Türkiye'yi lodos ve fırtına vurdu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi lodos ve fırtına vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2015 09:58

Türkiye kabus gibi bir hafta sonu geçirdi. Bütün iller yağış, lodos ve fırtına felaketi yaşadı. Köprüler yıkıldı, yollar kapandı, dereler taştı. İşte son 48 saatte Türkiye'nin yaşadıkları...

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA ŞİDDETLİ LODOS

İstanbul'u etkisi altına alan şiddetli lodos nedeniyle oluşan dalgalar, Anadolu yakasında sahil yolunun bazı kesimlerde trafiğe kapanmasına neden oldu.

Türkiyeyi lodos ve fırtına vurdu


Şiddetli rüzgarın etkisiyle denizde oluşan büyük dalgaların sahil yoluna taşması nedeniyle, Caddebostan, Kartal ve Pendik'te birçok araç yolda mahsur kaldı.

Trafik ekipleri, kapanan kesimlerde sürücüleri alternatif yollara yönlendirirken, itfaiye ekipleri de suyun tahliyesi ve mahsur kalan araçların kurtarılması için çalışma yaptı.

Birçok aracın zarar görmesine neden olan büyük dalgalar, Pendik Marina'daki bazı iş yerlerinde de su baskınlarına neden oldu. Bu arada, şiddetli rüzgarın oluşturduğu dalgalar nedeniyle kentin Avrupa yakasında da sahildeki bazı iş yerlerinde su baskını yaşandı.

Haberin Devamı

Türkiyeyi lodos ve fırtına vurdu


CADDEBOSTAN’DA LODOS DEHŞETİ...

Caddebostan’da şiddetli lodos dehşet saçtı. Caddebostan’dan Suadiye’ye kadar uzanan sahil yolunu su bastı. Araçlarında mahsur kalan vatandaşları itfaiye ekipleri kurtardı. Metrelerce yükseklikteki dev dalgalar dalga kıranı aştı, tekneleri ya batırdı ya da batma noktasına getirdi. Otomobiller de dalgalara teslim oldu.

Akşam saatlerinde şiddetini artıran lodos, yüksekliği birkaç metreyi bulan dalgalara yol açtı. Dalgaların etkisiyle mendirek içerisinde bağlı olan tekneler ya battı ya da batma noktasına geldi. Dalgalar, kıyıda bulunan çok büyük kayaları da sahile doğru sürükledi. Kuvvetli rüzgar bazı ağaçların devrilmesine de neden olurken, denizin kabarması ve dalgalar nedeniyle Caddebostan’dan Suadiye’ye kadar uzanan sahil yolunu su bastı.

Çok sayıda araç su içinde mahsur kalırken, sürücü ve yolcuları itfaiye ekipleri kurtardı.

Su baskını nedeniyle Caddebostan’dan itibaren sahil yolu tamamen trafiğe kapandı.

Haberin Devamı

E-5 KARAYOLU’NDAKİ BÜYÜKÇEKMECE KÖPRÜSÜ’NDE ASFALT ÇÖKTÜ

Şiddetli lodosun yol açtığı dalgalar, E-5 Karayolu üzerindeki Büyükçekmece Köprüsü’nde asfaltı çökertti. E-5’in Edirne istikameti uzun süre trafiğe kapandı. Yol, yapılan çalışmalar sonucu yaklaşık 2,5 saat sonra kısmen trafiğe açıldı.

E-5 Karayolu üzerinde, Büyükçekmece Gölü’nün Marmara Denizi ile birleştiği noktada bulunan Büyükçekmece Köprüsü’nün sol şeridinde, 4-5 metre eninde ve yaklaşık 30-40 santimetre derinliğinde göçük oluştu. Göçük nedeniyle, E-5 Karayolu’nun Edirne istikametinde trafik tamamen durdu. Oluşan araç kuyruğu Beylikdüzü’ne kadar uzadı.

Emniyet ve Belediye ekipleri çökmenin olduğu noktaya güvenlik şeridi çekerek önlem aldı.

Haberin Devamı

Toplu taşım araçlarındaki bazı vatandaşların inerek Büyükçekmece’ye doğru yürüdüğü görülürken, trafik ekipleri de sürücüleri TEM Otoyolu’na yönlendirdi.

