Türk'ün müteşebbis ruhu!

Güncelleme Tarihi:

Türkün müteşebbis ruhu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

5 ayda 585 milyar

Petrol Ofisi borularını kamuflaj tuvaletle delip, uçak yakıtı çaldılar

İnanılmaz soygun, Alibeyköy'de meydana geldi. Bir depo kiralayan soyguncular, 35-40 metre uzunluğunda tünel kazıp, Atatürk Havalimanı'na uçak yakıtı taşıyan Petrol Ofisi'nin borularına ulaştılar. Tünelin girişini tuvalet kapağıyla kamufle eden soygunculardan 7'si yakalandı.

ATATÜRK Havalimanı'na uçak yakıtı taşıyan Petrol Ofisi boru hattına, Alibeyköy'de kiraladıkları bir depodan tünel kazıp, deldikleri borudan 5 aydır uçak yakıtı çaldıkları belirlenen bir şebekenin 7 üyesi yakalandı. Şebeke üyelerinin, mazot olarak piyasaya sürdükleri 1235 ton yakıttan kazandıkları yaklaşık 585 milyar lira ile lüks otomobiller alıp Tekirdağ ve Edirne'de benzin istasyonu açtıkları saptandı. Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Bürosu ekipleri, Petrol Ofisi A.Ş'nin ihbarı üzerine NATO ve askeri tesisler için 4. İşletme Müdürlüğü'nden uçak yakıtı taşıyan boru hattının geçtiği güzergahda araştırma başlattılar. Ekiplerin çalışmaları sırasında Alibeyköy'deki bir depodan, özel olarak yapılmış, bir kamyonet üzerindeki tanka yükleme yapıldığı belirlendi. Cengiz Topel Caddesi, Çakmak Sokak üzerinde bulunan boş depoya baskın yapan ekipler, tuvalet taşı görünümündeki kapağın kaldırılmasıyla bir tünele çıkıldığını fark ettiler. İnceleme sonucu, yaklaşık 35-40 metre uzunluğundaki tünelin, Petrol Ofisi A.Ş. tarafından askeri ve NATO tesislerine jet A-1 uçak yakıtı taşıyan borulara ulaştığı anlaşıldı. Yakıtın, teknik yöntemlerle delinen boru hattından depodaki tanklara hortumlarla aktarıldığı da belirlendi. Bunun üzerine, yakıt hırsızlığı olayını gerçekleştiren şebekenin elebaşı Muharrem Uğur Ateş ile adamları Ekber Salmanoğlu, Yavuz Taşpınar, Hasan Kasal, Hakan Ateş, Murat Salmanoğlu ile 16 yaşındaki K.S. yakalanarak gözaltına alındı.

MAZOT YAPIP SATMIŞLAR

Şebeke üyelerinin özel olarak yaptırdıkları kamyonet üzerindeki tankere yükledikleri yakıtı başka bir depoya götürüp burada yağ ve benzeri madde katarak piyasaya mazot olarak sürdüğü anlaşıldı. Yetkililer, 2 benzin istasyonu, ev ve otomobile el konulduğunu belirterek, olayla ilgili Sadık Köksal, İsmet Salmanoğlu, Şener Sapan, İsmail Şöhret, Hasan Kalender ve Çetin Kalender'in yakalanması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydettiler.

BÜYÜK FACİA ÖNLENDİ

Operasyonu izleyen Petrol Ofisi 4. Bölge İşletme Müdürü Bülent Taşkın, ‘‘Uzun süredir bu hırsızların peşindeydik. Bu kişilerin yakalanmasıyla aslında büyük bir facia önlendi. Açıktaki uçak yakıtının alev alması halinde büyük bir facia yaşanabilirdi’’ dedi.

Çete lideri Londra'da eroinden yatmış

Şebeke lideri Muharrem Uğur Ateş'in 1990 yılında İngiltere'nin başşehri Londra'da Heatrow Havalimanı'nda 4 kilo eroinle yakalandığı açıklandı. 3 yıl cezaevinde yattıktan sonra IRA üyelerinin yardımıyla cezaevinden kaçıp Türkiye'ye dönen Ateş'in, Küçükçekmece'de Ergün Algan'ı yaralamaktan arandığı bildirildi.

Hizbullah’ı örnek almışlar

Uçak yakıtı vurguncuları ilk olarak boru hattının yakınından geçen bir depo kiraladılar. Deponun dip tarafında kurdukları tuvalete, yasadışı Hizbullah örgütünden esinlenerek kazdıkları 35-40 metre uzunluğundaki tüneli gizlemek için tabanıyla birlikte açılan alaturka tuvalet taşı yerleştirdiler. Tuvalet taşının altına çektikleri borunun vanasından gerektikçe uçak yakıtı aldıklarını söyleyen Ekber Salmanoğlu bunu özel olarak yaptırdıkları tankere yükleyip götürdüklerini açıkladı. Şebeke lideri Muharrem Uğur Ateş, ‘‘Televizyonda örgütle ilgili operasyonları seyrederken örgüt üyelerinin gizli bölmelere geçmek için tuvalet tabanını olduğu gibi kaldırdıklarını gördüm. Çok etkili bir yöntemdi. Aynısını kazdığımız tüneli gizlemek için kurduk’’ dedi.

Her yerde aranıyorlar

Depodan akaryakıt boru hattına tünel kazıp tuvaletle kamuflaj yapan İsmet Salmanoğlu ile Hasan Kalender ve şebekenin diğer üyeleri Sadık Köksal, Şener Sapan, İsmail Şöhret ve Çetin Kalender'in yakalanması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!