Türkiye'yi İngilizler basacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi İngilizler basacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 12:34

İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan araştırma sonucuna göre Türkiye 2010 yılında İngiliz turistlerin en favori adreslerinden biri olacak.

Haberin Devamı

--İngilizlerin tercihi 2010’da Türkiye olacak (The Daily Telegraph)

İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan araştırma sonucuna göre Türkiye 2010 yılında İngiliz turistlerin en favori adreslerinden biri olacak.                                                                                   

                      

ABTA isimli seyahat acentesinin hazırladığı raporda önümüzdeki yıl Türkiye’nin Mısır ve Fas’la birlikte İngiliz turistlerin en çok tercih edeceği ülkelerden biri olacağını belirtti. 

 

Gelecek yıl aynı zamanda tatil ve yurtdışında gönüllü yardım hizmetlerini bir araya getiren turizm anlayışının yaygınlaşacağı belirtilen haberde 2010 Dünya Kupası dolayısıyla da Güney Afrika Cumhuriyeti’ne turist akını olacağı belirtildi. 

Haberin Devamı

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE               

THE JERUSALEM POST                  

--Türkiye, İsrail-Suriye görüşmelerine arabuluculuk edecek mi?                               

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Salı günü ülkesinin tarafların isteği doğrultusunda Suriye ve İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerde arabuluculuk edebileceğini söyledi. Ancak Erdoğan aynı zamanda Suriye’nin Türkiye’nin arabuluculuğunu isterken İsrailli liderlerin Türkiye’nin tarafsızlığına inanmadığını ifade etti.

 

THE NEW YORK TIMES

--Avrupa doğalgaz boru hattından enerjiden fazlası bekleniyor

Almanya’nın eski lideri ve Yeşiller Partisi’nin eski lideri Joschka Fischer Berlin’de verdiği röportajında “Nabucco yeni bir ilişki demek. Bu yüzden Türkiye bu kadar önemli. Brüksel bunun farkında. Keşke üye ülkeler de farkına varsa” dedi.

 

REUTERS

--İsveç Türkiye’nin AB sürecinin ileri gittiğini söyledi

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye’yle açılan çevre faslı Avrupa Birliği müzakerelerinin ileri gittiğini göstermektedir dedi. Ancak diğer sekiz müzakere başlığı hala donmuş durumda.

 

Haberin Devamı

THE MEDIA LINE

--Türkiye uydu yayıncılık savaşına giriyor

Türkiye Arap dünyasıyla ilişkileri geliştirmek adına Arapça televizyon kanalı açmaya hazırlanıyor.

 

ARMENIAN WEEKLY

--Sassunyan: CBS, Rumların haklarıyla ilgili sorunları gündeme getirdi ama Ermenileri göz ardı etti

CBS televizyonunda yayınlanan 60 Dakika programında Türkiye’deki Rumların sorunlarının dile getirilmesi tabii ki önemli. Ancak maalesef CBS, Türkiye’deki Ermenilerin ve diğer azınlıkların adlarını ağzına bile almadı. Hatta programın muhabiri Bob Simon, diğer azınlıkları bile bile göz ardı etti.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Guantanamo tutuklularının transfer planı yeni bir ertelemeyle karşı karşıya

Haberin Devamı

Illinois’deki bir hapishaneyi satın almak için finansal desteğe ihtiyaç duyan Obama yönetimi şüpheci senatörlerden olumsuz tepki aldı. Guantanamo Körfezi hapishanesinin en erken 2011’e kadar kapatılması olası görünmüyor.

 

--Ürdün kralı yeni hükümet oluşturdu

Ürdün Kralı Abdullah başbakanı görevden alarak yerine saray ve saltanat yanlısı bir kişi atadı, meclisi dağıttı ve parlamento seçimlerini bir yıllığına erteledi.

 

--Sağlık reformu yasasının reformu için son çağrı

Sağlık reformu yasasının geçişi Amerikalıların zorlu seçimlerle yüzleşmesine yardımcı olabilir. Ancak yasa yapıcılar arasındaki karşılıklı tavizle artan harcamalar ve servis kalitesindeki dengesizlik de reform edilebilir.

Haberin Devamı

 

THE WASHINGTON POST

--AIG’nin prim getirileri beklentileri karşılamadı

ABD’li bir araştırma şirketinin yayımladığı yeni bir rapora göre, şirketin bazı bölümlerine dağıtılan 165 milyon dolarlık primin yarattığı öfkeye rağmen, primin 19 milyon dolarlık kısmının halen geri ödenmedi belirtildi.

 

--Jamaika uçak kazasında onlarca yaralı var

Washington D.C’den havalanan American Airlines şirketine ait bir uçak pistinden çıktı; olayda can kaybının yaşanmadığı belirtildi.

 

--Tayvan ve Çin serbest ticarete doğru gidiyor

Ana kara ile bağlanmaya yönelik korkuları olan Tayvanlı göstericiler, iki ülkenin  Taichung kentinde gerçekleştirdikleri görüşmelerini protesto etti.