2,5 SAAT SONRA KISMEN AÇILDI

Yapılan çalışmalar sonucu yol 2,5 saat sonra kısmen trafiğe açıldı. Geçiş, Avcılar yönünde karşılıklı 2 şeritten verilmeye başlandı. Çöken yolun onarılması çalışmalarının sabaha kadar devam edeceği belirtildi.

"LODOS BİZİ DE ETKİLEDİ"

Bu arada, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de olay yerine gelerek, çalışmaları yerinde inceledi. Akgün, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Lodos, İstanbul’u etkilediği gibi bizi de etkiledi. Tam köprünün suyun altından geçen kısmın, kanalın bittiği yerden çöktü. Karayla birleştiği yerden çöktü. Bereket hiçbir kaza olmadı. Olaya hemen müdahale ettik. Kuyruk yaklaşık 7-8 kilometre oldu. Yolu Edirne istikametinde çift yönlü olarak trafiğe açtık. Sabaha kadar bu çalışmayı devam ettireceğiz. Köprünün muhakkak yeniden yapılması gerekiyor."

Haberin Devamı

EDİRNE YENİ BİR SEL FELAKETİYLE KARŞI KARŞIYA

Edirne, geçtiğimiz Aralık ayında yaşanan sel ve su taşkınlarının ardından bir kez daha sel felaketiyle karşı karşıya. Tarihi Tunca ve Meriç Köprüleri, İl Kriz Masası kararıyla yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Bulgaristan’da yaşanan şiddetli yağışların ardından Meriç ve Tunca Nehirleri’nin su debileri taşkın seviyesine geldi. İl Kriz Masası kararıyla, Edirne Merkez’den Karaağaç Mahallesi’ne ve Pazarkule Sınır Kapısı üzerinden Yunanistan’a ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç Köprüleri yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

TUNCA VE MERİÇ NEHİRLERİ HIZLA YÜKSELİYOR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz yıl Aralık ayında kentin ciddi bir taşkın tehdidi atlattığını hatırlatarak, “Maalesef bir ay aradan sonra bugün yine yeni bir tehditle karşı karşıyayız. Ama bu sefer daha ciddi bir tehdit var gibi duruyor. Aldığımız bilgilere göre yaklaşık saniyede 2 bin metreküp su gelmesi bekleniyor. İnşallah bu gerçekleşmez ama eldeki bütün veriler işin buraya doğru gittiğini gösteriyor zaten gerek Meriç Nehri gerekse Tunca Nehri çok hızlı bir şekilde yükseliyor” dedi.

Haberin Devamı

LODOS DENİZ CANLILARINI DA VURDU

Balıkesir’in Erdek ilçesinde iki gündür devam eden şiddetli lodos deniz canlılarını da vurdu.

Erdek sahilinde yaklaşık 30 metre yükseklikteki dev dalgalar sahilde önüne gelen her şeyi yıkıp geçti. Dev dalgalar denizanalarını denizden dışarı attı. Lodostan etkilenen diğer bir canlı ise karabatak kuşu oldu. Dalgalar arasında kalan ve yorgun düşen karabatak kuşunu boğulmaktan son anda vatandaşlar kurtardı.

Güney yönünden esen lodos, Erdek’in sahil bölümünde bulunan büfeleri iskeleleri yerlerinden söktü. Metrelerce yükseklikteki dev dalgalar sahili adeta dövdü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde, derin alçak basınç merkezi nedeniyle güneyli yönlerden kuvvetli olan fırtınanın ardından pazartesi günü İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale'nin güney ve doğusu, İzmir ve Manisa çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yer çok kuvvetli (21-75 mm) sağanak yağış beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

FIRTINA AĞAÇ DEVİRDİ

Tekirdağ’da etkisini sürdüren lodos nedeniyle Atatürk Bulvarı üzeri İskele kavşağında bulunan büyük bir ağacı devirdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ekipleri ağaç etrafında önlem alıp trafiği aksatan ağacı bulunduğu yerden kaldırdı. Balıkçı limanına sığınan balıkçı tekneleri şiddetli rüzgarın etkisi ile beşik gibi sallandı. Bulvar üzerinde bulunan trafik lambaları rüzgarın etkisi ile ters yöne döndü.

Lodosun etkili olduğu Şarköy İlçesi’ndeki ise deniz kenarındaki bir çok ev ve işyerini şiddetli dalgalar gelen sular bastı. 23 yıldır SSK 1’nci sitelerinde bekçilik yaptığını ifade eden Nusret Eren, daha önce böylesine büyük bir fırtına görmediğini söyledi.

