Türklere hayranım

Güncelleme Tarihi:

Türklere hayranım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 01:55

Lüksemburg Büyük Dükü Henri ve eşi Büyük Düşes Maria Teresa’nın, tam 66 yıl aradan sonra ‘Devlet Başkanı’ seviyesinde Türkiye’ye yaptıkları ziyaret, 2 ülke ilişkilerini en üst seviyeye getirmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Büyük Düşes Maria Teresa Hürriyet’e verdiği özel demeçte, ülkesinin Türkiye’ye büyük önem verdiğini belirtti, “Misafirperverliğinize hayranım” dedi. Lüksemburg Büyük Düşesi özetle şunları söyledi:
“Türkiye’ye 20 yıl önce çocuklarımla birlikte turist olarak bir tekneyle gelmiştim. O yıllardan aklında kalan en büyük imaj Türklerin misafirperverliği idi. Bugün yüzbinlerce Suriyeli mülteciyle empati kuran, onların acılarını gönülden paylaşan ve onlara kucak açan Türk halkı, 20 yıl önceki bu izlenimlerimi teyit ediyor. Bu ziyaretimde özellikle bir mülteci kampını ziyaret etmek istedim. İnsani yardımlar konusunda hassasım. Bu konuya ilgim, yaşamımın önemli bir parçası ve bu alanda birçok çalışmalarım oldu.

Türkiye’yi yönetenlerin ve halkının Suriyeli mültecilere cömertçe kucak açması takdir edilecek bir davranış. Bu durum, büyük Türk halkına olan hayranlığımı bir kez daha artırdı. Ben de Suriye halkının acılarına ortak olmak istedim. Onlarca mülteci kampı ve yüzbinlerce mülteciye, sağlık, eğitim, sosyal yardım yapılıyor. Yapılanları gönülden takdir ediyorum. Bu ziyaretle, hem Suriye halkının acılarını paylaşmak, hem de Türk halkının yaptığı fedakârlığa takdirimi bizzat orada dile getirmeyi arzuladım.”

Gezdiler

Haberin Devamı

EŞİ Büyük Dük Henri ile bazı temas ve incelemelerde bulunmak üzere şehre gelen Büyük Düşes Teresa, Nizip ilçesindeki konteyner kentte yaşamlarını sürdüren Suriyelilerle bir araya geldi. Düşes, eğitim gören çocuklarla da sınıflarında görüştü ve UNICEF Çocuk Dostu Alanı’nı gezdikten sonra burada sahnelenen tiyatro oyununu izledi. Teresa, ardından 2 ailenin çadırına konuk oldu. Lüksemburg Büyük Dükü Henri ise Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezdikten sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve beraberindeki heyetle birlikte kent merkezindeki bir handa öğle yemeği yedi, tarihi Gümrük Hanı ile Zincirli Bedesten’i gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!