Tutuklama nedeni yok

Güncelleme Tarihi:

Tutuklama nedeni yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 01:05

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan tutuklanan Avukat Umut Kılıç, Ankara 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından dün tahliye edildi.

Haberin Devamı

Mahkeme tahliye kararında, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçunun, somut tutuklama nedeni yapılamayacağına vurgu yaptı. 21 Nisan tarihinde Ankara’daki hâkim ve savcılık sınavının mülakatında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sınav heyetine yönelik sözleri nedeniyle tutuklanan Kılıç hakkında 8 yıl 9 ay ceza talebiyle iddianame hazırlanarak, Ankara 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunulmuştu. Erdoğan ve bakanlık bürokratlarının müşteki olarak yer aldığı iddianameyi mahkeme dün kabul ederken, Kılıç’ın tahliyesine de karar verdi.

SOMUT DELİL GEREKİR

Kararda, kamu görevlisine hakaret suçunda ceza üst sınırının 2 yıl hapis olduğu ve bu nedenle zaten tutuklama kararı verilemeyeceği hatırlatıldı. Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezasında ise üst sınırın 4 yıl olduğuna dikkat çekilirken, bu suç yönünden tutuklama kararı verilebilmesi için somut deliller gerektiği belirtildi. Sanığın kaçma şüphesini uyandıran somut olguların bulunmadığı ifade edilen kararda, “Sanığın delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, tanık mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişinde bulunma hususlarında kuvvetli şüphe durumu söz konusu olmadığından, yasanın amir hükmü uyarınca tutuklama nedeni bulunmamaktadır” denildi.

KATALOG SUÇLARDAN DEĞİL

Kararda, cumhurbaşkanına hakaret suçunun tutuklamayı gerektirecek katalog suçlardan olmadığının da altı çizilerek şöyle devam edildi: “TCK 299. maddesine (Cumhurbaşkanı hakaret) konu suçun katalog suçlardan olmaması karşısında tutuklama nedeninin bulunmadığı, tutuksuz yargılamanın asıl, tutuklu yargılamanın ise CMK’nın 100/1-2-3 maddelerinde şartların varlığı halinde uygulanabilecek istisnai durum olmasının gerekliliği de gözetilerek bu suçtan sanığın tahliyesine karar verildi” değerlendirmesi yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!