SELİMİYE CAMİİ’NİN CAMLARI KIRILDI

Edirne’de aşırı yağışlarla debisi yükselen Tunca Nehri taşarak Sarayiçi Er Meydanı sahasını sular altında bıraktı. O bölgede bulunan yaklaşık 10 köpek suda mahsur kaldı. Şiddetli fırtına Selimiye Camii’nde de hasar yol açtı. Caminin ön cepheden görünen sıralı kubbelerin üzerindeki camlardan biri kırıldı.

Elektrik kesintilerine arıza ekipleri yetişmeye çalışırken, Trakya Elektrik Dağıtım Şirketi (TREDAŞ) Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde elektrik kesintilerinin, ana iletim hatlarındaki arızalardan meydana geldiğini bildirdi.

KIRKLARELİ'NDE KUVVETLİ FIRTINA

Kırklareli'nde saatteki hızı 50 kilometreyi bulan fırtına, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Kentte iki gündür etkili olan yağışlı hava sabah saatlerinden itibaren yerini fırtınaya bıraktı. Saatteki hızı zaman zaman 50 ila 60 kilometreye kadar çıkan fırtına, vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Fırtına nedeniyle, bazı ev ve iş yerlerinin çatıları uçtu. İstasyon Mahallesi'nde ise çok sayıda ağaç devrildi. Belediye ekipleri devrilen ağaçları keserek, temizlik çalışması başlattı.

BODRUM'DA FIRTINA ETKİLİ OLUYOR

Bodrum'da saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtına, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.

Bodrum'da hafta başından bu yana etkili olan yağışlı hava sabah saatlerinden itibaren yerini fırtınaya bıraktı. Saatteki hızı zaman zaman 60 ila 70 kilometreye kadar çıkan fırtına, Kumbahçe, Ortakent-Yahşi ve Turgutreis sahillerinde etkili olurken vatandaşlara da zor anlar yaşattı.

Kıyılarda bulunan işletmecilerin sahilde bulunan eşyalarını topladıkları gözlendi. Fırtına nedeniyle oluşan dalgalar ise bazı işletmelerin camlarına kadar vurdu. Yoğun dalgalar Kumbahçe sahilinden Cumhuriyet Cadde'sine kadar taştı. Cadde üzerinde bulunan bazı aydınlatmalar ise rüzgar nedeniyle zarar gördü.

İşletmeci Yunus Korkmaz, zaman zaman denizin taştığını belirterek, "Herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için tedbir alıyoruz. Bazı işletmelerin tabelaları yıkıldı, aydınlatma direkleri de zarar gördü" diye konuştu.

İNEGÖL'DE FABRİKA YANGINI

İnegöl Ağaç İşleri Sanayi Bölgesi'nde bulunan 3 katlı mobilya fabrikasın da çıkan yangın, lodos nedeniyle iki imalathaneye sıçradı. Olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin lodos nedeniyle güçlükle müdahale ettikleri yangınlar söndürüldü.

LODOS NEDENİYLE ALEVLER İKİ FİRMAYA SIÇRADI

Bursa'nın İnegöl İlçesi Ağaç İşleri Sanayi Bölgesi'nde 26'inci Sokakta faaliyet gösteren 3 firmanın bulunduğu 3 katlı fabrikanın üçüncü katındaki iskelet imalathanesinde ilk belirlemelere göre sobadan çıkan kıvılcımlar nedeniyle yangın çıktı. Lodosun da etkisiyle alevler kısa sürede üç katlı binanın çatısını sardı. Alevler 25'inci Sokakta bulunan iki imalathaneye sıçradı ve aynı anda 3 noktada yangın sürdü.

Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri 3 nokta da çıkan yangına müdahale etti. Şiddetli lodos nedeniyle yangın kontrol altına alınamazken, söndürme çalışmalarına işyerleri çalışanları da müdahale etti.
3 ayrı firmanın bulunduğu üç katlı binadaki yangın, alt katlara da sıçrarken uzun süren uğraşlar sonucunda yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Fabrikadan sıçrayan alevler nedeniyle yaklaşık 50 metre uzaklıktaki mobilya imalathanelerindeki yangın da söndürüldü.

Yoğun uğraşlara rağmen kontrol altına alınmakta zorluk çekilen 3 noktadaki yangının, diğer fabrikalara sıçraması engellendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!