Türmen: Türkiye'nin ifade özgürlüğü anlayışı, Avrupa'dan farklı

Güncelleme Tarihi:

Türmen: Türkiyenin ifade özgürlüğü anlayışı, Avrupadan farklı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2001 00:00


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türk yargıcı Rıza Türmen, Türkiye'deki ifade özgürlüğü anlayışıyla, AİHM'in anlayışı arasında mesafe bulunduğunu belirterek, bunu kapamanın en iyi yolunun, yasaları değiştirmek olduğunu söyledi.

Türmen, Liberal Düşünce Topluluğu'nun Armada Otel'de düzenlediği sempozyumda yaptığı konuşmada, AİHM'in çoğulculuğa, hoşgörüye ve açık fikirliliğe dayanan bir liberal demokrasi anlayışı olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki düşünce özgürlüğüne ilişkin, mahkemenin önünde şu an bekleyen 255 dava olduğunu belirten Türmen, bunlardan 141'inin kaydının yapıldığını dile getirdi.

2000 yılında 84 olan başvurunun, 2001'de 18'e düştüğüne işaret edenTürmen, ''Türkiye'deki ifade özgürlüğü anlayışı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü anlayışı arasında mesafe vardır. Bu mesafeyi kapamanın en iyi yolu yasaları değiştirmektir'' dedi.

İYİ VATANDAŞ ÜRETME ÇİFTLİĞİ

Polis Akademisi ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr.Zühtü Arslan da, tek doğru anlayışının, ifade özgürlüğünün önündeki en önemli engel olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Arslan, ''Biz hala tek doğru anlayışına saplanıp kalmış bir toplumuz. Tek doğru anlayışındaki devlet, bu tek doğru çerçevesinde vatandaşlarını yönlendirir. Tek doğru anlayışındaki devletler 'iyi vatandaş üretme çiftliği' diye tanımlanıyor'' diye konuştu.

AÇIK VE MEVCUT TEHLİKE

İfade özgürlüğünün sınırlandırılmasında ''açık ve mevcut tehlike'' ölçütünün kullanıldığına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Arslan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin de bir kısım kararlarında bunu kullandığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Arslan, ''Türk Anayasa Mahkemesi ifade özgürlüğü ve onun bir biçimi olan örgütlenme özgürlüğü konusunda genellikle sınırlayıcı bir yaklaşım benimsemektedir. Anayasa Mahkemesi için ifade özgürlüğü, Anayasa'da belirtilen resmi söylemle sınırlıdır'' şeklinde konuştu. (Ankara/aa)













Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!