 

Haberin Devamı

THE WALL STREET JOURNAL  

--Temiz enerji şirketleri strateji değiştiriyor

Alternatif enerji yatırımlarını artırmak için küresel sera gazı salınımlarına getirilecek kısıtlamaları bekleyen enerji şirketleri, geçtiğimiz hafta düzenlenen Kopenhag zirvesinden sonra alınacak kararları bekliyor.

 

--Citi hırsızlık vakasını inkar etti

Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Citigroup’un Wall Street Journal gazetesinde yer alan müfettişlerin bankanın müşterilerinin hesaplarından milyonlarca doların çalınması olayını incelediği yönündeki haberi yalanladı ve fonlarının güvende olduğunu belirtti.

 

--İngiltere’de resesyon derinleşiyor

İngiltere ekonomisi, üçüncü çeyrekte beklenenin üzerinde, yüzde 0.2 oranında daraldı. Bu oran, ülkede 1950’lerden bu yana görülen en derin resesyonun habercisi olarak algılandı.

 

FINANCIAL TIMES

--İklim değişikliği birliği dağılıyor

Kopenhag’da düzenlenen iklim değişikliği konferansından sonra, iklim değişikliğiyle mücadele için bir araya gelen ülkelerin fikir ayrılıkları yaşaması, gelişmekte olan ülkelerin zirveden çıkan sonucu eleştirmesine neden oldu.

 

--S&P’nin “en zayıf ülkeler” listesi azalıyor  

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin borç sıkıntısı yaşayabilecek ülkeler listesinde son beş yılda görülen en büyük düşüş yaşandı. Bu gelişme, şu anda yaşanan ödenmeyen borçlar döngüsünün sona ermiş olabileceğini gösterdi.

 

--Eurostar, gecikmeleri telafi edeceğini belirtti

Yılın en hareketli seyahat döneminde yaşanan arızalardan dolayı, İngiltere ve Fransa’da önceden planlanmış gezilerini yapamayan yolculara, sorunun Noel öncesinde en kısa zamanda çözüleceğini açıkladı.

 

 THE GUARDIAN

--Muhafazakar Parti: Evlilik sadece orta sınıflara ait bir şey haline geldi

Muhafazakar Parti geleneksel aile yapısını güçlendirmek için babalara destek verilmesini ve vergi indirimlerine gidilmesini öngörüyor.

 

--İsrail’in itirazları Hamas’la tutuklu takasını rayından çıkarma tehdidi taşıyor

Almanya’nın arabuluculuğuyla gerçekleştirilen anlaşma saldırılardan sorumlu tutulan Filistinlilerin serbest bırakılabileceğine işaret ediyor.

 

--Rus bilgisayar korsanları Citibank’ı hortumladı

FBI, hırsızlık çetesinin Citibank’tan 10 milyonlarca dolar çaldığı iddialarını araştırıyor.

 

HAARETZ

--İsrailliler Şalit için her şeyi yapmaya hazır

 Ülke içinde yapılan anketlerde, İsraillerin Gilad Şalit’i geri almak için her şeyi yapmaya hazır olduğunu gösterse de İsraillilerin bir kısmı, kendi vatandaşlarını öldüren Hamas militanlarının serbest bırakılmasının adil olmadığını savunuyor.

 

--Sağlık bakanlığı kanserli bir kıza marihuana içmesini önerdi

İsrail sağlık bakanlığı, kemoterapi gören kanserli bir genç kızın tedavinin ağrı ve iştah kesikliği gibi yan etkilerinden kurtulması için marihuana içmesini önerdi.

 

--Kudüs'ü bölmek ya da teröristleri serbest bırakmak. Hangisi daha zor?

 Haaretz gazetesinde yayımlanan bir köşe yazısında bu sorunun yanıtı aranırken, İsrail’de yaşanan savaşa bir çözüm bulmanın tutukluların takasından daha önemli olduğuna dikkat çekildi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Yeşiller McChrystal’ı şahit olarak istiyor

Alman parlamentosu Afganistan'da 142 sivilin öldüğü Kunduz operasyonuyla ilgili araştırma komisyonu kurdu. Alman Yeşiller Partisi, ISAF'ın komutanlığını yürüten ABD'li komutan McChrystal'ın da şahit olarak dinlenmesini istedi. Sosyal Demokratlar ve Sol Parti de yeni Afganistan stratejisinin mecliste tartışılması için hükümete çağrıda bulundu.

 

DIE WELT

--Schumacher Formula 1'e geri dönüyor

Almanların ünlü Formula 1 pilotu Michael Schumacher yeniden pistlere dönmeye karar verdi. Schumacher, Mercedes'le bir yıllık sözleşme imzaladı. Dünya şampiyonu Schumacher'in bir yıllık anlaşma için 7 milyon euro alacağı belirtildi.

