TÜSİAD'dan hükümete laiklik uyarısı

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADdan hükümete laiklik uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 10:48

Son günlerde hükümete yönelik eleştiri dozunu artıran TÜSİAD, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in katıldığı Yüksek İstişare Konseyi toplantısında da yeni Anayasa hazırlıklarına ilişkin eleştirilerini sürdürdü.

Haberin Devamı

TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, yeni bir anayasa çalışmasının ayrışma ve kutuplaşmayı artırmasının düşünülemeyeceğini belirterek, “Yeni laik tanımları peşinden koşmak yerine Türkiye’nin batı normlarında ifade özgürlüğünün önünü açan bir siyasal rejime, gelişmiş bir demokratik işleyişe kavuşmasına odaklanmak daha doğru olacaktır” dedi.

KAPALI KAPILAR ARDINDA NELER KONUŞULDU?

TÜSİAD YİK toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, toplantının basına kapalı bölümünde türban başlığı altında bir konuşma olup olmadığının sorulması üzerine, içeride konuşulanlar kamuoyuna kapalı olduğu için bir şey söyleme hakkına sahip olmadığını kaydetti.

Yalçındağ, “Bu YİK toplantısıydı, dolayısıyla üyelerimizin ne düşündüğü benim şahsi düşüncemden daha önemli. Ama sayın başbakan yardımcımızın buraya gelmesi, iki saat bizimle kalması, tüm açıklığı ve samimiyetiyle sorularımıza cevap vermesi çok sevindiriciydi. Bana göre verimli bir toplantıydı” dedi.

TÜSİAD üyelerinden, yeni anayasayla ilgili ekonomiye ilişkin bazı öneriler geldiğini ifade eden Yalçındağ, “Ortadaki taslak henüz hükümet tarafından da benimsenmedi. Onun için içeriğe dönük bir şey söylemem doğru olmaz. Ama sayın akademisyenlerin hazırladığı taslakta ekonomi ile ilgili maddeler daha azaltılmış, daha çerçeve bir anayasa hazırlanmış” diye konuştu.

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin de, toplantının basına kapalı bölümünde daha hassas konulara, 301'inci maddeye değinildiğini söyledi.
Başbakan Vekili Cemil Çiçek'in anayasa çalışmalarının 2008 yılında da devam edeceğini, acil olan konularda ise hükümetin adım atacağını ifade ettiğini söyleyen Şahin, “Bakan, anayasanın AK Parti'nin anayasası olmadığını, ülkenin bütün kesimini kucaklayan, çağı yakalayan, AB ile uyumlu olan, bireyin özgürlüğünü öne çıkaran, daha az kuralcı bir anayasa olacağını söyledi” dedi. Türban konusuna direkt girilmediğini belirten Şahin, Bakan Çiçek'in kılık kıyafet konusunda, inkılap kanunu konusunda değişiklik düşünmediklerini söylediğini aktardı.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da, Bakan Çiçek'in konuşmalarını son derece istikrarlı ve faydalı bulduğunu aktardı. Çiçek'in, basına kapalı geçen toplantıda Anayasa taslağının, sivil toplum kuruluşları ve toplumun değişik ucundaki kurumlarla paylaşılacağını anlattığını ifade eden Kibar, bunun ilk ayağının TÜSİAD olduğunu söyledi.

Kibar, Bakanın, Anayasa taslağının herhangi bir tehdit ve yönlendirme olmadan konusunda uzman profesörler tarafından hazırlandığını, AB anayasası ve İspanya anayasasından istifade edildiğini aktardığı belirterek, taslağın hükümet tarafından değil, Meclis tarafından değerlendirileceğini dile getirdiğini anlattı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da Anayasa tartışmalarında laiklik konusunun ön plana çıkmasının görev başında olan bazı hükümet üyelerinin, parti mensuplarının ve yerel yöneticilerinin geçmiş dönemdeki eylem ve söylemlerinden kaynaklandığını ifade etti. Yalçındağ, “Hükümet toplumunu bu konudaki endişelerini gidermede yeterine somut ve ikna edici olamazsa, Anayasa tartışmaları kaçınılmaz olarak tek bir noktaya kilitlenecek ve 21. yüzyıla yakışan özgür, demokratik ve atılımcı bir Anayasa’nın diğer unsurlarını tartışılması imkansız hale gelecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa’nın değiştirilemez hükümlerinin AKP hükümetinin “siyasi amentüsü” olduğunu vurgulayarak, “Yeni Anayasa hazırlanırken, 70 milyonun ortak paydalarını tartışmayız” dedi.

