Türkler bizi kendi silahımızla vurabilir

Güncelleme Tarihi:

Türkler bizi kendi silahımızla vurabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2010 16:54

Kıbrıs’ın kuzeyinde Rumlara ait bir mülk üzerinde villa inşa eden İngiliz Orams çiftini dava eden Kıbrıslı Rum Apostolides’in, sanıldığının aksine Rum kesimi için çok büyük kayıplara yol açabilecek bir süreci başlatmış olabilir.

Haberin Devamı

Meletis Apostolides'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Lapta’daki arazisine bir villa inşa eden İngiliz David ve Linda Orams çiftini dava ederek büyük bir risk almıştı.

          

Apostolides, Kıbrıs mahkemesinin verdiği kararı uygulatmak için İngiltere İstinaf Mahkemesi’ne başvurmuş, Avrupa Adalet Divanı’nın kararı onaması da Kıbrıs Rum kamuoyunda Avrupa Birliği kanunlarının bir zaferi olarak görülmüştü.

 

Kıbrıs Rum Kesimi’nin Cyprus Mail gazetesi, kararın yasal açıdan çok önemli olduğunu ancak mantıklı bir şekilde uygulanmazsa, Kıbrıs sorununun kâbusu haline gelebileceği uyarısında bulundu.

 

Haberin Devamı

Kısa bir süre önce, Kıbrıs Rum Yönetimi hükümeti Kıbrıslı Türk Nezire Sofi’yle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı bir davanın sonlandırılması adına bir anlaşmaya vardı. Hükümet, Sofi’ye, Larnaka’da bulunan ve Kıbrıslı Rumların kullandığı mülklerinin kaybından ötürü 500 bin euro ödemeyi kabul etti.

 

Bu kararla, adanın güneyindeki Kıbrıslı Türklere ait mallarla ilgili “Pandora’nın Kutusu” açılmış oldu, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Rum Yönetimi topraklarındaki mülklerinde hak iddia edebilmeleri adına büyük bir fırsat doğdu.

 

Cyprus Mail, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 1974 yılında Kıbrıslı Türklerin tüm mülklerini İçişleri Bakanlığı’nın himayesine verdiği ve olağanüstü halden dolayı mülklerin satışı, takası ve transferini yasakladığını hatırlattı. Ancak Rum Yönetimi hükümeti, istimlâk süreçlerine uymaksızın Kıbrıslı Türklere ait bu mülklerin büyük bir kısmını kalkınma projeleri vb. amaçlar için kullandı.

 

LARNAKA HAVAALANI ÇIKMAZI

Örneğin, eski Larnaka Havaalanı’nın tamamı ve yeni inşa edilen havaalanının bir kısmı Kıbrıslı Türklere ait araziler üzerinde bulunuyor. Bu topraklar, Larnaka’da yaşayan, “Kıbrıs Cumhuriyeti” pasaportu ve kimlik kartı taşıyan bir Kıbrıs vatandaşına ait.

 

Haberin Devamı

Mülk hakkını mahkemeye taşımaması için Rum Yönetimi hükümetinin kendisine her ay hatırı sayılır miktarda bir ödeme yaptığı bu kişi, eski Larnaka Havaalanı’nın yıkılması için mahkemeye başvurursa, Orams davasında verilen karar bu dava için emsal teşkil edebilir. Çünkü bu kişi de Apostolides gibi “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı.

 

Cyprus Mail gazetesi Kıbrıslı Türklerin mülklerinin kaybıyla ilgili tazminat aramak için toplu olarak Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemelerine başvurması durumunda yaşanabilecek olası sonuçları değerlendirdi.

 

“Kıbrıs hükümeti, Kıbrıslı Türklerin mülkleri üzerinde tazminat talep etmek için toplu halde mahkemeye başvurması karşısında nasıl hareket edebilir? Hükümet Türklere ait mülkler üzerinde inşa edilen binaları yıkacak mı? Kıbrıslı Türklere ait bütün toprakları istimlâk mi edecek?” sorularını soran gazete bu koşullar altında ödenmesi söz konusu olacak tazminat bedellerinin korkutucu, siyasi sonuçların ise yıkıcı olabileceğini savundu.

 

Haberin Devamı

TÜRKLER HAKLARINI ARAYACAK

Bugüne kadar, Güney Kıbrıs Vesayet Yasası, Kıbrıslı Türklere ait mülkler üzerindeki her türlü işlemi dondurmuş ve tazminat olanağını yasaklamış durumdaydı. Ancak Sofi ile yapılan anlaşma kapsamında verilen ve yasanın değiştirilmesini öngören taahhüt, Kıbrıs’ın dışında veya adanın güneyinde yaşayan Kıbrıslı Türklere mülklerini geri isteme hakkı verebilir.

 

Bugün “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olan en az 100 bin Kıbrıslı Türk var. Bu kişilerin çoğunluğu İngiltere yaşıyor. Gazete bu kişilerin değeri milyonlarca euro olan mülklerini geri almak için Kıbrıs’a geri dönmeyi ve haklarını aramak için başvurmayı seçebileceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Cyprus Mail, hükümetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) verdiği taahhüt ardından bu durumun basit bir spekülasyondan öte gerçekleşmesi yüksek bir ihtimal olduğunu savundu.

 

Gazete, AİHM’nin Kıbrıslı Rumların Türkiye hakkında açtıkları davaları KKTC’deki hukuki değerlendirme komisyonuna aktaracağını hatırlattı. Bu durumda Kıbrıslı Rumların davaları tanınmayan bir devletin mahkemesinde görülecek ve karşılığında çok küçük değerlerde tazminatlar elde edilecek. Diğer yandan Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin mahkemelerine başvuracak ve mülklerini geri alacak.

 

Cyprus Mail’e göre bu durumdan ancak siyasi bir çözümle çıkılabilir. Ancak sonuçların çok umut verici olduğu söylemek mümkün değil. Yasal yollara başvurmak faydalı olabilir ancak yasal yaklaşımın siyasi müzakereleri desteklemesi mümkün görünmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!