 

EKONOMİ BASINI 

BLOOMBERG
--Enerji ve bankacılık sektörü şirket satın almalarında başı çekebilir
Bloomberg tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları, 2009 yılında miktarı yüzde 34 oranında düşen şirket satın almalarının,  2010 yılında bankacılık ve enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin öncülüğünde artışa geçebileceğini gösterdi.

 

--Ekonomideki iyileşme işaretleri Asya borsaları ve doları yükseltti
Küresel çapta ekonomilerin iyileştiğine yönelik işaretlerin gelmesi doları, euro karşısında son üç ayın en yüksek seviyesine çıkardı. Asya borsaları da bu etkiyle ikinci gün üst üste değer kazanırken, petrolün varil fiyatı 74 doların üzerinde işlem gördü.

 

--ABD'de tüketici harcaması ve yeni ev satışlarında artış bekleniyor
ABD'de tüketici harcamalarının, vatandaşların alışveriş dönemini indirimlerinden faydalanması nedeniyle Kasım ayında son yedi ay içerisinde üst üste altıncı yükselişini gerçekleştirmesi bekleniyor. Aynı dönem için yeni ev satış rakamlarında da artış olacağı düşünülüyor.

 

CNBC

--ABD’de konut satışları büyüme beklentileriyle arttı

ABD’de daha önceden sahipleri olan evlerin yeniden satışlarında geçtiğimiz ay büyük bir artış yaşandı. Son üç yılın en yüksek oranı olarak bu yükselişin sebebinin, ABD ekonomisindeki iyileşmenin hız kazandığı yönündeki beklentilerden kaynaklandığı söyleniyor.

 

--Rusya’nın en zengin adamı sıkıntılı bankalara fon sağlayacak

Rusya’nın en zengin adamı olarak bilinen Mikhail Prokhorov, ülkedeki üç oligarşi yöneticisiyle birlikte, sıkıntılı banka ve şirketlere mali destek sağlayacak bir fon oluşturacak.

 

--Japonya, Japan Airlines kredilerine hükümet desteği sağlamayacak

Japonya Maliye Bakanı Hirohisa Fujii, dün yaptığı açıklamada, ülkenin mali sıkıntılar yaşayan hava yolu şirketi Japan Airlines’ı borçlarını devlet garantisi altına almayacağını açıkladı.

 

CNNMONEY
--iPhone 2009'un en çok satan ürünü
Araştırma şirketi Nielsen tarafından yayımlanan bir rapor, Apple'ın akıllı telefon kategorisinde sunduğu iPhone ürününün, 2009 yılında ABD'de cep telefonları, akıllı telefonlar ve benzeri diğer ürünler arasında en çok satılan ürün olduğunu gösterdi.

 

--Küçük bankaların yarattığı büyük sorunlar
Ekonomideki zayıf görünüm ve artan düzenlemelerin yarattığı baskı, bir çok küçük bankanın kaybolabileceğini gösterdi.  

 

--Wall Street hacimsiz piyasada yükseldi
Wall Street'ten gelen ekonomik verilerin olumlu beklentileri artırmasıyla, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri hacimsiz işlemlerin görüldüğü piyasada yükseldi. Bu yükselişle endeksler Salı günü üst üste üçüncü günde de yükselişini sürdürürken, son 14 ayın zirvesine de yaklaştı.


FORBES
--Güçlü dolar petrolü 74 dolar seviyesine çekti
Petrolün varil fiyatı Çarşamba günü gerçekleşen hacimsiz işlemlerde dolardaki güçlü seyrin etksiyle 74 dolar seviyesine geriledi.

 

--Başarıya giden basit yol
Apple, Amazon ve Google, kullanıcılarının kafasını karıştırmadan ve sinirlendirmeden gelişmiş teknoloji sunma konusunda en başarılı şirketler arasında gösteriliyor.

 

--Çin'in teşvikin doğurduğu riskler
Çin, ilgisini ve desteğini devlet kurumlarına yoğunlaştırarak, yenilikçi girişimciliğin önünü kesme riski yaratıyor.

 

MARKETWATCH

--ABD Çin’in ticaret politikasının kötüye gittiğini belirtti

ABD Ticaret Bakanlığı temsilcilerinin yayımladığı yıllık raporda, Çin’in 2009’da daha fazla ticari kısıtlama uyguladığı, bu şekilde ülkenin Dünya Ticaret Örgütü’nün yükümlülükleriyle uyum aşamasında şüphe yarattığı belirtildi.

 

--Ekonomik büyüme beklenenin altında

Üçüncü çeyrekte ABD ekonomisi, son iki yılda görülen en büyük oranda büyüse de yaşanan yüzde 2.2’lik büyüme beklentilerin gerisinde kaldı.

 

--Sağlık reformu oylaması devrede

Senato’da Perşembe sabahı yapılacak olan sağlık reformu revizyonu üzerindeki son oylama, nadir görülen bir yılbaşı arifesi oturumuna sahne olacakken, Başkan Obama’nın ülke içindeki birincil amacını son aşamaya taşıyacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!