımı yerine keklikle mücadele yapacağız. Bunun çalışmaları da son aşamaya geldi. Yakın bir tarihte bu merkezimizin temelini atacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!