Tutuklu vekillere sosyalist desteği

Güncelleme Tarihi:

Tutuklu vekillere sosyalist desteği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2011 00:00

Atina’daki toplantının dünkü oturumda CHP’nin sunduğu “Sosyalist Enternasyonal, usulüne uygun olarak seçilmiş parlamento üyelerinin görevlerini yerine getirmelerinin yargı veya başka yollarla engellenemeyeceğini teyit eder” şeklindeki karar tasarısı alkışlarla ve oybirliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

SOSYALİST Enternasyonal toplantısının dünkü son oturumunda tahliye istemleri reddedilen CHP’li milletvekillerinin hukuki durumuyla ilgili karar tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. 91 ülke ve 6 uluslararası örgütten 300 delegenin katılımıyla Atina’da yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısının dünkü oturumunda CHP, tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir karar tasarısı sundu. Karar tasarısında, “Sosyalist Enternasyonal, Birleşmiş Milletler Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu hükümleri ve AİHM’nin içtihatları doğrultusunda, usulüne uygun olarak seçilmiş parlamento üyelerinin halk tarafından kendilerine verilmiş görevleri yerine getirmelerinin yargı veya başka yollarla engellenemeyeceği teyit edilmektedir” denildi. CHP’nin bu karar tasarısı okunduktan sonra son oturuma başkanlık eden Sosyalist Enternasyonal Genel Başkanı Yorgo Papandreu tarafından genel kurul delegelerinin oyuna sunuldu. Sosyalist Enternasyonal Konseyi Genel Kurulu, CHP’nin karar tasarısını alkışlarla ve oybirliğiyle kabul etti. CHP’den yapılan açıklamada, CHP’nin yemin etmemesi ve yeminleri engellenen milletvekillerinin durumuyla ilgili olarak verdiği hukuk mücadelesine kaynaklık eden karar tasarısının, en önemli uluslararası platformlardan biri olan Sosyalist Enternasyonal Konseyi Genel Kurulu’nda da oybirliği ve alkışlarla kabul edilmesinin, CHP’nin hukuk ve demokrasi mücadelesindeki haklılığını bir kez daha kanıtladığı ifade edildi.

BDP’ye üyelik yardımı

Haberin Devamı

BDP’nin, “Gözlemci parti” statüsü ile katıldığı Atina’daki Sosyalist Enternasyonal toplantısında Kılıçdaroğlu, BDP temsilcisi Faik Yağızay’a, “üyelik” desteği verdi. Yağızay, toplantının önceki günkü oturumunda, Kılıçdaroğlu ve heyetinin masasını ziyaret ederek, “BDP’yi Enternasyonal’e üyelik sürecine çabalarımla ben getirdim. Burada bulunmak ve düşüncelerimizi Enternasyonal üyeleriyle paylaşmak bizim için çok önemli. Bundan sonra sizinle de Enternasyonal zemininde yakın ilişkiler kurmak istiyoruz. Özellikle tam üyelik konusunda” dedi. Kılıçdaroğlu da Yağızay’a, “Selamınızdan çok memnuniyet duydum. Birbirimize destek olma konusunda benim açımdan hiçbir sorun yok” sözleriyle karşılık verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!