Türkler nasıl deodorant kullanır

Güncelleme Tarihi:

Türkler nasıl deodorant kullanır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2001 00:00



Banu TUNA
Haberin Devamı

Önce terler, sonra elbiseye sıkar

Sıcaklar bastırdı. Olduğunuz yerde bile ter içinde kalıyorsunuz. Kimse ter kokmak istemez ama araştırmalar da ortaya koyuyor ki, biz deodorant kullanmayı bilmiyoruz. Deodorantı en az evli ve 35 yaş üzerindeki erkekler kullanıyor. Büyük bir kısmı ise evine hiç deodorant sokmuyor.

Geçtiğimiz hafta içinde pek çok ilde valilikler halkı güneşe çıkarken dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ama gölgede bile kalsanız sıcak hava için yapacak birşey yok, mecburen terleyeceğiz. Çünkü vücudumuzda ortalama 2-3 milyon ter bezi bulunuyor.

Terlemek sağlıklı da ter kokmak pek hoş değil. Ter kokusuyla baş etmek için bilinen en kolay yöntem deodorant kullanmak. Her sabah 15 cm. mesafeden dik açıyla koltuk altlarına sıkmak kafi. Ancak araştırmalara göre Türklerin deodorant kullanmakla arası pek iyi değil.

Eczacıbaşı, deodorant kullanım alışkanlıklarını belirlemek üzere 1998 ve 2000 yıllarında iki ayrı araştırma yaptı. Her ikisinin de sonuçlarına göre Türkiye'de yaklaşık olarak her 5 kişiden biri hiç deodorant kullanmıyor.

UNİSEX KOKU SEVİLMİYOR

2000 yılı araştırmasına 613 kişi katıldı. Katılanlardan 101 kişi deodorant kullanmıyordu. Bu sayı 2 yıl önceki araştırmada 660 kişide 100'dü. Ortaya çıkan bir arpa boyu yol alınmadığı.

Son araştırmaya göre deodorant daha çok kadınlar tarafından kullanılıyor. Geçen iki yıl içinde erkeklerin sayısı artış göstermiş ancak yine de rakam kadınların gerisinde kalıyor. Ancak bu hızla giderlerse birkaç yıl içinde kadınları yakalayabilecekler. Hiç deodorant kullanmayanlar yaşça büyük ve evliler.

Çarpıcı bir diğer nokta ise çeşitleri artmasına rağmen unisex kokuların aslında tercih edilmiyor olması. Araştırmaya katılan kadın ve erkeklerin üçte ikisi unisex ürün almadıklarını belirtmiş. Deodorant kullanımı eğitim düzeyine göre değişiyor. Kullanmayanların üçte biri ilkokul mezunu.

Rakamlarla deodorant

Kullananların yüzde 57'si kadın, yüzde 43'ü erkek

Kullanmayanların yüzde 47'si kadın, yüzde 53'ü erkek

Kullananların yüzde 55'i 21-34 yaş arasında

Kullanmayanların yüzde 51'i 35 yaş üzerinde

Deodorant kullanmayanların 1/3'ü ilkokul mezunu...

Aynı markayı tercih edenler yüzde 61 oranında

En çok bilinenler: Yüzde 89 ile aerosol sprey, yüzde 53 ile stickler, yüzde 48 ile roll-on'lar...

En çok kullanılan deodorant tipi yüzde 60 ile aerosol sprey

Deodorant kullanırken yapılan hatalar

Terledikten sonra sıkmak. Ter kokusuyla karışınca daha kötü kokuyor

Giysilerin üzerine sıkmak. Giysilerin üzerine sıkılan deodorant kokuyu engellemiyor.

'Duş alıp çıktım, deodoranta gerek yok' demek. Çünkü çok sık duş alınsa bile hemen sonra terleme ve ciltte bulunan bakteriler sebebiyle kötü koku oluşması mümkün.

Parfüm, kolonya gibi maddeler kötü kokuyu gidermek yerine kokuyu üretmeye yönelik olduğundan asıl problemi çözmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!