‘Türklerle bir millet iki devlet gibiyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Türklerle bir millet iki devlet gibiyiz’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2016 21:50

Acaristan Hükümet Başkanlığı’na adaylığını koyan eski başkan Levan Varshalomidze, Karadeniz insanı olarak Türklerle tamamen aynı olduklarını vurgulayıp, Artvin’den Batum’a günde 20 bin kişinin geçtiğine dikkat çekiyor...

Haberin Devamı

Gürcistan sınırları içinde yer alan Acaristan özerk bölgesinin 2008-2012 yılları arasında hükümet başkanlığını yapmış olan Levan Varshalomidze, ekim ayında düzenlenecek genel seçimlerde yeniden hükümet başkanlığı için yarışmaya hazırlanıyor.

İstanbul’da bir danışmanlık şirketi bulunan ve Türkiye’yi sık sık ziyaret eden Varshalomidze, Acara bölgesinin başkenti Batum’a, Türkiye’nin Sarp sınır kapısından günde yaklaşık 20 bin kişinin gittiğine dikkat çekerek, “Yazın bu rakam iki katına çıkıyor, çünkü Türkler Batum’da kendilerini evinde gibi hissediyor, Karadeniz insanı olarak Türklerle biz tamamen aynıyız, bir millet iki devlet gibiyiz” diyor.

‘Türklerle bir millet iki devlet gibiyiz’

Haberin Devamı

KİMLİKLE GEÇİŞ

Varshalomidze, yakın zamana kadar Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’a danışmanlık yapıyordu.

Türkiye’deki şirketinin İstanbul’daki ofisinde görüştüğümüz Varshalomidze, Sarp Sınır Kapısı’nda geçen Türklerin Batum’a, Gürcü ve Acarların da Artvin’e pasaportsuz sadece kimlikle gidip geldiğine dikkat çekerek, “Pasaport ve gümrük kontrolü olmadan vatandaşlarımız sınırdan geçiyor, başarılı komşuluk ilişkisi nasıl kurulur, dünyaya bunun en güzel örneğini veriyoruz” diyor.

İKTİDAR HAZIRLIĞI

Varshalomidze, Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir stratejik ortak olduğunu belirterek, şöyle konuşuyor:
Acaristan’da 2008-2012 yılları arasında yaptığımız yatırımlar, başarılı işler hep Türk hükümeti tarafından destekleniyordu. 2012’den sonra Gürcü Rüyası (Acaristan’da iktidardaki siyasi parti) iktidara geldikten sonra bütün yatırımlar durdu, son dört yılda Gürcistan’da yeni hiçbir altyapı projesi yapılmadı, ekimde iktidara geldiğimizde bütün projeleri yeniden başlatacağız.”

TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLAR

Gürcİstan - Türkiye ticaret hacminin yıllık 1 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Levan Varshalomidze, Acara bölgesine başkan seçilmesi durumunda özellikle Batum’dan Türkiye’ye yapılan ticaretin artması için çalışacaklarını söyledi ve “Türkiye’yle ekonomik işbirliğimiz farklı sektörlerde büyüyerek devam edecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!