TÜSİAD: Seçim Aralık'ta olsun

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Seçim Aralıkta olsun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TUSİAD) Yüksek İstişare Konseyi üyesi Feyyaz Berker, ‘‘Eğer gerekli yasalar çıkarılırsa seçimlerin Aralık 1998'de yapılması daha iyi. Ancak benim hiç umudum yok. Hiçbir partinin anlaşmaya yanaşacağını sanmıyorum’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in, ‘‘Aralık'ta seçim konusunu Başbakan ile görüşeceğim’’ sözlerine ilişkin olarak basının sorularını yanıtlayan Berker, ‘‘TÜSİAD olarak bizim bu konudaki görüşümüz açıktır. Bizim seçimlerin tarihi konusunda bir itirazımız yok. Aralık'ta, Ocak'ta, Mart'ta, Nisan'da olabilir. Önemli olan Türkiye'de halkın sesini yansıtacak, iki türlü, dar bölgeli bir demokratik seçim sisteminin kurulmasıdır. Ayrıca Siyasal Partiler Yasası değiştirilmelidir’’ diye konuştu. Berker, TUSİAD'ın parti liderleriyle yaptığı görüşmelerde ANAP, DYP ve FP'nin iki ya da üç adayın kalacağı iki türlü seçim sistemine itirazları olmadığını gördüklerini de hatırlatarak şunları söyledi:

‘‘Bu üç parti, CHP, DSP ve DTP'yi de memnun edecek bir yol üzerinde anlaşabilirler. Örneğin iki türlü seçimde iki ya da üç adayın kalması önemli değil. Ancak üç aday konusu sosyal demokratları memnun edebilir. Böylece sosyal demokratların kaygıları da ortadan kaldırılarak bir konsensus dahilinde yasa çıkabilir.’’

Siyasal partilerin kaynaklarının şeffaflığını sağlayacak bir yasanın da mutlaka seçimlerden önce çıkarılması gerektiğini vurgulayan Berker, ‘‘Kamu oyunda güven sağlamak için bu şarttır. Yoksa, son zamanda ortaya çıkan bunca mafya-çete olaylarından sonra tüm partiler zan altında kalır’’ diye uyardı.

Milletvekillerinin ‘‘kürsü dokunulmazlıkları’’ dışında tüm dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Berker, ‘‘Birileri sırf dokunulmazlık için milletvekili seçilmeye kalkmasın’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!