BÜYÜME YAVAŞLAYABİLİR, ÖNLEM ALINMALI

Haberin Devamı

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'ndeki konuşmasında ekonomi ile ilgili önemli mesajlar veren Yalçındağ, son dönemde yaşanan global çalkantının ve likidite şıkışıklığının altını çizdi. ABD'de sorunlu mortgage kredilerinden kaynaklanan krizin dünya genelinde büyümeyi yavaşlatabileceğini belirten Yalçındağ, bundan en çok etkilenecek ülkelerin de büyümeyi dışarıdan finanse eden Türkiye gibi ülkeler olduğunu söyledi. Türkiye'nin yüksek cari açığının dışarıya bağımlılık ve kırılganlık yarattığını kaydeden Yalçındağ, Türkiye'nin bir an önce katma değer üretiminde gerekli dönüşümü sağlaması gerektiğini vurguladı.
 
Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 7 büyümesi gerektiğini ifade eden Yalçındağ, bunun başarılması için de ekonomik birimlerin verimliliğinin artırılması ile rekabet gücünün yükseltilmesi gerektiğini bildirdi. Yalçındağ, bu noktada dört önemli unsuru ise "nitelikli işgücü, iç tasarruf artışının sağlanması, Ar-Ge ve teknoloji desteği ve iyi işleyen bir kamu" olarak sıraladı.

Haberin Devamı

Yalçındağ, hükümetin tüm bu unsurları içeren bir yol haritasını ortaya koyması gerektiğini ifade etti.  

AKP İÇİN HAZIRLANMIYOR

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa taslağından bahsederken “Biz parti olarak durup dururken bir şey yapmıyoruz, AKP için bir anayasa yapmıyoruz. Türkiye için bir Anayasa yapıyoruz” dedi. Çiçek Anayasa’nın ilk üç maddesini olduğu gibi yeni Anayasaya aldıklarını belirterek, “Üç madde dışında illa bu olsun diye inatlaşma içinde değiliz. Hazırladığımız taslağı kamuoyuna açacağız. Yönteme yönelik her tartışmaya açığız ama önyargılara kimse kurban etmemelidir” diye konuştu.

Çiçek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Türkiye devleti bir cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu devletin ülkesiyle bölünmez bütün olan milletin resmi dili Türkçe’dir. Bayrağı beyaz al yıldızlı bayraktır. Milli Marşı İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır. Biz bunlara inanıyoruz. Bunları her türlü tartışmanın üzerinde tutarız, yasal anayasal tartışmanın üzerinde tutarız."

Hazırlanan Anayasa taslağında mevcut Anayasanın ilk üç maddesini olduğu gibi koruduklarını dile getiren Çiçek, Anayasanın “hava boşluğunda” yapılamayacağını söyledi.

Çiçek ‘82 Anayasasının devleti güçlü kıldığını vatandaşı de devlet karşısında zayıf bıraktığını belirterek, günümüzde anayasanın görevinin devlet karşısında bireyin haklarını korumak olduğunu söyledi. Çiçek, hazırlanan Anayasasın hak ve özgürlükleri kısıtlayan engelleri ortadan kaldırdığını belirterek, İsmail Türüt’ün şarkısı kullanılarak hazırlanan klibe de değindi. Çiçek, “Kişi ifade özgürlüğünü kullanıyoruz diyerek savaş kışkırtıcılığı yapıyorsa ayrımcılık yapıyorsa insanlar arasına bir kin ve nefret tohumları ekiyorsa bu ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemez” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!