Türküm deyince güvenlik azaldı

Güncelleme Tarihi:

Türküm deyince güvenlik azaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2005 00:00

Barzani hükümeti, Tatlıses’e evsahipliğini olağanüstü güvenlik önlemleriyle yapıyor. Ancak olağanüstü güvenlik, Tatlıses’in Irak medyasına yaptığı açıklamadan sonra değişti. Tatlıses, ‘Türk oğlu Türküm. Anadilim Kürtçe’ dedikten sonra 2’nci konserdeki güvenlik önlemi ile Tatlıses pankartları azaldı.

İBRAHİM Tatlıses’le Kuzey Irak yollarındayız. Erbil’de 17-18 Kasım’da 2 konser verecek. Saat 18.00’de Habur Sınır Kapısı’ndan Kuzey Irak tarafına geçtiğimizde karşılaştığımız manzara, bundan sonra tanık olacaklarımızın ilk habercisiydi. Resmi-sivil binlerce Iraklı, yüzlerce otomobil, Tatlıses’i bekliyordu. Tatlıses’i gördükleri anda ortalık mahşer yerine döndü.

HEM TÜRK, HEM KÜRT HEM ARAP, SEVİYORUZ

Tatlıses,
ilgiden ve sevgiden çok etkileniyor. ‘Müziğin dili birdir. 20 yıllık bir hasretti, gelemiyordum. Geldim, sevincime sevinç, üzüntüme üzüntü kattılar’ diyor. Tatlıses, Kuzey Irak’ta bir fenomen. Karşılaştığımız herkes gerçek bir Tatlıses fanatiği. Bu ‘ulaşılmaz idol’ün geleceğine kimse inanmamış. Tatlıses’i bu kadar şiddetli bir sevgiyle karşılamalarının en önemli nedeni de Tatlıses’i, kendi deyişleriyle ‘İbo’yu, etiyle kemiğiyle karşılarında görmeleri oldu. Erbilliler, Tatlıses’i neden sevdiklerini aynı cümlelerle özetliyorlar: ‘Hem Türk, hem Kürt, hem Arap. Yani tıpkı bizler gibi. Bizim gibi yoksuldu, alnının teriyle başardı.’

BARZANİ’DEN 3 ÖZEL BODYGUARD

Konser saati yaklaşıyor. Kalaşnikoflu, tabancalı güvenlikçilerle yüzlerce araçlık konvoy, tüm şehri ayağa kaldırıyor. İbo’ya dokunmak, onunla tek kare fotoğraf çektirmek isteyenler, kendini ortaya atıyor. İbo hiçbirini reddetmiyor. Sabrını, sevgisini ve soğukkanlılığını 3 gün süren Kuzey Irak seferi boyunca hiç yitirmiyor. Kendi yakın korumalarının dışında Barzani yönetimi de üç özel koruma gönderiyor. 3’ü de Asya vücut şampiyonu. Bağdatlı Ali Dair, aynı zamanda Bağdat Havaalanı Güvenlik Müdürü. Firaz Gercis, Erbilli bir Kürt. Dana Cuma ise Erbilli bir Türkmen. ‘İbo’yu korumak, görüp dinlemek rüya gibi. Bizim gibi o da şampiyon’ diyorlar.

Konser Ulusal Park’taki fuar alanında yapıldı. Binlerce metrekarelik dev bir hangarı andıran bu mekanda kadınlar çok az. Süleymaniye, Kerkük ve Dohuk’tan fanatik grupları geliyor.

ŞARKILARI TÜRKÇE SÖYLEDİ

Ve İbo sahneye çıkıyor. ‘Sizlere Türkiye’den selam getirdim. Bin saatlik yolculuk da olsa mutlaka gelecektim. Bizi ne kadar sevdiğinizi biliyorum. Hiçbir zaman bölücülük, çatışma niyetim olmadı. Hep birlik, beraberlik için çalıştım’ diyor. ‘Neden Saçların Beyazlanmış Arkadaş’la başlıyor. 2 konserde de Türkçe konuşup, Türkçe söylüyor şarkılarını. Kürt, Türkmen, Arap; herkes birlikte söylüyor ezberlediği şarkılarını. Cane, Bebeğim ve Sabuha’yı... Derken kalabalık tempo tutuyor: Mavi, Mavi! Hep birlikte söyleniyor yine. Irak’ın en ünlü şarkıcısı Muhammed Ahmed Erbilli’den aldığı Yallah Şöfer’de ise salon yıkılıyor! Arada sahneye firar edenler de oluyor.

BİLET FİYATINI 10 DOLAR İNDİRDİ

Konser biletleri 25 dolar. Aylık geliri ortalama 100 dolar olan Erbilliler için çok pahalı. Bu nedenle ilk gün 3 bin kişi geliyor. Tatlıses, fiyata isyan ediyor, 15 dolara indirdiğini ilan ediyor. İki saat süren ilk konserde PKK’lıların iki girişimi, dinleyiciler fark etmeden bertaraf ediliyor. Bir kadın, en ön sıraya kadar gelip PKK bayrağı açıyor. Yakın korumalar birkaç saniye içinde elinden alıyor. Konserin sonuna doğru bir genç, PKK’nın askeri kanadı olan ‘ERNK’ yazılı flama savuruyor. Flama henüz havadayken yakın koruma yakalayıp, aynı hızla iade ediyor ve genç apar topar götürülüyor.

Amerikan zeybreak

ERBİL Otel’de 2. gece, otelin barındayız. Bu otelde çok sayıda CIA’li uzman kalıyor. Gazeteci grubuyla Tatlıses’in saz heyeti de var. Sahnedeki müzik grubu, ünlü Türkmen sanatçı Sefa’ya eşlik ediyor. ABD’li, Iraklı erkekler sakin sakin dinliyor. Derken Tatlıses’in bağlamacısı Kemal Alaçayır mikrofona geçiyor. Ege havasıyla coştuğumuzu gören bir Amerikalı, bize eşlik eden Iraklıların arasına katılıyor. Zeybekle, ‘break’i sentezleyerek dans ediyor. Ankara ‘misket’le coşuyor.

ABD’li değil Iraklı özel tim

TATLISES için İçişleri Bakanı Kerim Sincari’nin gönderdiği iki araç dolusu özel tim görevlileri, krem rengi üniformaları ve modern techizatıyla ABD askerini andırıyor.

Tercümanla anlaştılar

ERBİL’de 3 gün kalan Tatlıses’i hayranlarının yanı sıra resmi yetkililer de ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi olan KYP’nin kurucularından ve Erbil Temsilcisi Sadi Ahmet Pira, Tatlıses’le öğle yemeği yedi. Görüşme, çevirmen aracılığıyla gerçekleşti. Çünkü Pira Soranice, Tatlıses ise Kırmançi biliyordu. İkinci önemli ziyaretçi ise Erbil Valisi Nevzat Adil’di. Konser için uygun bir bina tahsis edemedikleri için Tatlıses’ten özür diledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!